Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Egy majdnem passzívház tervezési háttere- szerkezete

Alacsony energia felhasználású lakóépület Budapesten, Sashalmon

majdnem-passzívház

Milyen okok miatt lett az épület passzívház helyett “csak” alacsony energiafelhasználású épület?

Az építtetők passzív ház tervezésével keresték meg az építészt, Juhász Róbertet ( Juroplan Építész Iroda Bt.).
A területen az 1920 évek óta sporttelep működött. A közelmúltban a terület átminősítésre került és lakóépület építésére alkalmas telkek lettek kialakítva. A tervezési terület kicsi (500 m2) és a tervezési program nagy volt, ezért már az elején eldőlt, hogy emeletes épületet kell tervezni. Ez az alapterület és lehűlő térfogat arányának kedvezett. A helyi építési szabályok szerint az építménymagasság csak 4,5 méter lehet, ami azért volt rossz hír, mert az emeleti lakószobákat is teljes értékű helyiségenként kellett kialakítani.

Az első tervrajzok már egy olyan épületet tömeget vázoltak fel ami a déli kert felőli oldal kétszintes az utca felől pedig egyszintes.

majdnem-passzívház3

majdnem-passzívház-teraszAz épület keleti oldalán a földszinten egy egyállásos gépkocsi és szerszámtároló lett kialakítva a fűtött burkon kívül. Az épület érdekessége, hogy az emeleti lakószint a garázs fölé is belóg. A födém és falazat hőhídmentes elválasztását meg kellett oldani.

A tervtanácsi hozzájárulás és építési engedély megszerzése és a kiviteli tervek elkészülte után 2013 szeptemberében indult el a kivitelezés.

építkezés--majdnem-passzívház2

építkezés--majdnem-passzívház1

A tervezési terület tájolása nem volt ideális, ezért az előre meghatározott költségvetés jelentős túllépése helyett egy majdnem passzív épületet sikerült megtervezni.

Adatok:

 • Telek területe:500 m2
 • Bruttó alapterület:124 m2
 • Földszint: 68,5 m2 és 26,7 m2 garázs
 • Tetőtér: 61,5 (76,4) m2
 • 4 szoba+nappali-konyha
 • 2 fürdő

Szerkezet:

 • alapozás: sávalap
 • külső-belső tartófalak: Silka 20 HM NF+GT mészhomoktégla földszinten Ytong P4-06 kezdősor
 • válaszfalak: Silka-HML 100 NF földszinten Ytong PVE kezdősor
 • közbenső födém: monolit vasbeton
 • tetőtéri födém: fa pallók

Hőszigetelés:

 • padlóban 2×10 cm lépésálló Austrotherm AT-N100
 • lábazat: 20 cm Austrotherm Expert
lábazati-hőszigetelés

Lábazat hőszigetelése- 20 cm Austrotherm Expert

 • homlokzat: 20 cm Austrotherm Grafit Reflex

  homlokzati-hőszigetelés-majdnem-passzívház

  Homlokzati hőszigetelés- Austrotherm Grafit 20cm

 • padlásfödém és tetőtér: 30 cm fújt cellulóz szigetelés
ablakbeépítés

Zsaluzia tok mögött Bachl PIR hőszigetelés

Gépészet:

 • Stiebel Eltron levegős hőszivattyú
 • Stiebel LWZ 270 hővisszanyerős központi szellőztetés szellőző csövek lapos csatornával padlóban és tetőtéri födémben elvezetve.
szellőztető-csövek-vezetése

Szellőző csövek lapos csatornával padlóban elvezetve.

 • A földszinten monolit födémbe ágyazott fűtés és hűtés, a tetőtérben álmennyezetbe szerelt panelok.
 • HMV tartályok a lépcsőház alatti térbe elhelyezve.

Árnyékolás- nyílászárók:

 • Internorm KF 410 műanyag ablakok kölső alu borítással

ablakbeépítés2

majdnem-passzívház2

 • Az emeleti ablakokon Schlotterer zsaluziák Retrolux lamellákkal
 • tetőtérben Velux GPU tetősík ablak EDJ burkolókerettel

Energetika:

 • éves Hőmennyiség: 25 kWh/m2év
 • fűtési hőigény: 15,8 W/m2
 • légtömörség:0,4 Blower –door tesztel igazolva
TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

5 comments to Egy majdnem passzívház tervezési háttere – szerkezete

 • A fotókat nézve ill. a leírásokat olvasva – arra jutottam ,hogy újfent az a véleményem : Túlzottan leragadtak az ” AUSTROTHERM” TERMÉKEINÉL ! Sokkal kisebb rétegvastagsággal megoldható a szigetelés hatásfoka az ” INHEMIWA” tip.-u hőszigetelő panel alkalmazásával ! Hatásfoka összességében nagyobb . Ez a speciális ” szendvics technológiával” gyártott — / A többszörös levegő rések
  kialakításával / gyorsabb és hatékonyabb szigetelést érhetne el
  aki az INHEMIWA hőszigetelést választja! Mint kizárólagos kivitelezője bizton állíthatom, hogy jelenleg ebben az árfekvésben és ezekkel a paraméterekkel ez a panel az egyik legjobb választás !
  Kivitelezői GARANCIA: 10 év Gyártói garancia : 30 év

 • Borbely Gabor

  Tisztelt Juhasz Robert,
  engem az erdekelne, hogy a 4,5m-es max epuletmagassaggal vegul mikepp sikerult a 2 szintet kialakitani?
  Az altalanos 2,7m-es belmagassaggal az also szint fodemmel kb 3m, a felso szint 2,7m +teto +szigeteles min. 3m szinten (sot passzivhaz eseten elkepzelheto, hogy 45cm tetoszigeteles szukseges) tehat min. 6m – ehhez kepest a 4,5m magassag lenyegesen kevesebb. Kivancsi lennek, mi a trukk.
  En szemely szerint nem ragaszkodnek a 2,7m belmagassaghoz; ha van szellozorendszer, akkor a magassagot velemenyem szerint inkabb kenyelmi, tererzeti tenyezok miatt szoktak erre az ertekre venni.
  Udvozlettel, Borbely Gabor

  • Tisztelt Borbély Úr!
   Az épület belmagassága a következő: földszint 2,60 m emelet 2,50 m
   Annyi volt a trükk, ha lehet annak nevezni, hogy a déli homlokzaton a földszint szélesebb, mint az emeleten, ezért az építménymagasság számítás szabályainak megfelelően az emeleti homlokzat egy részét nem kell beszámolni a felületbe.(az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani – a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m 2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m 2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével – mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45° alatt vont sík fölé emelkednek, ezen építményrészeknek az illető homlokzat felületi síkjára ugyancsak 45° alatt vont – az előzővel párhuzamos – síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával, 1. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet. ) Az épület körüli rendezett terep a belő padlóhoz képest csak 3 cm lett alacsonyabbra meghatározva.
   Így a számítás szerint 4,49 lett az építménymagasság…

 • Tisztelt Brányi Rudolf!
  Örülök, hogy ezeket a kérdéseket feszegeti. Egy ház tervezésénél mindig ki kell tűzni egy energetikai célt. Ennél az épületnél a passzív ház elérése volt, de nem minden áron! A három kritérium: fajlagos fűtési energia (15 kWh/m2a), primerenergia (120 kWh/m2a), légtömörség(0,6 1/h), közül csak az elsőt nem tudtuk elérni. Ez “csak” 25 lett. Ezen az épület forgatásával, amit a kis telekméret és a tervezési program nem engedett vagy több vagy jobb minőségű hőszigeteléssel, jobb ablakokkal lehetett volna segíteni. Az épület hőveszteségét mással nem tudom csökkenteni. Alternatív energiával a primerenergiát lehetne csökkenteni, de ebben jól állunk ennél az épületnél: 98 kWh/m2a. A későbbiekben tervezett napelem ezt még tudja csökkenteni, de ennek a megtérülése is kb. 8-10 év.
  Ezzel át is ugrok a második kérdésére. Ha ez az épület eléri a 15 kWh/m2a határt a fűtési energiaigénybe a konkrét épületnél évi 15.000 Ft csökkenést okozott volna a fűtési költségében. Ezzel szemben áll az akár milliós többletköltség, amibe a vastagabb, jobb hőszigetelés kerül. Meg kell találni a középutat, amit nem kell, érdemes átlépni. Ennél az épületnél ez volt. Ez nem kudarc, hanem egy tudatos döntés, amit a az építtetőnek a tervező segítségével közösen kell meghozni. Nem kell a passzív ház szót mindig használni, hanem energiatudatos épületnek hívjuk az épületünket. Így nincs kényszer, hogy át kell ugrani egy akadályt minden áron. Úgy gondolom 16 kWh/m2a fajlagos fűtési energia sem nem rosszabb mint a 15….
  Üdvözlettel:Juhász Róbert

 • Brányi Rudolf

  Tisztelt cikk író

  Bár én nem vagyok szakmabeli, csak egy építeni vágyó érdeklődő, de nekem nem jött át a válasz a kérdésre. Most végül is mi volt a hiba?
  Az, hogy nem volt a legjobb a tájolás? Vagy, hogy csökkentett költségvetés miatt vérzett el a project? Ezek önmagukban még nem feltétlen ássák alá a végeredményt. Alternatív energia termelés létesítésével, bőven kompenzálhatók az eredmények. Ami ráadásul szerintem, szerves része a cél elérésének. Ön ugyan utal a HMV tatályokra, de nem derül ki, hogy milyen rendszerhez kapcsolódik.

  Volna még egy kérdés.
  A passzív és az alcsony energia felhasználásu épület között, a fizetendő rezsi árán kívül, van még valami jelentősége a besorolásnak? Mert bár mindenkinek a pénztárcája dönti el, hogy éppen milyen szintig tud elmenni az építkezés korszerüsítésében, de mégis érzek egy görcsösséget a megcélzott szint elérésében, és megitélésében.
  A cikkben szereplő háznak is olyan kudarc szaga lett, pedig nem tűnik rossznak.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>