Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Hogyan alakítsuk ki a garázst a passzívháznál?

Üvegetős gépkocsibeálló

Üvegetős gépkocsibeálló

A passzívház tervezésnél a gépkocsi tárolást mindenképpen a termikus burkon kívül kell megoldani. A garázst úgy tekintjük, mintha a külső hőmérséklettel megegyező térről lenne szó. Jó minőségű garázsajtókat lehet már kapni, de azokkal sem lehet elérni a passzívház kritériumoknak megfelelő, nyílászárókra vonatkozó értéket. A légtömörségi tesztnél is problémát okozna a garázsajtó.

A legegyszerűbb megoldás, ha az épület mellett, egymástól független szerkezettel oldjuk meg a gépkocsi tárolást. Természetesen kapcsolat lehet az épület és a garázs között, de ide is a passzívház kritériumot teljesítő ajtót kell betervezni.

Nehezebb a megoldás, ha a garázs benyúlik az épületbe. Ebben az esetben körbe kell szigetelnünk egyrészt a lehűlő felületeket (mennyezet, falak), másrészt a keletkező vonalmenti hőhidak miatt az alapozást is függetlenül kell megoldani. Amennyiben mindkét épületrész alatt lemezalap készül, úgy alkalmazható a hőhídmegszakító elemekkel készülő vasalat, de a PHPP számításnál természetesen ennél a megoldásnál számolni kell a hőhíd hatással.

Ha megoldható, és nem igény az épülettel való kapcsolat, akkor pergolás, vagy fedett, de nyitott gépkocsi tárolót is kialakítható.

Ebben az esetben a benapozás számításánál kell figyelembe venni az épülettől független szerkezetet.

Az üvegtetővel történő fedésnél kedvezőbb a helyzet, hiszen nem nagymértékben, de átengedi a fényt, amit a PHPP számításnál jobb értékkel tudunk figyelembe venni, mintha zárt, átlátszatlan fedéssel készülne.

Harmonikus összhang az anyaghasználatban

Harmonikus összhang az anyaghasználatban

Sok esetben az építtetők még elfogadnának egy szabadon álló garázs megoldást, nyitott, de fedett összeköttetéssel az épülettel, de a különálló épületben elhelyezett garázst a magyar helyi építési előírások gyakran nem engedik meg. Pedig ez jelentené a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást egy passzívház építésnél.

Másik probléma az épülettel való szerves kapcsolat, ami nem mindig egyszerű építészeti feladat. A passzívház tervezésnél előnyös, ha a garázs szinte toldalék épületként jelenik meg, de sok önkormányzat véleménye szerint ez kerülendő.

garazs3Megoldás lehet a nyitott, de fedett gépkocsi tároló is, bár Magyarországon ez nem kedvelt. Németországban sokkal elfogadottabb a zárt garázs nélküli építés. Érthető a különbség, hiszen ott gyakrabban cserélik a gépkocsit, nálunk hosszabb ideig meg kell őrizni, óvni a gépkocsi műszaki állapotát.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás