Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Egy német passzívház építés bemutatása

passzivhaz-epites

Egy négyfős család részére épült a passzívház az energetikai számításba bevont, 160 m2-es területtel. Az építést mutatjuk be, néhány szerkezeti megoldást kiemelve. Azért alkalmazzuk a meghatározást- energetikai számításba bevont terület- a passzívházaknál, mert igazán az a jellemző ezeknél a házaknál, vagyis ez a terület, amely az ún. termikus burkon belül van.

Nem feltétlenül kell, hogy ez a terület lakóterület legyen, hiszen a termikus burokba akár pincét (lakófunkció nélküli) is be lehet venni, ha alkalmazzuk a passzívház szabályait. A bemutatásra kerülő ház részben került alápincézésre, amely a terep adottságokból is adódik. Az alápincézett részben egy vendégszoba,és a gépészeti helyiség kapott helyet. A vendégszoba igaz a kis ablakai miatt nem sokáig vendégmarasztaló, de a célnak megfelel, és így nem kellett emiatt a funkció miatt a földszinti, vagy emeleti hasznos területet növelni. A vendégszobát még dolgozóként is használják majd, a számítógéppel történő munkához úgysem szükséges a nagy ablak felület.

A passzívház kritériumoknak megfelelő lakóépület szinteltolással épült.

A jellemző szerkezetek:

Főfal: 20 cm-es pórusbeton tégla + 26 cm EPS (polisztirol ) hőszigetelés

U érték:            0,104 W/m2K

Padló lemez: 28 cm XPS polisztirol

monolit vasbeton lemezalap

5 cm hőszigetelés

Estrich réteg

U érték:             0,112 W/ m2K

Tetőszerkezet: 44 cm üveggyapot szarufák között, illetve alatti hőszigeteléssel

U érték:            0,097 W/ m2K

Az alapozásnál a kavicsréteg elterítése után a vasbeton lemezalap alá került az ún. XPS polisztirol hőszigetelő lemez 28 cm vastagságban. Azért szükséges az XPS anyag használata, mert a talajban a felszívódó nedvesség miatt csak olyan anyagot használhatunk, amely nem vesz fel nedvességet. Különben, már kis nedvesség felvételnél is jelentősen romlana a hőszigetelő képessége.

lemezalap hoszigetelese

A falazat a pinceszinten is pórusbetonból készült. A közbenső födém vasbeton födém, a felső záró födém pedig fa szerkezetű.

passziv haz

passzivhazTermészetesen itt is, mint minden passzívháznál a garázs a termikus burkon kívül helyezkedik el. A kétállásos garázs kapcsolódik ugyan az épülethez, de a lakóépület szerkezete attól termikusan leválasztásra került.

passzivhaz-garazs

Itt is az egyszerű tömegformálás a jellemző. Érdekesség, hogy a homlokzaton megjelenő fa zsindely burkoló lapokat helyben gyártották kézi munkával. Igaz, a homlokzaton ápolást igényel, de az eltolásból adódó síkváltásnál, favázzal megoldott szerkezetnél szép felületű burkolást értek el a kis fa zsindelyek használatával.

fa burkolat

fa zsindelycsaladi haz-passzivhaz

A padlószerkezetben cellulóz szigetelést alkalmaztak. Házilag is könnyen elkészíthető volt a faváz közé betöltött hőszigetelés.

celluloz

A ház gépészeti rendszerének lelke a hővisszanyerős szellőzőrendszer, amelybe elektromos fűtőpatront építettek be a rásegítő fűtés felfűtésére. A tetőn napkollektorok, és napelemek is helyt kaptak. A beépített napelemek területe: 4.6 m2. 300 literes puffertartályt helyeztek el a pinceszinti gépészeti helyiségben.

napkollektor

A Blower Door teszt eredménye: n50= 30 lett.

A félszint eltolással kialakított, de egyszerű tömegformájú passzívház kellemes, és komfortos lakókörnyezetet nyújt a 2010-ben beköltözött fiatal családnak.

nemet passzivhaz

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

11 comments to Egy német passzívház építés bemutatása

 • a teto 0.0097. W/m2 K. erteke nem tevedes?

 • bage

  Az XPS és vasbeton koze beszivargo viz ellen hogyan vedekeznek? Mi tortenik, ha az XPS lemezek kesobbi esetleges talajmozgas eseten szetcsusznak, es a vb erintkezik a talajvizzel? Akkor a hoszigeteles semmit sem er.

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Érdeklődő!

   Az XPS lerakását kötésben kell megoldani, és a gyártói leírás is két rétegben javasolja. A hőszigetelő táblákhoz ragasztót is lehet használni.

  • Bíbic

   Kedves bage!
   Vajon honnan kerül az XPS és a vb. lemez közé beszivárgó víz? Az alapot nyilván “jól” kiemelik a terepszint fölé. Talajvíz nem emelkedik eddig. Ha számolni kell esetleges felszíni vizekre, mely a felületről szivárog le akkor drénezést alkalmaznak. A kavicságy többek között a víznek a kapilláris hatás általi feljutását is megakadályozza. Tehát itt legfeljebb csak talajpárával kell számolnunk. Ezt még az EPS is képes elviselni, hiszen a műszaki adatlapokból kiderül, hogy a vízfelvétele kisebb, mint 5% 24 órás áztatás után. Szerintem itt az XPS-t elsősorban a többszintes épület súlya okozta nagy terhelés miatt (is) alkalmazzák. A svédek nem aggódnak ennyire: http://www.jackon.se/assets/FileUploads/Jackon-Siroc-L-element2.pdf esetleg még: http://www.schwedenplatte.de

 • Reho

  A 28 cm-es XPS elbírja a ráterhelődő ház teljes súlyát anélkül, hogy összenyomódna? (és ettől megdőlne a ház) Vagy van még valami tartószerkezet?

  • ph-magazin.hu

   Az XPS hőszigetelő anyagoknál is van különböző teherbírású. A statikusnak kell meghatározni, hogy melyik típust kell betervezni. A teherbíró képesség a vastagságtól is függ.
   Az XPS-t tömörített kavicságyra rakják.

 • Mesi

  Igen a fűtés engem is érdekelni? A cikk elején azt hittem, hogy biztosan geotermikus hőszivattyúval lesz megoldva, de az elektromosan fűtött szellőztetőberendezésen kívül semmit nem említ.

 • A padlólemezbe vajon a képen ábrázolt cellulóz szigetelés vagy a rétegrendben írt 28 cm XPS került? A ház fűtését az elektromosan fűtött szellőztetőberendezésen kívül semmi nem oldja meg?

  • ph-magazin.hu

   A monolit vasbeton lemez alá került 28 cm-es vastagságban az XPS hőszigetelés.
   A szellőzőrendszerbe beépített fűtőpatronnal melegítik fel a befújt levegőt.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>