Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Fenntarható építészet kategóriában díjazott épületek Ausztriában

Az állami kitüntetés célja volt, hogy díjazzák a legjobb, ökológiai szempontból is mintaadó épületeket.

passzívház épület

Forrás: Passzívház Intézet Darmsadt / IG Passivhaus

A díjazottak között van a passzívház kritériumoknak megfelelő, Bécs melletti Kroneubergben épült Igazságügyi Központ. Az épület fő építészeti jellemzője a nagy belső, üvegtetővel lezárt udvar.

passzívház épület

Forrás: Passzívház Intézet Darmsadt / IG Passivhaus

A passzívház irodaépület szerkezete vegyes, a vasbeton tartószerkezet mellett a homlokzat fa-szendvics panelekből készült. A nagy energia megtakarítás mellett fontos volt az épület CO2 kibocsátásának minél alacsonyabban tartása, valamint olyan építőanyagok felhasználása, amelyek nem tartalmaznak egészségre káros alapanyagokat. Ez a tendencia egyre terjed Németországban is, hogy a közintézmények tervezése során bevonnak építőanyag biológusokat, akik megvizsgálják a betervezett építőanyagokat az egészségre káros alapanyag tartalmuk szerint. Az új tervezési irányelv, nemcsak a CO2 kibocsátás vizsgálata, valamint az energiafelhasználás minimalizálása, hanem az egyes építőanyagok élettani hatásának vizsgálata is. Csak egy példaként említve, megvizsgálják, milyen ragasztóanyagokat használnak fel, a gépészeti szerelvényektől kezdve a padlóburkolatoknál használt anyagokon át minden épület szerkezetre kiterjesztve a vizsgálatot.

Az épület energetikai adatai:

Hőszükséglet:                       10,5 kWh/m²év (PHPP)
Primerenergia szükséglet: 99,3 kWh/m²év (PHPP)
CO2-kibocsátás:                   24,9 kg CO2/m²év (PHPP)

passzívház épület

Forrás: Passzívház Intézet Darmsadt / IG Passivhaus

Minden díjazott épületre jellemző, hogy a felhasznált anyagok, csövek, elektromos berendezések, padlóburkolatok, nyílászárók, belső ajtók, a napvédelem, mind PVC mentes szerkezetek.

A kitüntetett épületek között egy új építésű óvoda is szerepel.

ökoház óvoda

Forrás: klimaaktiv © Kurt Hoerbst

A 3140 lakosszámú kis osztrák falu közössége nagy hangsúlyt fektet a falu építészeti megjelenésére is. Kiírtak egy “LandLuft Baukultur” / Vidéki Levegő Építéskultúra díjat, amely keretein belül többek között az új óvoda megépítésére is pályáztatták az építészeket. A régi óvoda már elavult volt, nemcsak energetikailag, funkcionálisan sem adott elég teret a kis lakóknak a kreatív mozgáshoz, és foglalkozásokhoz. Így a faluközösség úgy döntött, hogy több csoportot alakítanak ki, ahol összegyűjtik, milyen célokat tartanak fontosnak az óvoda tervezésénél. Nem véletlen, hogy ez az épület állami díjban is részesült, a 3 óvodai csoportnak helyet adó épület minden szempontból egy jól átgondolt óvoda lett.

ökoház óvoda

Forrás: klimaaktiv © Kurt Hoerbst

Az épület energetikai adatai:

Hőszükséglet:                       14 kWh/m²év (PHPP)
Primerenergia szükséglet: 91 kWh/m²év (PHPP)
CO2-kibocsátás:                   23,8 kg CO2/m²év (PHPP)

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>