Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

A világ első passzívház kórház épülete már szerkezetkész

passzívház kórház

2018 februári felvétel a szerkezetkész passzívház klinikai tömbről. Forrás: IG Passivhaus © Klinikum Frankfurt Höchst

Mindenhol a világon nagy problémát jelent a kórházi épületek kiemelkedően magas energiafogyasztása. Így különös figyelem kíséri a Frankfurtban épülő világelső passzívház kórház építését.

Az üzembe helyezés előtt több hónapig tartó teszt üzemmódot terveznek. A darmstadti Passzívház Intézet nyomon követi az építkezést, de már a tervezés során is tanácsadással segítette a mérnökök munkáját.

attika megoldás passzívháznál

A hőhidak elkerülése fontos szempont a passzívházak építésénél. A kórház épület attika megoldása hőszigeteléssel. © Passivhaus Institut

Frankfurtban jelenleg ez a legnagyobb léptékű építkezés, a jövőbeni klinikai épületek 143 m hosszú és 23 m magas, pince, földszint és 6 szinten épülő együttese. 2016 novemberében történt meg az alapkőletétel, rá egy évre már álltak a szerkezetkész épületek.

passzívház kórház

A lebontott, 60 -as években épült kórházi épület. © Klinikum Frankfurt Höchs Forrás: IG Passivhaus

A 664 ágyas kórházi épületen jelenleg 400 építőipari szakember dolgozik a belsőtéri szakmunkákon. Ezzel párhuzamosan történik az 1000 körüli passzívház szintű nyílászárók beépítése.

Két fő célja van a világelső passzívház kórházépület létrehozásának. Egyrészt az üzemeltetési költségek drasztikus csökkentése, másrészt, a minden szintre kiterjedő, hatékony munkavégzés feltételeinek az optimalizálása.

passzívház épület energiafogyasztása

A tervezett passzívház épület energiafogyasztási mérlege. Fűtés: 7%, Ivóvíz ellátás: 12%, Szellőztetés: 15%, Hűtés: 6%, Világítás: 18%, Számítástechnikai berendezések: 8%, Ellátó konyha: 9%, Sterilizáló: 4%, MRT: 7%, Egyéb: 14%. Forrás: IG Passivhaus

Ezzel az új ún. pilóta projekttel kezdetét veszi Németországban a közel 2100 felújításra szoruló kórházak átépítése. Széleskörű tanulmányt készült a felújítási tervekre.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>