Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Milyen állapotban van ma a 25 éves első passzívház?

Hogy bírja a hőszigetelő rendszer, milyen állapotban van ma?

Mit terveztek volna másképpen a 25 éves passzívházon, ha ma építenék?

passzívház konferencia

A 20. Passzívház Konferencia Darmstadtban szakkiállítással

Darmstadtban rendezték meg a jubileumi konferenciát, 50 nemzet képviselői részvételével. Többek között a fenti kérdést tették fel a passzívház kitalálójának, Prof. Dr. Feist úrnak a konferencián.

passzívház konferencia

Forrás: IG Passivhaus

Különösen nagy volt az érdeklődés Kína részéről. Nem véletlen, hiszen Kínában folyik jelenleg a világon a legnagyobb méretű építkezés. Több mint 100 előadó mutatta be az új projekteket, új technológiai fejlesztéseket. Ezen kívül szakkiállítás állt az érdeklődők rendelkezésére.

passzívház konferencia

A 20. Passzívház Konferencia helyszíne

4

1

25 éve épült az első passzívház szintén Darmstadtban. Megkérdezték Prof. Dr. Feist urat, mit csinálna másképpen az épületen, ha ma építené. Azt a választ adta, csak a tetőt fordítaná meg É-ról D-i irányú lejtéssel. Akkor még nem volt elérhető tetőre telepíthető napelem, így nem volt kívánatos a déli lejtés.

az első passzívház

Az első passzívház 25 éve épült Darmstadtban. Forrás: IG Passivhaus

 

26292396012_34eb530215_z

Érdekesség, hogy az épületen 25 év után sem kellett kicserélni egy alkotóelemet sem, sem gépészeti berendezést.

A jubileumi évben különböző vizsgálatokon keresztül nézték meg, milyen állapotban van a világ első passzívháza.

Milyen eredményeket mutat a 25 éves hőszigetelő rendszer?

A külső teherhordó falszerkezet 175 mm és 240 mm vastagságú mészhomok téglafal. A külső hőszigetelés két rétegben ragasztott EPS táblákból készült. 150mm és 125 mm vastagságú lapokat ragasztottak össze.

320 mm x 320 mm próbadarabot vágtak ki a hőszigetelő rendszerből a homlokzaton. Az insbrucki Szerkezet és Anyagtani Intézet laboratóriumában vizsgálták meg a mintát.

A következő eredményeket hozta a vizsgálat, a hőszigetelés állapota 25 év után a passzívházon:

 • A hőszigetelés sűrűsége: nem változott, 14.92 (+/- 0,17) kg/ m3. (mint egy új hőszigetelő tábla értéke!)
 • Az EPS nyomószilárdságának mérése még folyamatban van.
 • Az EPS hővezetési tényezője: Ez az egyik legizgalmasabb kérdés, hiszen ez az érték mutatja leginkább, mennyire őrizte meg az EPS tábla a hőszigetelő képességét. Az eredmény: 0,0412 ( +/- 0,0012 W/(mK)) – az eredeti lambda érték!! nem változott 25 év alatt!
 • Vízfelvétel: a két rétegben felragasztott EPS tábláknál a vízfelvétel vizsgálat eredménye: mindenhol kisebb a vízfelvétel, mint 0,5 mérési százalék- ami azt jelenti: a hőszigetelés még most is különösen száraz!!

Annak ellenére, hogy az akkori technológia közel sem volt olyan fejlett, mint a mai passzívház alkotóelemek, még ma is hozza a 25 évvel ezelőtt tervezett és számított energetikai értékeket az épület.

Nem létezett még a 3 rétegű passzívház nyílászáró szerkezet sem. Azóta nagyon sokat fejlődtek az energiatakarékos technológiák.

Ma már elérték, hogy az új építésű házaknál, melyek passzívház szintű épületek, a többlet költség minimális. 4-5 % az általános, mai, német szabvány szerinti követelményeknek megfelelő építkezésekhez képest. A többletköltségekre pedig támogatást kapnak az építtetők, így nem csoda, hogy több olyan ingatlanfejlesztő cég is van, akik már csak passzívház szintű épületeket fejlesztenek és kiviteleznek.

Többek között a frankfurti székhelyű ABG Holding is, már csak passzívházakat épít. Különösen elterjedt az oktatási intézmények építésénél Angliában a passzívház standard.

Az említett többletköltség legnagyobb részét a hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítése teszi ki a passzívházaknál. Ezzel azonban nagyot nyernek, mint komfortban, mint energetikai szempontokból az épület használói.

Világszerte terjednek a passzívházak különösen Németországban és Ausztriában, de más országokban is igen jól ellátottak munkával a passzívház tervezők. Az ausztriai Tirolban 4000 passzívház lakás építését tervezik az idei évben.

Magazinunkban beszámolunk a későbbiekben a konferencián elhangzottakról, bemutatott projektekről.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

3 comments to Milyen állapotban van ma a 25 éves első passzívház?

 • V.Gábor

  NA igen, engem is a nyílás-zárók érdekeltek volna, hogy miből van, ha nem 3 rétegű x kamrás.
  Én kiskoromba is gondoltam már arra, hogy napelemmel csinálni áramot (mikor ugye megláttam a zsebszámológépet :)
  Napkollektor effektust viszont nem akarom elhinni, hogy nem ismerték.
  (csak mert észak déli tető megfordításról beszélünk)
  Egyébként abból a szempontból is szimpatikus nekem ez a technológia, hogy környezettudatos, “nem kér enni”, meg nekem sokan beszólnak, hogy 4 millió forint (kb annyi lenne az én esetembe a hőszigetelés) hogy nem jönne vissza… na de nem kér enni, meg az unokáimé lesz a ház akkor ők örülni fognak annak, hogy ingyen lakhatnak egy közel 0 forintos rezsijű házba. :)

 • Lc.

  Az lett volna az egyetlen izgalmas kérdés, a légzáróság megmaradt-e 25 év után, de pont erről egy szó se esik.
  Gyanítom, azért, mert nem maradt meg…

 • Megdöbbentő és egyben megnyugtató adatok! Az is érdekes, ma már mennyivel jobb anyagokkal tudunk dolgozni. Elismerésre méltó,hogy már akkor megcsinálták!

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>