Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Régi bankjegyekkel lehet fűteni

A Magyar Nemzeti Bank immár ötödször ajánlja fel jótékony célra a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek nagy segítséget jelenthetnek a pályázatot megnyerő szervezetek számára.

A jegybank évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők. Az immár hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2012. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november folyamán kezdődik el.

A részletes pályázati kiírás a http://www.mnb.hu/A_jegybank/mnbhu_a_felelos_jegybank/
mnbhu_palyazat_karitativ_szervezeteknek
 menüpontban olvasható.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt négy évben meghirdetett, a brikettek jótékony célra történő hasznosításáról szóló pályázatát igen nagy érdeklődés övezte. Tavaly jegybank segítségével a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület valamint a Miskolci Autista Alapítvány tudta csökkenteni költségeit.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás