Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Egy passzívház szintű rendőrségi épület mérési eredményei

Egy passzívház szintű rendőrségi épület mérési eredményei

passzívház

A passzívház szintű rendőrségi épület a németországi Hessen tartományban. Forrás: IG Passivhaus Darmstadt

A németországi klímavédelmi koncepció része a 2030-ig kitűzött cél: CO2 semleges épületek épülhetnek, különösen igaz ez a célkitűzés a közintézményekre. Hessen tartományban megépült egy pilóta projektnek számító, 4.000 m2 hasznos alapterületű passzívház standardnak megfelelő rendőrségi épület.

2014 év végén adták át a háromszintes közintézményt. Hessen tartomány megbízásából a darmstadti Passzívház Intézet már a tervezés kezdetétől végigkísérte a projektet.

Az építés során egy részletes monitoring rendszert építettek ki.

Soren Peper, a Passzívház Intézet munkatársa nagyon fontosnak tartja, hogy online állandóan elérhetőek legyenek a fogyasztási adatok. Így felismerik a módosítási lehetőségeket, melyekkel még optimálisabb energiafelhasználást tudnak elérni az épület üzemeltetése során.

passzívház monitoring

Már az építés alatt lefektettek a Passzívház Intézet munkatársai számos kábelt és szenzort a későbbi monitoring rendszer kiépítéséhez. Forrás: IG Passivhaus Darmstadt

A Passzívház Intézet tudományos munkatársai 2 éven keresztül figyelték a mérési eredményeket. 2015 év elejétől 2017 áprilisáig tartott az adatok megfigyelése és elemzése.

A fűtési hőszükséglet a várakozásnak megfelelően alakult az irodaépületben. A mért fűtési hőszükséglet 19,2 kWh/(m2év), amely érték nagyon megközelíti a tervezés során számított (PHPP számítás alapján) 18,3 kWh/(m2év) értéket.

Az épület hűtését napvédelemmel, valamint hőszivattyúk segítségével oldják meg. A mérési adatok alapján a hőszivattyúk elektromos energia felhasználása 10,9 kWh/(m2év), mely érték egy nagyon alacsony villamosenergia felhasználást mutat.

Ez a mérés bizonyítja, milyen hatékonyan működnek az épületben a hőszivattyúk, az épület egész hűtését és fűtését 10,9 kWh/(m2év) energia felhasználással állítják elő.

passzívház gépészet

Passzívház gépészeti rendszer Forrás: IG Passivhaus Darmstadt

Összesen két hőszivattyú látja el a rendszert. A hőszivattyúkhoz talajkollektor csatlakozik, valamint egy ún. hűtőtorony látja el a passzívház hűtését és fűtését.

A hőszivattyúk 4 hűtő ill., hőtárolót szolgálnak ki különböző hőmérsékleten, 12 Celsius fokon a szellőző levegő hűtésére, 18 Celsius fokon a helyiségek hűtésére, 28 Celsius fokon a helyiségek fűtésére, valamint 50 Celsius fokon a melegvíz ellátásra.

A Passzívház Intézet elégedett a kizárólag villamosenergiát használó passzívház gépészeti rendszer működésével. A német tartomány már az idei évben elérte az EU által az épületekre 2019- re előírt irányelveket.

A monitoring anyagát csomópontokkal, mérési adatokkal itt tekinthetik meg:

http://www.passiv.de/downloads/05_passivhaus_verwaltungsgebaeude_polizei.pdf

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>