Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Egy passzívház közeli családiház tapasztalatai

Egy passzívház közeli családiház tapasztalatai

passzívház családiház

Építészet: Sigray + Partner Építész Iroda

2013. január közepén költözött be a házaspár a nettó 114 m2 lakóterületű új családiházba. Az építkezés 2012 júliusában kezdődött el. A gyors és egyben kiváló minőségű építkezés a házigazda gondos szervezésének és a szakemberek átgondolt megválasztásának is köszönhető.

A tervezőt, Sigray Juditot, azzal a szándékkal kereste fel a házaspár, hogy szeretnének egy nagyon alacsony energia felhasználású, egyszintes családiházat építeni.

Miután a házaspár két felnőtt fia már kirepült a családi fészekből, nagynak bizonyult a régi családiházuk. Szerettek volna olyan házat építeni, ahol a jelentős energia megtakarítás mellett a megváltozott igényeket is maximálisan kielégíti az új otthonuk.

A tervezési program része volt, hogy az egyszintes házban helyet kapjon a feleség édesanyjának egy külön kis lakrész (szoba + saját fürdőszoba) és emellett még egy vendégszoba is a gyerekek, illetve a kisunoka rendelkezésére álljon, valamint a lakótérből kapcsolat legyen a garázzsal.

passzívház családiház

A nappalival egy légtérbe került az étkező és a kicsit visszahúzott, de mégis a tér szerves részeként a konyha. A szülői hálóhoz egy kényelmes gardrób, valamint egy elegáns, tágas fürdőszoba kapcsolódik. A külön apartman rész, valamint a vendégszoba mellett még egy gépészeti helyiség is helyet kapott, amelyen keresztül jutnak a házból a garázsba ( 24 m2).

alacsony energiájú családi ház

Szerkezeti jellemzők:

  • A teherhordó falszerkezet Porotherm téglából épült, amelyre 20 cm EPS hőszigetelés került.
  • A ház alatt lemezalap készült, amely az enyhén lejtős terep miatt sávalapozással kombinálva, de körültekintő, minden részletre kiterjedő hőszigeteléssel épült meg.
  • A tetőbe 45 cm cellulóz hőszigetelést fújtak be, melynek előnye többek között, hogy minden rést tökéletesen kitölt. A padlástér egy részén biztosítottak egy olyan területet, amit tárolásra is lehet használni.
  • A garázs, valamint a fedett terasz szerkezetei és a termikus burok között Schöck hőhídmegszakító elemek kerültek beépítésre.

Fűtési tapasztalatok:

A házigazda pontosan vezeti a fogyasztási adatokat a beköltözés óta. Az éves fűtési díj nem ment 30.000 Ft fölé egyik évben sem, csak az első fűtési szezonban, de akkor sem haladta meg jelentősen ezt az összeget. A melgvíz előállítás is gázzal történik, ennek az éves díja is 30.000 Ft körüli összeg.

A gázművek szakemberei kijöttek ellenőrizni a gázórát, mert nem akarták elhinni, hogy ténylegesen ennyi a gázfogyasztás a házban. Ritka eset…

A házigazdák tapasztalatai szerint, ha már 3 órát süt a nap napközben, akkor az már elegendő, nincs szükség kiegészítő fűtésre.

passzívház családiház

22 Celsius fokos belső hőmérsékletet tartanak komfortosnak, így egész télen ez alá nem megy a hőmérő mutatója az épületben. A fürdőszobában külön törölköző szárító radiátor biztosít magasabb hőmérsékletet, ha szükséges.

A garázs nem fűtött, és természetesen a termikus burkon kívül épült, ott a tapasztalat szerint a legalacsonyabb hőmérséklet még a leghidegebb napokon is fagypont fölött marad, 5 Celsius fok körüli az érték.

Passzívház szintű gépészeti rendszer:

  • A házban hővisszanyerős szellőzőrendszer működik.
  • Kis teljesítményű (12 kW) gázkazán biztosítja a borús napokon a kiegészítő, szükséges hőmennyiséget, valamint a melegvíz előállítás is a gázkazánnal történik.
  • Minden helyiségben padlófűtési rendszert építettek ki.

A talajban, a kert hátsó részében 2,0 m mélyen 140 m hosszúságban talajhőcserélőt fektettek le. Ezen keresztül télen előmelegített, nyáron pedig előhűtött levegő érkezik a hővisszanyerős szellőzőrendszerbe.

Olyan hatékony a talajhőcserélő, hogy nincs szükség a bejövő levegő fagytalanítására, nincs beépített elektromos fűtőszál a Zehnder márkájú szellőzőrendszerben, így is problémamentes a rendszer működése.

Fúrt kútból történik a kert locsolása és különlegesség, hogy a WC öblítés is a kút vizével történik. A háziasszony néha átkapcsol a normál, csatornavíz öblítés üzemmódra, ha barna elszíneződést okoz a kútvízzel történő öblítés.

Így nemcsak a fűtési díj, a vízdíj is minimális a Budapest agglomerációjában épült egyszintes családiházban.

A szellőzőrendszer működéséhez szükséges villamos energia minimális, így az áramfogyasztás is alacsony (a havi díj általában az egész házban, világítás, szellőzőrendszer működtetés, elektromos gépek..stb: 7.000 Ft).

Blower Door teszt is készült, a mérési eredmény passzívház szintű: n= 0.43. A jó légzárás, valamint a ház fogyasztási adatai is bizonyítják, hogy az épület nagyon alacsony energia felhasználású. Emellett magas lakókomfortot biztosít a gondosan, hőhídmentesen megtervezett és kivitelezett termikus burok.

passzívház családiház

Nyáron is nagyon kellemes a klíma a házban. A házigazda szerint a nagy melegekben segít a túlmelegedés elkerülésében a talajhőcserélő. Mínusz 1-2 Celsius fokot jelent a talajban történő előhűtés.

Nagyon jó védelmet biztosítanak a passzívház nyílászárókra beépített zsaluzia árnyékolók. Elég jelentős kiadás az árnyékoló rendszer, szinte a nyílászárókkal egyszintű költséget jelent, de nagyon hasznos, mert a legnagyobb melegben is be lehet úgy állítani a lamellákat, hogy árnyékoljanak, de a kilátást ne korlátozzák.

A lakóknak negatív tapasztalatai a zsaluziákhoz beépített szélérzékelőkkel van, nem mindig üzemel jól a megfelelő időben. Így ők ezt kiiktatták a működtetésből.

passzívház családiház

A szellőzőrendszer zajhatása elenyésző. Vagyis egyáltalán nem is hallanak alapzajt még a hálószobákban sem, az általában 1-es fokozaton működő gépi szellőztetés mellett.

Nagyon jól érzi magát a házaspár, valamint az idősebb és apróbb vendégei is az alacsony energiafogyasztású, de maximális lakókomfortot biztosító egyszintes családiházban. A szép belső terek és a gyönyörűen kialakított kert is kellemes otthont biztosít a házigazdáknak. Bár a férjnek már hiányoznak a házzal kapcsolatos feladatok, már olajozottan működnek a rendszerek, nincsenek hibák, nincs mit javítani…

Ki tudja, lehet, hogy a házigazdák építenek egy újabb házat a jövőben, ha változnak az igények, vagy még jobban szeretnék optimalizálni a tapasztalatok alapján a rendszert és egy következő ház már passzívház plusz minősítésű lesz?:)

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>