Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

A mérési adatok bizonyítják, érdemes passzívház uszodát építeni!

Megjelentek a passzívház uszoda üzemeltetési adatai.

passzívház uszoda1

A németországi bambergi passzívház uszoda Forrás: IG Passivhaus

Az uszodáknál különösen nagy az üzemeltetési költség, így sokat lehet spórolni a passzívház építési mód alkalmazásával. Ez már nem csak elv, pontos mérések bizonyítják egy németországi passzívház uszodánál, megéri a passzívház építést alkalmazni.

A „Bambados” uszodát 2011-ben nyitották meg a németországi Bambergben. Ennél az uszodánál az éves hőszükséglet fele a hagyományos építési móddal épülő uszodákkal összehasonlítva. A villamos energiafogyasztásban is jelentős a különbség. A szellőztetés energia felhasználása 60%-kal kedvezőbb az uszodai terekben, és 50%-kal kevesebb az egyéb, mellék zónákban.

passzívház uszoda2

Forrás: IG Passivhau

 

passzívház uszoda3

Forrás: IG Passivhaus

passzívház uszoda4

Forrás: IG Passivhaus

Két évig ellenőrizték részletes mérésekkel a bambergi uszoda energia fogyasztását. Egyértelműen bizonyított, mennyire fontos egy uszoda komplexumban az üzemeltetés optimalizálásának gondos beszabályozása, függetlenül attól passzívház, vagy hagyományos épületről van szó.

Egy magas energetikai színvonalú épületburok az energia hatékonyság alapja, de ez közel sem elég egy ilyen komplex épületegyüttesnél a jelentős energia felhasználás csökkentéshez.

passzívház uszoda

Forrás: IG Passivhaus

passzívház uszoda5

Forrás: IG Passivhaus

„Az uszodák üzemeltetési költsége nemcsak a hőszükséglet miatt olyan magas, a szellőztetés, víz előkészítés, a medencék felmelegítése jelentős energiát igényel”- mondja Esther Gollwitzer a Passzívház Intézettől, a tanulmány egyik szerzője.

A darmstadti Passzívház Intézet a kezdetektől végigkísérte, mint „pilóta projektet”, a bambergi passzívház uszoda tervezését, építését és a monitoring rendszer kiépítését.

A projektet a német Gazdasági és Energetikai Minisztérium támogatta. Előzetesen a Passzívház Intézet előtanulmányt készített a passzívház uszodák alapkövetelményeiről.

Természetesen PHPP számítás is készült a tervezés során. Több ellenőrző számítást is kellett készíteni a különböző hőmérsékleti zónákra – az uszoda, valamint az öltözők mellett szauna, wellnes és gasztronómiai területek és irodák is helyet kaptak az épületben.

A bambergi passzívház uszoda már a 2. projekt Németországban. Jelenleg a dél-angliai Exeter városában tervezik a 3. passzívház uszodát.

A 70-es években Németországban is sok uszoda épült, így jelentős felújítási munkák várnak az épületekre. Ehhez is jó segítséget nyújtanak a tanulmányok és a passzívház uszodáknál gyűjtött tapasztalatok.

A bambergi uszodáról készült tanulmány itt letölthető:

http://passiv.de/downloads/05_hallenbad_bambados_monitoring_endbericht.pdf

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>