Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Intenzív hőszigetelés – Austrotherm Grafit

Austrotherm Grafit hőszigetelésAz Austrotherm Grafit  nagyon jó hőtechnikai értékekkel rendelkezik. A termék jellegzetes szürke színét az ultrafinom szemcséjű grafit adalékolásnak köszönheti.

A grafit adalék a sugárzásos hőátadást csökkenti le a polisztirol cellákban, és így az anyag hővezetési tényezője kedvezőbb lesz. A GRAFIT tervezési hővezetési tényezője 0,032 W/mK, szemben a megszokott fehér színű homlokzatszigetelő lapok (AT-H80) 0,040 W/mK értékével. A 20 %-al jobb hővezetési tényező hasonló mértékű többlet energia megtakarítást jelent.

A termék minden más fizikai tulajdonságaiban azonos a korábbról ismert AUSTROTHERM lemezekkel, így alkalmazása nem igényel új technológiát.

Így történik a hőszigetelés méretre vágása

Így történik a hőszigetelés méretre vágása

A GRAFIT alkalmazása különösen előnyös olyan helyeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kell a falszerkezetre rögzíteni (passzív házak), illetve felújítások során, mikor a rendelkezésre álló rétegvastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket szeretnénk elérni. Utóbbi esetben az is lényeges, hogy az ajtók, ablakok környékén a beforduló hőszigetelés a lehető legjobb minőségű legyen, hiszen itt gyakran fizikailag nincs annyi hely, amennyi szükséges lenne. Ilyenkor lényeges lehet az a 2-3 cm is, amit a Grafit alkalmazásával meg tudunk takarítani. További előnye a terméknek, hogy alkalmazásával a homlokzati hőszigetelések járulékos költségei csökkenthetők. A rövidebb dübel, keskenyebb lábazati sín vagy párkány nem csak esztétikusabbá teheti a házat, hanem költségmegtakarítást is jelent, továbbá a nagy vastagsághoz tartozó kiegészítő elemek nem is mindig beszerezhetők. Alacsonyabb lesz a hőszigetelés szállítási, tárolási költsége is, és a kisebb helyigény jelentősen megkönnyítheti a családi házak felújítók munkáját is, mert ilyenkor a szűk raktározási lehetőség komoly gondokat okozhat. Végül, bár maga a hőszigetelés jótékonyan hat a környezetünkre, itt is számolnunk kell a tevékenység járulékos környezteti terheivel. Az Austrotherm Grafit ebből a szempontból is jól teljesít, hiszen azonos hőszigetelési értéket a hagyományos fehér színű anyaggal kb. dupla mennyiségű alapanyagból lehet elérni, így a gyártásból adódó környezeti terhek is jelentősen csökkennek.

Az AUSTROTHERM GRAFIT alkalmazásával

 • egyszerűen kielégíthetők a szigorodó energetikai előírások,
 • azonos mechanikai tulajdonságok mellett jobb hőszigetelő képesség
 • kis rétegvastagságban is jelentős a szigetelő hatása, ami szűk helyeken lényeges lehet (ablakkáva, nyílászáró tok környéke),
 • alacsonyabb az ökológiai terhelés
  • kisebb gyártott mennyiség, kisebb nyersanyag igény
  • alacsonyabb szállítási energiaigény
  • kisebb raktározási igény,
  • kb. 20%-kal kevesebb hulladék.

Szerző: Kruchina Sándor

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás