Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Hosszú ház Pilisborosjenőn a Földes stúdiótól

Gyönyörű terek az A+-os falszerkezetű lakóházban

09

17 méteres könyvespolc a pilisi családi ház lelke. Egyszerű, skandináv és brit példákat idéző, emberarcú és természettisztelő épület Földes László és Sónicz Péter munkája nyomán.02

Családi ház tervezésére kapott felkérést a Földes stúdió a Nagy-Kevély hegy oldalába, egy lankás telek, fákkal és bokrokkal gazdagon népesített természeti környezetébe. A flóra tiszteletben tartása, az alacsony kivitelezési költségen tartott beruházás épp úgy sarokpontok voltak a tervezés során, mint a közel 100 méter családi könyv méltó elhelyezése. Elnyúló, hosszú alaprajzot vázolt a tervező, ami a telek hosszúkás adottságát figyelembe véve, indokolt döntés. Ugyanakkor, az így kapott rajz pazarlóan hosszú közlekedő teret eredményezett. A tervezők, Földes László és Sónicz Péter a helyett, hogy felesleges négyzetmétereket vettek volna el az épületből a folyosóval, gigantikus könyvespolccá avanzsálták azt, az otthon díszévé és funkcionálisan többlettel bíró elemmé téve.

12

Nem csak a több száz kötetes könyvtár elhelyezése, hanem ennél összetettebb feladat is hárult a kivitelező asztalosra: a modul rendszerben kialakított polcok néhol ajtóval zártak, másutt ablaknyi nyílást hagynak – az 50 centiméter mély falvastagságnak köszönhetően egy olvasó kuckót is magába foglalva -, ahol a kipárnázott párkány hívogat az természet szemlélésére és az elmélyülésre.

13

Folyamatosan bővülő térrendszer követi a telek lejtését, ahogyan haladunk a priváttól a közösségi terek felé. Az utcai, észak-keleti bejáratra tájolt hálószoba és fürdőszoba együttesét egy dolgozószoba követi, majd a bejárattól a kert felé sorakoznak a publikus terek, egyre nagyobb szélességet és belmagasságot kínálva. A konyha-étkező, bár egy légtérbe épült a nappalival, mégis funkciójuk térben némiképp elválik egymástól.

02

03

A nappali intimitásához hozzájárul három lépcsőfok, ennyivel mélyebben fekszik a konyha-étkező együttesénél.

11

07

Ezen a ponton az üvegfalnak köszönhetően a nappali tovább bővül az átmeneti térként megvalósított, emelt belmagasságú terasszal, amely kapcsolatot teremt a belső terek és a környezet végtelen természeti panorámája között. A beépített tűzhellyel ellátott terasz a dél-nyugati naptól védettséget biztosít, egyben nyári konyhaként is funkcionál.

03

14

Keskeny lépcsősor vezet az észak-keleti fronton az alagsorba, ahol raktár és szauna kapott helyet. Itt is, ahogy a teljes épületre jellemzően, a téglafelület dominál.

06

05

A természetes anyagokat idéző burkolatok, a funkcionálisan kiaknázott lehetőségek és a leegyszerűsített alaprajz alapvetően meghatározzák a ház által közvetített örök értékeket, a régtől tudott alapigazságoknak formát adva: természet tisztelete, levegős és napfénytől átjárt terek együttese, a konyha és a nappali összekapcsolása, a közösen együttöltött idő teljes kihasználására, a zölddel együttlélegző ház a terasz és a kuckós ablakok révén, „természetbe simuló” építőanyagok és hasznosan kiszerkesztett alaprajz.

04

Az 50 cm vastag külső falak, a színezett tömör beton-tégla, mint homlokzati burkoló anyag önmagában nagy hőtehetetlenséget biztosít az épületnek. A POROTHERM 44 K Profi falazat dryfix extra ragasztóhab alkalmazásával került kivitelezésre.

A nyílászárók arányának és elhelyezésének helyes kiválasztása ugyancsak fontos szempont volt. A ház északi végfalán nincs semmilyen ablak, ugyanakkor a keleti és nyugati homlokzaton, a ház hosszú oldalain négyzetes arányú ablakokat alakítottunk ki, ez egyfajta lyuk architekturaként jelenik meg házon. A ház déli oldalán a völgy felé nagy méretű üvegfalat alakítottunk ki, amely nemcsak szép kilátást biztosít a nappaliban, hanem télen a ház hőháztartás egyenlegében pozitív mérleget erdeményez. A lapos szögben besütő napfény energiáját hőcsapdaként hasznosítja az üvegfal révén az épület.

Nem okoz-e túlzott felmelegedést mindez nyáron. A nappali üvegfala előtt kialakított fedett nyitott-terasz a merdeken felülről érkező napsugarakat leárnyékolja és megvédi a nappali belső terét a túlzott felmelegedéstől. A két vaskos tégla pillér a terasz sarkainál még fokozza ezt az árnyékoló hatást.

Valamennyi ablak teraszajtó tripla üvegezésű, ami ugyancsak javítja a ház hőszigetelő képességét.

A hőveszteségek cca 40%-a tető irányában távozik, átlagos esetben. Ezért tettünk a hagyományos gerendás fafödém fölé 30 cm vastag táblás kőzetgyapot hőszigetelést. Ez télen elég is, de nyáron kánikula esetén más eszközöket is be kellett vetni. A ház tetőre beépítetlen, ráadásul a ház karakteréből adódóan hosszú légcsatorna alakul ki a nyeregtető alatt, ha a két végén szabad nyílást képezünk ki. Ezért hoztunk létre, a déli és az északi oromfalon szellőző nyílást amely folyamatos átszellőzést biztosít a tetőtérben mint klimatikus pufferzónában.

Helyszín: Pilisborosjenő

Átadás éve: 2013

Alapterület: 137,8 m2

Építésziroda: Földes és Társai Építésziroda (http://www.foldesarchitects.hu/ )

Építész tervező: Földes László, Sónicz Péter

Statika:V.Nagy Zoltán

Gépészet:Lucz Attila

Elektromos tervező:Balázs Judit

Kivitelező: Chriser Kft

Fotó: Sirokai Levente

Szöveg: Szépvölgyi Viktória

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>