Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Az Odooproject építése

odooproject-epites

Az Odoo project közreműködői és a sajtó képviselői végre megtekinthették az épülő ODOO házat egy különleges bejáráson.

Az építkezés a sajtótájékoztató alatt is folyamatosan zajlott. A házat mintegy 60 diák saját kezűleg építi. A látogatáskor éppen a nyílászárók beüvegezését kezdték meg, és közben burkolási munkák is folytak. A diákok elmondták, itt Magyarországon nem kerül minden elem a helyére, a házat szeptember 13-ra kell felépíteniük Madridban, és erre mindössze 10 nap áll a rendelkezésükre. 

Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre.

19 egyetemi csapattal veszik fel a versenyt szeptember elején a BME hallgatói, akik az elmúlt két évben megterveztek és megépítettek egy tisztán napenergia hasznosításával üzemeltethető kétszemélyes családi házat.

A verseny egyik legnagyobb kihívása a szállítás volt. Az idő rövidsége miatt a házat még itthon kellett egy optimális készültségi szintig felépíteni, majd kamionokkal szállítható egységekre bontva fogják áttelepíteni az építkezést a helyszínre, ahol befejezhetik az utolsó simításokat.

A fal külső vázára kerülnek fel a napelemek

Habár az építkezés még folytatódik a ház egyes részein, ezzel párhuzamosan megkezdődnek a bontási munkálatok is.

A lakóteret négy darab, kamionokkal szállítható egységre szerelik szét. Az egységeket húzzák majd össze a helyszínen. Az illesztéseknél a szigeteléseket folytonosítani kell majd, illetve a hiányzó burkolati elemeket kell elhelyezni a verseny helyszínén. Ahogy a diákok viccesen emlegetni szokták „összezipzárazzák” a házat.

A belső térben még látszanak az illesztések és az összehúzó csavarok

A termikus burok hőszigetelésére 24 cm faváz közé fújt cellulózt választottak, illetve az illesztéseknél ásványi szálas hőszigetelést fognak a helyszínen elhelyezni. A hőhídmentességre is nagyon ügyelni kellett, ezért az állítható acél pontalapoknál nagyméretű egyedileg gyártott purenit hasábokat helyeztek el.

Állítható acél pontalapok a terasz járórácsa alatt is

Feketére festett rétegelt fa homlokzatburkolatot kap a ház

A szolárház magyarországi viszonyok között éves szinten kétszer, madridi körülmények között pedig közel háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az utóbbi esetben így például még egy elektromos autó számára is biztosíthat napi 70 kilométernyi menetidőt.

Az elektromos áramot a ház napelemekből nyeri, amelyek egyben a tető és a fal burkolataként is szolgálnak.

A hűtést, fűtést, illetve a melegvizet is a nap energiája biztosítja. Ebben fontos szerepet játszik a padlóba és a mennyezetbe épített csőrendszer, amely nyáron a belső térbe jutott hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és a délutáni, esti órákban visszaadja.

A déli homlokzat üveg fala

A 2 éve kezdődött projekt teljes költségvetése kb. 200 millió Ft, amit közel 70 támogató tett lehetővé (közöttük a főtámogató Siemens 50 millió Ft-tal járult hozzá a Project megvalósulásához.)

Ebből majdnem 100 millió Ft maga a ház.   

A Project megvalósulásához a főszponzor a Siemens Zrt. az anyagi támogatás mellett kedvezményesen biztosított számos terméket, amelyek többek között az energiahatékonyságot maximalizáló épület- automatizálásban voltak nélkülözhetetlenek.

Dale A. Martin, a fő támogató Siemens Zrt. vezérigazgatója és dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem rektor-helyettese szemrevételezik az ODOO házat

A megmérettetés után a házat hazahozzák, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kertjében tervezik kiállítani.

Az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében először 2002-ben rendeztek Solar Decathlont, amelynek mára Washington mellett Madrid és Kína is otthont ad.

19 egyetemi csapattal veszik fel a magyar diákok a versenyt.

Szurkolunk és sok sikert kívánunk nekik a megmérettetéshez!!

A verseny győztesét szeptember 30-án hirdetik ki. Beszámolunk majd az eredményről.

További információk: www.sdeurope.org

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>