Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Hogyan oldható meg a passzívházak hőcserélőjének fagymentesítése?

fagymentesítésA szellőzőrendszer kialakításánál oda kell figyelni a szellőztető berendezés levegő hőcserélőjének fagymentesítésére. Ha a beszívott külső levegő hőmérséklete 0C-nál hidegebb, akkor a kondenzvíz befagyhat, ez csökkenti a hőcserélő hatásfokát, illetve a befújt levegő hőmérsékletét.

Passzívházaknál az egyik legfontosabb gépészeti berendezések közé tartozik a központi szellőztető rendszer. Tehát a fent leírt jelenség elkerülése minden házban megoldandó feladat, gondoskodni kell a külső friss levegő előkezeléséről (előmelegítéséről).

A fagymentesítés többféle módon oldható meg:

– elektromos előfűtővel (télen előmelegítésre szolgál)

–  levegő-talaj hőcserélővel (télen előmelegítése, nyáron hűtésre szolgál)

–  sóoldat-levegő hőcserélővel (télen előmelegítése, nyáron hűtésre szolgál)

Sóoldatos levegő hőcserélős rendszer bemutatása:

A beszívott külső levegőt a sóoldat-levegő hőcserélőn átvezetve melegítjük elő télen, ezzel megoldva a berendezés fagymentesítését, illetve biztosítva a befújt frisslevegő kiegészítő fűtését is.

A hőcserélőben a sóoldatot zárt rendszerben keringtetjük a talajba fektetett vezetékeken keresztül. A talajban fektetett vezetékek segítségével a sóoldat átveszi a talajtól a szükséges hőt. A sóoldat keringtetéséről a hőcserélő szivattyúja gondoskodik. A vezetékeket a talajban 1,2 – 1,5 m mélységben kell telepíteni, ahol már a talaj biztosan fagymentes. A rendszer megfelelő szabályozásáról a légcsatornában elhelyezett hőmérséklet érzékelők, és a hozzá kapcsolódó automatika gondoskodik.

Fontos előnye a rendszernek (levegő-talaj hőcserélőnél is), hogy nyáron ugyanezen működésnél a külső levegő hűtésére is használható. Amikor nyáron a talaj hőmérséklete hidegebb, mint a külső levegő hőmérséklete, akkor a talajban fektetett vezetékek átadják a hőt a talajnak, ezzel hűtve a külső levegőt.

A rendszer elvi felépítését a következő ábra mutatja:

forrás: Maico Hungária Kft.

A sóoldatos levegő hőcserélő elemei:

 1. Légszűrő elem
 2. léghőmérséklet érzékelő
 3. fagyálló folyadék szivattyú szabályozója
 4. fagyálló folyadék szivattyú,
 5. föld csőkígyó előremenő,
 6. föld csőkígyó visszatérő,
 7. tágulási tartály,
 8. folyadék – levegő hőcserélő (télen levegő előmelegítő, nyáron levegő előhűtő)
 9. hőmérséklet érzékelő

Talaj kollektor fektetési példák:

forrás: Maico Hungária Kft.

forrás: Maico Hungária Kft.

A rendszer előnye a levegő-talaj hőcserélővel szemben, hogy a levegőt ebben az esetben nem vezetjük keresztül a talajba fektetett csővezetéken keresztül. Mindenképpen elkerüljük a spóra- és gombaképződés lehetőségét (természetesen megfelelő levegő-talaj hőcserélő rendszereknél ez a jelenség nem fordulhat elő). Ezenkívül ennek a megoldásnak a telepítése egyszerűbb, és ezáltal valamivel olcsóbb is, viszont van állandó elektromos fogyasztásunk (keringtető szivattyú, néhány W).

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

2 comments to Hogyan oldható meg a passzívházak hőcserélőjének fagymentesítése?

 • SzLara

  Szépeket Mindenkinek!
  Házépítés előtt állunk és nagyon szimpatikus a talajhőcserélős rendszer, amibe pollenszűrő is beépíthető!
  Eddig műanyagcsöves változatokról hallottunk-amiben állítólag a levegő csövön való áthaladása közben elektromossággal feltöltődik(akár szikrázik is,és ez alatt élünk) és a légtérbe kerülve,be fúvásnál is megtartja feltöltött állapotát.Szeretném megtudni valóban kell-e erre is gondolnunk ha a rendszert választjuk,illetve az illesztésekhez használt “vegyszer kioldódása” veszélyes lehet-e?Ismernek.e olyan rendszert,ami fémcsövekkel dolgozik?Előre is köszönöm a választ!Üdv:Lara

  • Kurunczi György

   Kedves Lara!

   Én még nem hallottam, illetve nem is találkoztam ilyen problémával.
   Ettől való félelem esetén javaslom a glykolos talajhőcserélő rendszert.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>