Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Díjnyertes passzívházak 2010-ben

 

Bemutatjuk 2010 díjnyertes passzívházait. Lakóházak, irodaépületek, közösségi ház, levéltár, tornacsarnok funkciójú passzívházak kaptak 2010-ben építészeti nívódíjat a német Passzívház Intézet kiírásában.

Professor Dr. Wolfgang Feist úr szavait idézve: „ Nincs passzívház építészet, de annál több építészet passzívházzal”.

A passzívház standard nem építészeti koncepció. Ez egy finoman kidolgozott módszer, amely lehetővé teszi az ismert eszközökkel, hogy bármilyen típusú épületet energetikailag hatékonnyá tehessünk.

2010-ben 60 építész nyújtotta be a világ minden részéről passzívház épületét a versenyre.  Kínából, USA-ból, Japánból, és számos európai országból érkeztek a pályaművek, amelyeket egy 8 tagú zsűri bírált el.  A benyújtott pályaműveknek minősítéssel rendelkező passzívháznak kellett lennie.

Bemutatunk néhány lakóépületet a díjazott pályaművekből:

Dán passzív családi ház:

dán passzív családi ház

Olav Langenkamp, architekt eth-maa

2008-ban épült Dánia első passzívháza. Családi ház- nettó alapterülete: 147 m2.

Favázas szerkezetű. Gépészeti jellemzője: 8m2 napkollektor a tetőfelületen, 500 l-es melegvíztároló, és hőszivattyú a gépészeszeti rendszer a természetesen nagyon jó hatásfokú hővisszanyerős szellőzőrendszer mellett. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 11 kWh(m2év).

Japán passzív családi ház:

 

japán passzív ház

Architekturbüro: Key Architects | Kamakura

passzív ház japán belső

2009-ben épült a szabadonálló beépítésű családi ház, az első minősített passzívház Japánban. Kis területű épületről van szó, csupán 78 m2 az energetikai számításba bevont terület. A fűtést és melegvízellátást hőszivattyú biztosítja, természetesen egy japán márka, mitsubishi hőszivattyú került beépítésre.

Német passzív családi ház és természetgyógyászati rendelő:

természetgyógyász- passzív ház

passivhaus-eco ® bucher + hüttinger |

Többlakásos passzív társasház Németországban:

passzív társasház

Architekturbüro: Huke-Schubert Berge Architekten

passzív társasház belső

2 többlakásos lakóépület épült Hamburgban passzívházként. A 4 teljes, plusz 1 tetőtéri szintes, 2 lakótömbből álló épületben összesen 34 lakást, és 3 üzlethelyiséget alakítottak ki. Az energetikai számításba bevont terület (fűtött terület): 2538 m2. Vegyes építési rendszert használtak a tervezők. Váltakozik a könnyűszerkezetes, és ún. masszív szerkezet a minősített passzívházban.

A fűtési rendszer rácsatlakozik a távhő ellátásra. Lakásonként két fűtőtestet helyeztek el. A hővisszanyerős szellőzőrendszerben fűtő regisztert is alkalmaztak. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 15 kWh/m2év.

Passzív lakópark Innsbruckban:

passzív ház Innsbruckban

Architekturwerkstatt din a4 ZT GmbH und teamk2 ZT

361 lakást építettek az összesen 28.316 m2-nyi, energetikai számításba bevont területre. Az építési rendszer ún. masszív falazat. 18 cm-es vasbeton falazattal készültek a lakóépület tömbök. A vasbeton falra 24-30 cm vastagságban EPS hőszigetelés került.

A tetőn 10 cm vastagságban extenzív ültető közeg került kialakításra. Az extenzív zöldtető a nyári túlmelegedés elleni védelemben is szerepet játszik.

Lakásonként 3 m2-nyi napkollektor felületet építettek ki. Az összes napkollektor felület éves szinten 367.500 kWh energianyereséget eredményez.

5-6 puffertároló került beépítésre, 2500l-es tartállyal. A melegvíztárolókat körülfújták cellulóz hőszigeteléssel. A melegvízellátásra, valamint a fűtési rendszerre biomassza és gázkazánok  segítenek rá.

Többlakásos passzív társasház Svájcban:

 

többlakásos passzív társasház

Architekturbüro: Halle 58 Architekten

többlakásos passzívház

Svájcban épült a 4 lakóegységet magába foglaló minősített passzívház. Az energetikai számításba bevont terület: 408 m2. Talán nem véletlen, svájci épületről lévén szó, ez az épület is faház.

Itt nagy szerepet játszanak az üvegfelületek eneregetikai értékei, hiszen különösen nagy üvegfelületekkel oldották meg az épület homlokzatát. Fa nyílászárók kerültek beépítésre, Uw értékük: 0.8 W/m2K. Az üvegek naptényezője, g: 55%. Az üvegezés U értéke pedig, Ug: 0.5 W/m2K. A gépészeti rendszer pellet kazán, amely mind a melegvíz előállítását végzi, mind pedig a fűtési igény kielégítését is ezzel oldják meg.

Német passzív lakó és irodaépület:

passzív iroda és lakóépület

Architekten BDA Stein + Hemmes

Az épületet nagyrészben irodaként használják, de a lakófunkció is kialakításra került. A fő cél az energiamegtakarítás mellett a természetes anyagok használata volt az építésnél. A favázas épület cellulóz hőszigetelést kapott. A tető természetes palával fedett. A PHPP szerinti éves fűtési igény: 15 kWh/m2év.

Forrás: Passzívház Intézet Darmstadt

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>