Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Áramtermelés napelemmel - családi háznál

áramtermelésA napelemek olyan szilárdtest eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Egy darab 210W-os polikristály napelem bruttó 205,000Ft.

Napelemes rendszer 1kw

A napelemes (vagy idegen nevén fotovoltaikus) rendszer napelem egységekből (PV-panelekből) áll, melyeket egymással sorosan illetve párhuzamosan kapcsolunk a megfelelő áram,- és feszültségparaméter eléréséhez. Az elérhető teljesítmény nagyban függ az alkalmazott napelem típusától. Általánosságban elmondható, hogy 1m2 napelem felület kb. 90-130W teljesítmény leadására képes. A napelemek által termelt egyenáramot a tetőtérben (vagy közel a napelemekhez) elhelyezett inverter(ek)be kell bevezetni. Az inverter az egyenáramot váltakozó árammá alakítja.
Az energia felhasználása két módon lehetséges:

 • A megtermelt energiát, minden időpillanatban elfogyasztja az épület. Ha az épület fogyasztása kevesebb, mint a termelt energia, akkor a felesleget akkumulátorokban tároljuk el. Az akkumulátoros tárolók kiépítésének költsége meglehetősen magas, de azok nélkül a felesleg nem hasznosítható, így az kárba vész. Ennél a kialakításnál az áramszolgáltatói hálózatba nem kerül energia betáplálásra. A szerződést kötő energiakereskedő cégtől függ, hogy engedélyezik-e az AD-VESZ fogyasztásmérő üzemeltetését. Ebben az esetben egy fogyasztásmérő méri a betáplált és a vételezett energia mennyiségét, és csak a különbségért kell fizetni. Ez a kialakítás jelenleg sokkal gazdaságosabb, hisz a saját megtermelt energiáját, használja el a ház.
 • A megtermelt energiát értékesítjük. Külön-külön ki kell építeni egy „AD” mérőt és egy „VESZ” mérőt. Ebben az esetben a napelemes rendszer termelői kiserőműnek számít, a teljes hálózat kiépítés, csatlakozás, stb. a beruházó költségét képezi. Az engedélyeztetés bonyolultabb, több engedély szükséges (pl. mérlegközi tagság, termelői engedély), valamint menetrendet kell készíteni a rendszerirányító, azaz MAVIR részére. Utóbbi menetrendhez tudni kell, hogy adott időszakra előre kell megadni. A menetrendtől történő eltérés esetén komoly büntetést rónak ki a rendszer tulajdonosára, üzemeltetőjére. (Napelemes rendszerek energia termelését nehéz előre becsülni és számolni a gyakorlati tapasztalatok szerint). Külföldön ez a kialakítás előnyösebb, ott a szolgáltató kb. 150Ft-ért köteles megvásárolni az alternatív erőművektől az energiát, míg ők 50-60Ft körüli értéken szolgáltatnak energiát.

A jelenleg érvényes energiadíjak a www.eh.gov.hu –n a „Villamos Energia” menü alatt található.

Jelenleg legelterjedtebb inverter a német SMA cég Sunny Boy és Sunny Mini Central inverter családja. Berendezések 10kW teljesítmény szintig rendelkeznek a hazai áramszolgáltatói engedélyekkel. Az inverterek teljesen automatikus működésűek, emberi beavatkozást nem igényelnek.

Végezetül egy 2,5kW teljesítményű napelemes rendszer költségbecslése:

Boy 2,5kW-os inverter ára bruttó 500,000Ft.

Egy darab 210W-os polikristály napelem bruttó 205,000Ft, ebből 11db szükséges, az összesen: 2,255,000Ft.

Egyéb kiegészítő tételek (rögzítés, tartószerkezet kiépítése), továbbá a kábelezés: 150,000-200,000Ft között mozog.

A becslés nem tartalmazza a tervezés és engedélyezés költségeit, sem a kivitelező munkadíját.

Turi Ádám
Villamos tervező

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

9 comments to Áramtermelés napelemmel – családi háznál

 • Péter Róbert

  A hálózatra tápláló napelemes rendszert megépítem 700.000ft bruttóból / KW/ Ez már jó ár!! Péter Róbert Bonyhád.

 • Storm

  Üdv és Szép napot mindenkinek!

  Én mindenhol utána néztem és olvasgattam, plusz műszakis vagyok és ilyenekkel foglalkozok, sőt kutató munkám egyike a napenergia és annak alkalmazása! A leírtak alapján tényleg kicsit drága a beruházás, de itt is csak 1 családi házat nézünk meg és annak érdekeit, nem pedig a gondolkozás és a nagy távlatú jövőre való képet! Szerintem ha a zöld energiát összerakjuk a Paksi Atomerőművel kishazánkban egyből érdekes eredmény szemtanui lennénk!

  És mellékesen meg szeretném említeni, hogy ha beruházok egy ilyenre, többlet termelésem nálunk átlagosan 13-14 kWh fogy naponta, viszont céges oldalon átlagba számol, jó minőségű napelemek mellet 0,1 kwh/négyzetméter! Ebből kisebb számolgatás után egy 20 m2 tető területen 6 órás müködtetés és hálozati termelésbe vennék részt még lehet hogy többlet energiával is zárulnék ha jól oldom meg a dolgott.. És a sok kicsi sokra megy!

  Köszönöm, én jelenleg támogatom az ilyet és ha egyre jobban elterjed természetesen a jó minőségű változata én biztos hogy beruházok egyre, mivel ez a jövő!

 • Tom

  Egyetértek az élettartamot illető aggályokkal. S, hozzátenném még saját meglátásomat, miszerint bármelyik forrásból (nap, szél, stb) a legkörülményesebb az elektromos áram előállítása. A fenti cikkből is kiderül, hogy a cellákon kívül még mennyi minden kell a működő megoldáshoz. Ezért van az, hogy ezen a témán csak elmélkedni szoktam, de nem valószínű, hogy ilyesmibe invesztálnék.
  De, ami nagyon foglalkoztat ebben a témakörben, az a “felesleges” energia hasznosítása. Én akksik helyett hőcserélőkben és hőtárolókban gondolkodnék. Akkumulátor csak annyi kellene, amennyit a rendszer stabil működése igényel. Ha kell egyáltalán. Főleg azért, mert az akkumulátorok élettartama is viszonylag rövid, az áruk meg igen magas.
  Ha az elektromos áramot tekintjük a legfontosabbnak, akkor sorban utána csak a melegvíz következhet. Én minden plusz energiát hő előállítására és raktározására használnék. Ez könnyebben kivitelezhető, mint pl. a visszatáplálás, és a komponensei is időtállóbbak. Lehetne még hideget is termelni, majd pl. klimatizálásra felhasználni. Ez bonyolultabb, de több értelme van, mivel melegvíz előállításához nincs szükség elektromos áramot előállító napelemekre.

 • Bereczki József

  Gratulálok az úttörő munkához,
  egy társasház energia racionalizálása ügyében szeretném felkérni tervezési munkára
  Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánva üdvözlettel
  Bereczki József

 • Kati

  Kedves JElemér

  Az teljesen biztos hogy vannak sokkal olcsóbbak is, de kérdéses dolog ebben az esetben az élettartamuk.Én olvastam olyan eseteket ahol 4 év után tönkre mentek a napelemek amelyek valóban olcsóbbak voltak de egy kínai gyártótól származtak. Szerintem a vásárlásnál legfontosabb a garancia idő. Ha már több millió forintot beruház az ember akkor egy kicsit az élettartamra is oda kellene figyelni! Nem biztos hogy hosszú távon az olcsó panelek valóban olcsók lesznek!

  • Turi Ádám

   Még hozzátenném, hogy ki-melyik gyártó termékét választja, természetesen pénztárca függő. A tervezői költségbecslésnek az a célja, hogy egy körülbelüli költséggel lehessen számolni.
   Mielőtt valaki napelem telepítésén kezd gondolkodni, érdemes több szakcégtől is árajánlatot kérni. Arra viszont ügyelni kell ,hogy csak az azonos műszaki tartalmú ajánlatok hasonlíthatóak össze.
   Turi Ádám

 • ima

  néhány pontosítás

  -0-50kVA teljesítmény határ közöt háztartási méretű kiserőműről beszélünk (HMKE)Ez jellemző a családi házaknál!

  -50kVA teljesítmény felett kiserőmű (max 50MW)VET.3§.24. bek. Ez nem jellemző a családi házaknál.

  Tehát Mavirír mérlegkőr és az azzal járó problémák Családi házas kategóriánál(HMKE) nem jöhet szóba.

  -gy darab ad- vesz mérést kell kialakítáni nem kell 2db mérő
  a mérés kialakítás a hálózati elósztók kompetenciája nem az energia kereskedőké
  – egyébbként ha az energia egyenleg(szaldó)képzés időszakában több a hálózatba visszatáplálás mint az onnét való vételezés ,akkor csak az energia ár 85%-át fizeti az energia kereskedő(kb 20Ft), ez nem alku hanem rendelet kérdése.

  • Béla

   Az való igaz, hogy az energia-kereskedő az általa eladott energiának “csak” 85%-át fizeti ha Ő vásárol, ebből következik, hogy a rendszert úgy kell méretezni, hogy lehetőleg ne keletkezzen eladható energia, hanem a ház használja fel. Ez persze nem hat ösztönzően az ilyen rendszerek elterjedésében.

 • JElemér

  Ez megy sokkal olcsóbban is, nem a legdrágábbat kell itt feltüntetni.
  Google-be: “napelemes rendszerkalkuláció”
  aki még nem próbálta volna

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>