Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Az első magyar építész, aki minősített passzívház tervezői címet kapott a német Passzívház Intézettől

passzívház tervezői minősítés

A német Passzívház Intézet nemcsak termékekre ad ki minősítéseket, a tervezőket is kiemeli ezzel a címmel. Magyarországon első építészként Sigray Judit, okleveles építészmérnök, a Sigray + Partner Építész Iroda  tervezője kapta meg a minősített passzívház tervezői címet a darmstadti intézettől.

Nehéz eligazodni az építkezni vágyóknak manapság, hiszen nagyon sokan állítják, hogy terveztek már passzívházat. Nagyon sok házra rámondják már Magyarországon, hogy passzívház. Pedig nagyon óvatosan kell ezzel a jól meghatározott, pontos számításokkal alátámasztott fogalommal bánni. Arra a házra, ami nem éri el, csak megközelíti a szigorú kritériumokat, nem lehet azt mondani, hogy passzívház. Az alacsony energiájú házak kategóriájába esik a passzívház kritériumot el nem érő, de azt megközelítő érték.

Sokan bizonytalanok, hogy megcélozzák-e a passzívház kritériumokat az új ház építésénél, vagy akár felújításnál. Ezt nem kell mindenképpen a tervezés elején eldönteni. Meg kell vizsgálni a tervezés során a feltételeket, előírásokat, adottságokat, mennyire alkalmasak a passzívház kritériumok elérésére.

Abban az esetben, ha nagyon jók az adottságok, jól összehangolhatóak az építtetői igények a passzívház irányelvekkel, akkor nagyon érdemes megcélozni a passzív ház építését. A felmerülő többletköltségeket  a vázlattervek elkészítésénél kell elemezni. Azért javasolt ebben a fázisban ezt megbeszélni, hiszen először a feltételeket kell tisztázni.  A jó adottságú telek, a jól összehangolható építési előírások, illetve építtetői igények már sokat jelentenek anyagilag, vagyis már nem lesz magas a többlet költség, amivel elérhető a passzívház kritérium.  Hogy mennyi lesz az a plusz ráfordítás, azt a vázlattervek elkészülte után már jól lehet kalkulálni.

A vázlattervi szinten már lekérhetnek az építkezők árajánlatokat, a gépésztervezővel elemezhetik a különböző rendszerek árait.

A tervezőnek feladata az építtetőket a döntéshozatalban segíteni, tájékoztatni, a különböző építészeti, gépészeti megoldások milyen többletköltséget jelenthetnek. Ezen adatok birtokában, már könnyebb a döntés, passzívház épül-e, vagy az alacsonyenergiájú épület lesz a cél.

Magyarországon már több minősített passzívház épült, és jelenleg is épül. Következő cikkeinkben bemutatjuk a Sigray + Partner Építész Iroda ( www.passzivhaz-tervezes.hu) tervezésében készült új előminősített passzívház születését (a tervezéstől a használatig) bemutatni.
Szegedi passzívház 1.

Tervező: Sigray + Partner Építész Iroda

Szegeden egy fiatal házaspár határozta el, hogy passzívházat épít, és hamár passzívház lesz, minősíttetni is szeretnék. Már a telek kiválasztásába is bevonták az építészt. Több telek is szóba jöhetett a vásárlásnál.  Az építésszel együtt mérlegelve a lehetőségeket (telek ár, telek adottságok, energetikai és építészeti szempontok, előírások, környezet …) döntöttek arról, melyik telket vásárolják meg.

Szegedi passzívház 2.

Zöldtető kerül a passzívházra

Szinte minden tényező segítette a passzívház cél elérését – az előírások, a telek adottságok, és az építtetői igények is.

  • Előírások: Többek között fontos szempont volt az építménymagasság értéke. Hiszen, abban az esetben, ha kétszintes épület tervezése a cél, akkor sokat jelent energetikailag, ha az építménymagassági előírást nemcsak nagyon megmozgatott tömeggel lehet elérni.
  • Telek adottságok: A jó tájolású telek nagyon sokat jelent energetikailag, hiszen a fő funkciókat, gyerekszobákat jó tájolású helyiségekként lehet kialakítani. Természetesen, hogy mit jelent a jó tájolás, ezt az építtetői igények, szomszédok felmérése, és egyéb helyi adottságok (növényzet, kilátás…) is meghatározzák.
  • Építtetői igények: Ennél a pontnál a formai igényt emelnénk ki. Hiszen aki szereti az egyszerűbb formákat, nem igényli a nagyon megmozgatott tömeget, akkor már elmondható, hogy ez az igény jól összehangolható a passzívház tervezés elveivel. Természetesen mozgalmasabb tömeggel is lehet passzívházat kialakítani, de abban az esetben nőnek a költségek.

A jövőben bemutatjuk az építkezés részleteit. Jövő télen már ezt a házat is tesztelhetik, mint minősített passzívházat a bentlakók.  Így majd az energetikai fogyasztásokról, és a ház működéséről is beszámolhatunk, a tényleges fogyasztás megegyezik-e az energetikai számításokkal kalkulált fogyasztási értékekkel.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

1 hozzászólás Az első magyar építész, aki minősített passzívház tervezői címet kapott a német Passzívház Intézettől