Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

A különleges látszóbeton titka

 
latszobeton-falon

Látszóbeton nappali falrészlet Fotó: Medvecz Péter

 Látszóbetonnak nevezzük azokat a burkolatlan betonfelületeket, amelyek rendkívül magas minőségben, végleges felületként készülnek. A magas minőségnek, esztétikai követelményeknek csak akkor tud megfelelni, ha már a tervezés is látszóbeton-szempontú és figyelembe veszi a statikai követelményektől a szerkezeti kapcsolatokon át a speciális kivitelezési részletkérdéseket is. Ezért elkerülhetetlen a tervező, megrendelő, kivitelező, betontechnológus szoros együttműködése már a tervezési fázistól.

A látszóbeton tervezését, kivitelezését, végleges megjelenését rendkívül sok tényező befolyásolja, amelyekről Medvecz Péterrel beszélgettem, a Kreatív Beton Kft tulajdonosával, aki már sokrétű tapasztalatra tett szert látszóbetonok tervezésében, kivitelezésében.

A tervezésnél az elsődlegesen figyelembe veendő szempont a funkció, amit a látszóbeton szerkezet be fog tölteni: lehet a látszóbeton egy esztétikai értéket képviselő falrészlet, amely egyben tartószerkezet is. Egészen más követelményeknek kell megfelelnie egy beton úszóműnek, ami látszóbeton minőségben készül, hiszen ott különleges követelményként a beton vízfelvételét is a minimumra kell csökkenteni, de megemlíthetjük a kültéren álló látszóbeton kerítést is, amelynek az időjárással szembeni ellenállóság is fontos tulajdonsága.

A tervezésnél a látszóbeton elvárt tulajdonságai mellett  a kivitelezési részletkérdéseket is figyelembe kell venni: helyszínen készül vagy előregyártott, mennyire lesz kitéve az időjárásnak akár átmenetileg is, mekkora a zsaluzat helyigénye, a kivitelezés során milyen gépekre lesz szükség?

Lakóhajó beton úszóművel Fotó: Medvecz Péter

A megrendelői igények, statikai követelmények, a funkció ellátásához szükséges tulajdonságok meghatározása után, a részletekre kiterjedő tervezés ellenére a kivitelezés folyamán még mindig számos tényező befolyásolja a végleges megjelenést:

Felhasznált anyagok minősége: az elkészült beton keménysége, tömörsége, feldolgozhatósága függ tőle. Egyre inkább elterjed az öntömörödő beton, mely minimális pórustartalmú homogén betonstruktúrát eredményez és nagyon változatos formai megoldásokat tesz lehetővé.

Receptúra, az anyagok aránya, adalékanyagok: befolyásolja a beton kötési idejét, színét, porózusságát, egyenletességét (adalékszemcsés felület), ellenállóságát (üvegszál).

Zsaluzat anyaga, minősége: a felület textúráját meghatározza, különleges felületek alakíthatók ki (lenyomatok)

Zsaluzat víztömörsége: az elkészült szerkezet megjelenését, élek pontosságát is befolyásolja.

Zsaluban tartás időtartama: a végleges felület színét is befolyásolhatja

Hőmérséklet és időjárási viszonyok: kötési időre is hatással van vagy például egy fekete színű elkészült látszóbeton felület a napnak kitéve felhevülhet, majd egy eső hatására bekövetkező hirtelen lehűlés károsíthatja, ezért előre gondolni kell a bevédésére, amíg a fölötte lévő födém elkészül.

A munkafolyamat hossza: a beton kötési idejét figyelembe véve kell meghatározni, különben könnyen felismerhetők lesznek a különböző időben öntött rétegek.

A felület utókezelése: segítségével a felület színét, egyenletességét lehet módosítani (homokfúvás, savazás), időjárással szembeni ellenállóképességét lehet növelni.

Mindezek figyelembe vételével a tervezés után a kivitelezés alapos átgondolásának és gondos előkészítésének kell következnie. Érdemes és általában elkerülhetetlen próbakeverést és mintafelületet készíteni, ahol minden olyan részletet – speciális lenyomathoz készült zsaluelemet, élképzést, csőáttörést – ki lehet próbálni, amely a kivitelezés után már nem változtatható. Sokszor kreatívan gondolkodva ilyenkor kell megtalálni a megoldást a kivitelezéssel kapcsolatos apró részletekre.

A kivitelezés végeredményének értékeléséhez szükséges a szempontok, tűréshatárok meghatározása, amely egyáltalán nem könnyű feladat, mert ezek egy része szubjektív és a megrendelővel való megegyezésen múlik – például hány darab átkötés, és így a végleges felületen megjelenő lyuk fogadható el (lehet, hogy egy sem), a szín milyen határokon belül mozoghat, mennyire lehet légbuborékos a felület, az egyéb műszaki követelményekre itt nem térünk ki.

látszóbeton

Bejárat Fotó: Medvecz Péter

Az igényes, elképzeléseknek megfelelő látszóbeton tervezése, kivitelezése tehát nagyon összetett folyamat, sok múlik a létrehozásában résztvevők együttműködésén és kreativitásán. A zsaluból kikerülő felület javítása már nem vagy alig megoldható, a kivitelezés pedig magas műszaki felkészültséget és fegyelmet igényel.

Igaz ugyan, hogy a felület burkolásának költségei elmaradnak, de a szerkezetépítés idejét növelheti a látszóbeton kivitelezése, és mivel nagy szakértelmet kíván, ez növeli az előállításának költségeit. Az egyedi, kreatív végeredmény viszont kárpótolhat a felmerült extra költségekért.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>