Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Kivitelező szakértőnk válaszol

Tegye fel kérdését passzívház kivitelező szakértőnknek:

csomortibor
Válaszol:

Csomor Tibor

okl. építészmérnök
műszaki ellenőr
felelős műszaki vezető

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

123 comments to Kivitelező szakértőnk válaszol

 • Jo napot

  Erdekelne egy passzivhaz tanusitvany , tudna segiteni ?

  Üdvözlettel .

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Érdeklődő!
   Az Energie Plan munkatársát ajánljuk, aki hivatalos passzívház minősítő, Sariri-Baffia Enikőt.
   PH Magazin szerkesztősége

 • Roland

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Építeni szeretnék a házhoz,a jelenlegi házam 9*9-es és egy 9*5-métert szeretnék hozzá építeni.Mit javasol,u-alakot betonozzak hozzá, vagy a meglévő alapnál menjek beljebb 1-métert,mind két oldalon.Vagy az a 1-méter nem befolyásol.Tetőteret be szeretném építeni.És így 9*14-méteres ház volna,tetőtérrel.

  Egyéb tanácsait is szívesen fogadnám.
  Köszönettel! Roland.

 • Kőhalmi Péter

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Jelenleg 28 éves fiatalember vagyok, jelenleg Angliában élek és kb. 3-4 éve hallottam először a passzív ház kifejezést és szinte egyből felkeltette az érdeklődésem, így belevetettem magam a témával kapcsolatban a netes szakirodalmakba, illetve az ezzel foglalkozó weboldalakba. Ezen kívül egy ismeretterjesztő tv műsorban is találkoztam a témával. A gondolat, hogy manapság már épülhetnek és épülnek olyan otthonok, amelyek közüzemi energiafelhasználása minimálisra csökkenthető vagy akár teljesen elhagyható, nagy hatással volt és minden vágyam, hogy amikor majd eljön az idő, ilyen házat terveztethessek és építtethessek magamnak. Hogy őszinte legyek, már van is rá konkrét elképzelésem. A tervem a következő (ehhez kapcsolódik majd a kérdésem is): a ház tervezése során fontos szempont lesz, hogy a ház csak részben vagy egyáltalán ne használja a közüzemi szolgáltatásokat (mint pl. víz, villany). Víz: a ház vízellátását zárt rendszerben képzelem el. A kiindulási pont egy nagy tárolókapacitású víztartály, a használatból származó szennyvíz (mosás, mosogatás, wc-n elvégzett kis dolog, fürdővíz…stb.) tisztítását a rendszerbe integrált nagy teljesítményű tisztítóberendezés végzi, a meleg víz pedig napkollektorok vagy a nagy sikerű magyar innovációnak számító napelemes tetőcserepek segítségével lesz biztosítva. Villany: a villamosáram biztosításáról egy Energialabdának (holland találmány) nevezett házi szélerőmű fog gondoskodni. Gáz: mivel ez elengedhetetlen a kelléke egy háznak (ételkészítés szempontjából), így ez bevezetésre fog kerülni, de hogy ne csak ebben legyen szerepe, így gépészeti megoldásként egy Whispergen nevű berendezésre lesz kötve, ami a Stirling-motor alapjára épül és a hidegebb, sötétebb időszakokban a meleg víz előállításában nyújthat majd nagy segítséget. Mivel passzív házról van szó, így az ahhoz megfelelő, magas minőségű építési és hőszigetelési alapanyagok is fontosak. A kérdésem nem más, mint hogy egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező passzív ház tervezése és kivitelezése mekkora mértékű anyagi hátteret kíván és a ráfordított összeg mennyi idő alatt térülhet meg?

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Kőhalmi Péter!
   A leírt rendszerű passzívház áráról nem tudunk nyilatkozni, de általában elmondható, hogy egy passzívház építése kb. 20%-os plusz költséget jelent egy mai előírásoknak megfelelő épülettel szemben.

  • Koos Katalin

   Kedves Peter! A bejegyzesed mar harom eves es erdeklodni szeretnek, hogy bekekezdtel-e a passzivhaz megvalositasba, vagy meg a tervezes szakasza tart? Szinten Angliaban elek es otthon telket vasaroltam amire a Te elkepzelesedhez hasonlo hazat szeretnek epittetni. Meg tudnad osztani a tapasztalataidat, ha ez nem nagy teher szamodra? E-mail:katalin.koos@gmail.com

 • Takáts Imre

  Tisztelt Csomor úr,

  “Cserépkályha fűti a minősített passzívházat” című cikkükben leírt fűtési megoldással kapcsolatban szeretném kérni a véleményét, javaslatát. Passzív ház tervezési szakaszban vagyunk, és szeretném bevonni a tervezett cserépkályhát a fűtési rendszerbe. Eddig azt hallottam a tervezőtől, hogy a cserépkályha nem igazán való passzív házba, amit én nem akartam elfogadni, és itt a megerősítés. Milyen módon vihető be a kályha által leadott hő a szellőző rendszerbe, mint fűtési energia?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Takáts Imre

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Takács Imre!
   A kérdéssel gépész tervezőhöz kell fordulnia, legjobb lenne, ha olyan szakembert keresne meg, akinek már van gyakorlata passzívház tervezésben.

 • cte

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Jelenleg egy pro-koncept elven épült ikerházrész megvásárlásán gondolkodunk. Azonban az aggodalommal tölt el bennünket, hogy egy esetleges tűz esetén a külső és belső falfelületen lévő hőszigetelő hungarocell nemhogy gátolná, inkább táplálja a tüzet. Tudomásunk szerint sem a hungarocell, sem az erre felszerelt gipszkarton nem rendelkezik tűzvédelemmel. Ön szerint szabad egy ilyen házat megvásárolni?
  Megköszönném, ha ajánlana egy olyan szakembert, aki megnézné/minősítené a házat tűzvédelmi szempontból, hogy megfelel-e a szabványoknak. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Erika

  • ph-magazin.hu

   Kedves Erika!
   Az a javaslatunk, keresse fel a Prokoncept céget, és kérje el a minősítő papírokat a falazatra vonatkozóan. Minőségi engedéllyel kell rendelkeznie az építési rendszernek, amely engedély kitér arra is, milyen szerkezeti kialakítással érhető el a mai előírásnak megfelelő tűzállósági fokozat.
   Mivel valószínű a ház, amit meg szeretnének venni korábban épült, ezért a gyártó cégtől kapott információt már össze tudják hasonlítani a házban alkalmazott felületi megoldásokkal. Van-e gipszkarton borítás belül, milyen típus, hány réteg stb… Remélhetőleg a ház tervek erre megadják a választ.

 • Hargitai Gergely

  Örvendek.
  Telkünkön van egy szuterén, 30-as falazóblokkból készült, amit lakótérnek meg akarunk tartani, plusz rá és mellé építenénk.
  A szuterén körbe- és alapszigetelése nem probléma, de mit csináljunk a szuterén fala (meglévő) és mellette lévő új épület alap csatlakozásánál. Itt ugye a beton találkozna a betonnal, tehát hőhíd. Statikai szempontból tartok tőle, hogy valahogy össze kell vasalni a két szerkezetet, de hogy küszöböljük ki, hogy a szuterén falát ne hűtse?
  Köszönöm

  • ph-magazin.hu

   Kedves Érdeklődő!

   Ez mindenképpen statikai kérdés, tehát a statikussal kell megbeszélni. Új építésnél elválasztjuk a két alapot, hőhídmegszakító vasalatot lehet használni a két házrész összekötéséhez. Minden esetben statikussal kell megbeszélni a termikus elválasztás lehetőségét.

 • Rácz Attila

  Kedves Tibor!

  Energiatakarékos házat tervezünk és a 26cm-es ásványgyapotra esztétikai meggondolásból dísztégla lapokat (9mm, 16kg/m2) szeretnénk ragasztani. A falmagasság 4-6m.Kérdésem, hogy van-e olyan vakolható ásványgyapot, amely ezt a súlyt megbírja?

 • Toókos Jonatán

  Kedves Tibor!

  Kérdésem, hogy kivitelezhető-e egy passzív technológiás rönkház? Laikus álmodozó vagyok; nagyon szeretem a természetes dolgokat; még nem láttam ilyen házra példát.
  Köszönöm válaszát!

  • ph-magazin.hu

   Kedves Érdeklődő!

   A rönkháznál nehéz megoldani a passzívház szinthez szükséges légzárási értéket. Másrészt pedig a falra is vonatkozó passzívház szintű U értéket. Még nincs tudomásunk passzívházként működő rönkházról.

 • Kovács Péter

  Kedves Tibor!
  Hol lehet ma magyarországon a cikkükben ismertetett aerogélhez hozzájutni? Sajnos az ablakcserénél az ablak közelebb van a belső falhoz, mint a külsőhöz, itt tudnám használni az aerogélt.
  Köszönettel
  Kovács Péter

 • B. István

  Kedves Csomor Tibor,

  AEH vagy ha sikerül, passzívházat tervezünk építtetni. A kérdésem a fűtési rendszerel kapcsolatos. Érdemes-e infrafilmes fűtési rendszerben gondolkodnunk, vagy maradjunk a hőszivattyúnál.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kurunczi György

   Tisztelt Érdeklődő!
   Gépész kollégánk adja meg a kérdésére a választ:

   Erre a kérdésre nincs egzakt válasz, mivel érdemes mérlegelni az adott épületre vonatkozó beruházási és üzemeltetési költségeket. Ezek alapján eldönthető, hogy a kisebb beruházási, de magasabb üzemeltetési költséggel járó infrafilmes fűtési rendszert választjuk a hőszivattyús rendszer (vagy egyéb fűtési rendszerek) helyett.
   Ezenkívül érdemes foglalkozni azzal is, hogy mivel állítjuk elő majd a használati melegvizet, illetve mivel fedezzük majd az esetlegesen felmerülő hűtési igényt is (ez részben vagy egészben fedezhető egy megfelelően méretezett talajhőcserélővel ellátott központi hővisszanyerős szellőztető rendszerrel).
   A végleges épületgépészeti rendszereket mindig az adott épület energetikai tulajdonságai, és a tulajdonosi igények alapján érdemes kialakítani.

 • Budai Szabolcs

  Tisztelt Uram!
  Érdeklődnél árnyékolás ( ablak) szempontjából milyen megoldások vannak passzívházak esetén ami nem okos hőhidat a termikus burkon?

  Üdv

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Budai Szabolcs!

   Az árnyékolásra több lehetőség van, néhányat megemlítve: eltolható zsalugáter, napvitorla, kihúzható árnyékolók, illetve különböző redőnyök, zsaluziák (raffstorok). Az elsőknél jellemzően a rögzítés pontszerű hőhidat okozhat. A pontszerű hőhídhatást nem szabad lebecsülni, nagy hőhídhatást érünk el, ha nem teszünk hőhídmegszakító elemet a tartófal, és a rögzítés közé. Gyakran használt anyag erre a célra a purenit, a jó hőtechnikai tulajdonságai miatt.
   A redőny, illetve zsaluzia tokoknál előnyösebb az olyan szerkezet, ahol a nyílászáróhoz rögzítik a dobozokat. Amennyiben a falhoz történik pld. a zsaluzia doboz rögzítése, ott is alkalmazható a purenit.
   Ügyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű, és minél jobb hőtechnikai tulajdonsággal rendelkező hőszigetelő anyagot használjunk a redőny, zsaluzia tok és a fal között.
   Nagyon gyenge pontja ez a háznak, ezért különösen ügyelni kell arra, hogy ne legyenek rések, és az alkalmazott tömítőszalagok is helyesen kerüljenek rögzítésre.

 • mink tamás

  és még egy kérdés falazattal kacsolatban : ismeri esetleg a Liapor technológiát ? ha igen, mi róla a véleménye ? http://www.liatech.hu/termekek/liapor-technologia.html
  köszönöm
  mink tamás

  • ph-magazin.hu

   Nagyon fontos, amennyiben a falszerkezetben acél, vagy fa tartószerkezetek is vannak, akkor nem lehet ezeket a szerkezeteket figyelmen kívül hagyni, ezzel együtt kell lekérni az U értékeket.
   Nincs még tapasztalatunk passzívház építésnél ezzel a szerkezetnél.
   A gyártó cégtől kell referenciát lekérni.
   Amennyiben megoldható érdemes olyan építtetővel beszélni, aki ilyen házban lakik, és a tapasztalatairól, rezsi számlájáról kikérdezni.

 • mink tamás

  Tisztelt Csomor Úr,
  meg tudná mondani , hogy a Porotherm Profi és a Silka tégla között van-e energiatakarékos ház építés szempontból fontos különbség ? vagy ez csak az ár ?
  köszönettel
  mink tamás

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Mink Tamás!

   Passzívházat többféle szerkezetből lehet építeni. Így többféle téglából is. Németországban a leggyakoribb alkalmazás a mészhomok téglából épült falazat a passzívházaknál. Ennek oka az, hogy a falazatot minél keskenyebb téglából oldják meg, a hőszigetelés mértékét pedig lehetőség szerint növelik.
   A Porotherm téglának jobb a hőtechnikai tulajdonsága, ezért, az alacsony energiájú házaknál, ahol kevesebb hőszigetelés kerül a falra a Porotherm kedvezőbb hőtechnikai értéke miatt jobb érték jöhet ki. Javasolt az építésszel együtt mérlegelni a választást, attól függően is, milyen energetikai épület elérése a cél.

   Érdemes még megemlíteni a hőtároló képességet, amely a mészhomok téglánál kiemelten jó, hiszen egy nagy tömegű, tömör tégláról van szó. Ezt is érdemes mérlegelni a nyári túlmelegedés szempontja miatt.

 • R.Laci

  Tisztelt Tibor!

  A kérdésem inkább gépészeti jellegű lenne.

  AEH építését tervezzük. Jó szigeteléssel, jó csomóponti kialakitásokkal- remélem. A fűtést alcsony hőmérsékletű hőleadókkal képzeljük el(padlófűtés, mennyezetfűtés) + cserépkályhát szeretnénk a nappaliba. A vastag szigetelés szellőzőrendszer beépítése is elengedhetetlen- ha jól tudom -,de legalább is ajánlott.
  Kérdésem: Mennyire egyeztethető össze a cserépkályha és a szellöző
  rendszer működése. Nem szívja-e vissza a szellöző a kéményből a füstöt. Létezik hermetikusan záródó cserépkályhaajtó (kandallóknál hallottam ilyenről)vagy esetleg valamilyen visszacsapó szeleppel lehet megoldani kéményen belül?
  Várom válaszát, tisztelettel: R.László

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Érdeklődő!

   Gépész kollégánk válaszolja meg a feltett kérdést:

   Alacsony energiájú ház esetén nem feltétel a központi hővisszanyerős szellőző rendszer, de természetesen ajánlott és egyben hasznos is.
   Szellőztető rendszerrel az épületben kiegyenlített szellőzést hozunk létre, ezért az égéshez szükséges levegőt normál esetben nem tudjuk biztosítani. Így ebben az esetben a cserépkályha akkor alkalmazható, ha megoldható hogy zárt égésterű legyen, tehát az égéshez szükséges levegőt közvetlenül a kültérből vegye (belső légtértől függetlenül, ez az ajánlott megoldás).
   Azonban léteznek olyan vezérléssel ellátott szellőzőgépek, amelyek képesek vákuumfigyelésre, és a cserépkályha üzemelése közben leállítják a szellőzőgépet, vagy csak az elszívást (kandallóképes kivitelnek hívják a legtöbb helyen). Ebben az esetben elvileg nem kell, hogy zárt égésterű legyen a cserépkályha (ilyenkor is biztosítani kell az égési levegő ellátást, mintha nem készülne szellőztető rendszer, pl.: légbevezető elem segítségével).
   Minden esetben az illetékes területi kéményseprő szakvéleménye szükséges.

 • Pitta István

  Tisztelt Csomor Úr!

  Passzívháznál 1.00 m -es térdfalmagasításos tetőtérbeépítés megoldható e?
  Ha igen akkor egy 40 fokos nyeregtető kerülne rá.
  Ezzel kapcsolatban meg az lenne a kérdésem, hogy a tetősíkba tetőtéri ablak beépítése lehetséges e? vagy inkább a homlogzati felületre érdemes ablakot tervezni.

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Érdeklődő!

   A passzívházaknál inkább a falsíkba elhelyezett nyílászáró a javasolt.
   Az 1.0 m-es térdfal magasság megoldható passzívházaknál is természetesen. Már van is rá példa:
   http://www.passzivhaz-tervezes.hu/pesterzsebet.html
   A bemutatott példánál 35 fokos a tetőhajlásszög, de természetesen 40 fokos is lehet.
   A PHPP számításnál kell ügyelni arra, hogy a térdfalnál lévő területtel másképpen kell számolni.
   Tehát tetőteres ház is lehet passzívház, de a tetőtéri ablak helyett inkább a homlokzati nyílászáró a javasolt.

 • Rábli János

  Tisztelt Mérnök Úr!
  Sajátkezüleg telepítettem három szellőző ventillátort a fafödém átvágásával,sajnos nemigazán vált be,mert túl sokáig kell járatni ,hogy kiszívja a párát.A hideg beálltávál újabb probléma jelentkezett,hideg levegő csapódik be.110-es müanyag csővel oldottam az elvezetést,mert ehez tudtam rgyszerűen csatalakoztatni a ventillátort ami 120 l /perc teljesítményű.Kell-e szigeteli a csővet,vagy más csővel kell megoldani az elvezetést ??
  Nagyon köszönöm a válaszát.. Rábli János

  • Kurunczi György

   Fontos, hogy milyen helyiségek szellőztetésére telepítette az egyedi
   elszívóventilátorokat (páraképződés, légtérfogat, funkció, stb.).
   Ettől függetlenül a 120 l/min (7,2m3/h) térfogatáram valóban igaz, akkor
   nem csoda, hogy sokáig tart kiszellőztetni a helyiséget.
   Általában ezek a kis ventilátorok 60-90m3/h névleges légszállítást
   tudnak biztosítani. Ezenkívül fontos, hogy a rendszerben be legyen
   építve egy visszacsapó szelep, amely megakadályozza a levegő
   visszaáramlását (vagy a külső hideg-levegő beáramlását), ez bizonyos
   ventilátoroknál alap tartozék, egyéb esetekben külön kell beépíteni.
   Probléma lehet még, hogy a padlástérben vezetett légcsatorna belső
   felületén kicsapódik a pára és visszafolyik a helyiségbe, ezt
   kiküszöbölhetjük úgy, ha a kültérben (padlástérben) vezetett
   légcsatornát hőszigeteljük.

 • Erdos Zsolt

  Tisztelt Csomor Úr!
  Kérdésem összetett.Tények:1962-ben épült vályogtégla ház,a hozzáépítés 38-as N+F tégla.Külső, és a tetőtér szarufák alatti hőszigetelését 15 cm vastag poliuretán keményhabbal oldom meg.(Mint a hűtőházak anyaga, de a két oldalán található fémborítást leszedem.)A nyílászárók egyedi gyártású,110mm-es szelvényméretű, délen 3, máshol 4 rétegű,fémfóliás, gázos üveggel készülnek.
  Kérdés: A poliuretánhab páraáteresztő képességéről nem találok adatot.Kérem ebben segítsen. Ha az épület külső falára sávozást(vízszintes csíkok), dísztégla vagy kőburkolatot szeretnék készíteni,ez mennyire befolyásolja a páraáteresző és hőszigetelő képességet?
  A szarufák közét kőzetgyapottal töltöttem ki,alá 15 cm poliuretánhabot rakok. Ez alá párazáró hőtükör fólia, tetőléc és gipszkarton kerül. Ezeket a hőszigetelő táblákat(kb 3*1,17m)hőhídmentesen hogyan rögzítsem a szarufákhoz? Ha a tetőlécen, a fólián keresztül átcsavarozom, szerintem párabehatás és a fém csavar miatt hőhíd is képződik.(Kb. 200 db csavarhelyről van szó.) De a poliuretán táblákat semmivel se szeretném megbontani, hogy abból se legyen hőhíd.
  Ha az írásomban valami nem volt teljesen érthető elnézést érte, várom szíves válaszát.
  Tisztelettel: Erdős Zsolt

 • Kéray György

  Tisztelt Csomor Úr!

  Épülő házunkba beépíteni kívánt hővisszanyerős szellőztető rendszer, talajba helyezett előfűtő/hűtő kiépítéséhez kapcsolódóan szeretném szakmai véleményét/tanácsát kérni.
  Az általam választott rendszerhez a Zendher gyár eszközeit választottam és a házon belüli csőrendszer kiépítése már megtörtént, minden helyiségben ott vannak a szükséges csövek és befújó/elszívó idomok.
  Most következnének a kinti munkák, de némi bizonytalanságot érzek a kivitelező részéről, a kiválasztandó előfűtési/hűtési rendszer kiépítése kapcsán. Elég szűkösek a lehetőségeink a kertben, így a kb. 200-as átmérőjű csövek 20-30 méteren történő lefektetése vagy esetleg a KPE csövek 30-50 méteren történő elhelyezése nehézkes, mivel kevés a hely a földmunkagép számára, valamint a kitermelt nagy mennyiségű föld ideiglenes “elhelyezésére”.
  Ezért ajánlotta a kivitelező a “spirálos” megoldást, amely állítása szerint a leghatékonyabb és értelemszerűen a leginkább helytakarékosabb.
  Abban kérném a tanácsát, hogy amennyiben találkozott már ezekkel a megoldásokkal, akkor melyiket javasolná? Érdemes-e a legkisebb macerával járó megoldást választani (spirál) vagy inkább ássuk fel az egész kertet?

  Előre is köszönöm válaszát és segítségét.

  Kéray György

  • Kurunczi György

   Tisztelt Érdeklődő!

   A sóoldatos földhőhasznosítók esetében helytakarékos spirálos megoldás esetén kisebb a hasznosított földtömeg, mint egy megfelelően fektetett horizontális földkollektoros rendszernél. Hely hiány esetén a földszondás megoldás is szóba jöhet. Ettől függetlenül működhet spirálos rendszer is megfelelően. Mindenképpen javasoljuk, hogy kérje ki tervezője véleményét, mivel a tervezési alap adatok (hőmérsékletek, légmennyiség, adottságok, stb..) alapján Ő fogja tudni meghatározni az Önnek optimális rendszer típusát és méretét.

 • Laci

  Kérdésem: A családi házunkra a meglévő 4 cm-es hungarocel szigetelésre hány cm-es grafit adalékos lemezt ajánlanak és milyen technológiát igényel ennek felragsztása?

  • ph-magazin.hu

   Kedves Érdeklődő!

   A hőszigetelés mértékének meghatározása sok tényezőtől függ. Fontos információ lenne, milyen a falszerkezet.
   Tájékoztatásul: a passzívházaknál nem ritka a 30 cm vastagságú EPS Grafit hőszigetelés. Természetesen, ha nem passzívházról van szó, amennyiben a jelenlegi szigetelésre még feltesznek 10 cm EPS Grafitot, nagyot javítanak a fal hőtechnikai értékén.
   Természetesen a hőszigetelés mértéke attól függ, mi a cél, milyen szintre szeretnék a házat felújítani, milyen hőtechnikai kategóriát akarnak elérni.
   Van több gyártó is, de az Austrotherm szakemberei biztosan segítséget nyújtanak abban, milyen ragasztót, és milyen a rendszerhez tartozó anyagokat ajánlanak. Érdemes felhívni őket.
   Amennyiben más gyártótól vásárol, akkor azt a céget kellene megkérdezni, mert különböző típusú anyagokat használnak.

 • Orsi

  dv. Lenne egy kérdésem. Építkezni szeretnénk, vettünk téglát,
  viszont azt mondjak hogy a magas salétrom tartalom miatt, 2-3 évig is
  eltarthat mire az “kijön a téglából”, és ehelyett a sárga tégla helyet
  pirosat kellene használni az építkezésnél. Ön szerint ez hogy van
  valójában? Üdv. Orsolya

  • ph-magazin.hu

   Kedves Érdeklődő!

   A salétromosodást a talajból felszívódó nedvesség okozza. Felszívódik kapillárisan a nedvesség, a falban elpárolog, a talajból felszívódott sók kikristályosodnak, és az “ül” ki a falon.

   Ez gyakran előfordul például terasz csatlakozásnál, vagy lábazatnál. A lábazatnál sokan feleslegesnek érzik a fal függőleges vízszigetelését, pedig a járdáról a csapóeső nagyon jelentős károkat okozhat. Tehát mindenképpen javasolt a függőleges lábazati falszakasz bitumenes mázzal való lekenése(vagy egyéb vízszigetelési eljárással történő vízszigetelés).

   Az építkezésnél nagyon kell ügyelni ezekre a részletekre, hiszen nem nagy költséggel, odafigyeléssel sok későbbi probléma kiküszöbölhető. Az építésszel kell megbeszélni, hol, milyen mértékben van felhajtva a vízszigetelés.

   Érdekes példaként említve, a német szabványok az első tégla sor alatt is előírják a külső fal alatti vízszigetelést, nemcsak az alap, és teherhordó fal találkozásánál.

   Javasolom, hogy a tervező építésszel beszéljék át a vízszigetelések elhelyezésének részleteit az épülő háznál.

 • Kocsorné Mariann

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Használt házunk tetőtér beépítésébe fogtunk. 30 cm-es szigetelést tervezünk betenni 2 cm légrés hagyásával. A szarufáink 15 cm-esek. Technikai jellegű a kérdésem, hogy ilyenkor hogyan lehet betenni a 2×15 cm szigetelést (milyen technikával)?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Kocsorné Mariann

  • ph-magazin

   Tisztelt Érdeklődő!

   Amennyiben a szarufák 15 cm magasságúak, ebben az esetben részben a szarufák között, részben a szarufák alatt, vagy felett kell még a hőszigetelést elhelyezni. A szarufák között, és feletti hőszigetelés nagyon jó hőtechnikailag, de költségesebb, mint a szarufák között és alatt elhelyezett hőszigetelés.
   Nagyon kell ügyelni a párazáró fólia helyes elhelyezésére, illetve annak megfelelő illesztésére. Nem szabad például a fóliát a két hőszigetelő réteg közé (15-15) tenni, mert páralecsapódási problémák állhatnak elő. Ebben az esetben pedig erősen lecsökken a hőszigetelő anyag hőszigetelő képessége. Amennyiben megoldható (az a kérdés, milyen a tetőszerkezet) a párazáró fóliát a hőszigetelés alsó síkjára kell tenni, légrést hagyva a gipszkarton lapok felett. Érdemes a hővisszaverős, kasírozott párazáró fóliát megvásárolni.

   A fontos szempont még, hogy a tetőhajlásszögének megfelelő átszellőztetett légrést hagyjanak a cserépfedés alatt. Nagy jelentősége van a légrésnek a nyári túlmelegedés szempontjából. A lécezés magasságát tetőhajlásszögtől függően határozzák meg a tervezők. Egyszerű fogás, mert csak egy magasabb ellenlécet kell alkalmazni, de jelentős a hatása a nyári túlmelegedés elkerülésében.

   Érdemes a tetőtér beépítés megkezdése előtt személyesen konzultálni, és konkrét, pontos részletrajzot készíttetni egy tervező építésszel.
   Amennyiben a tervező építész megkapja a rajzot a tetőszerkezetről, milyen fedéssel készül, illetve milyen hőszigetelő anyagot terveznek be a tetőbe (ebből is többféle van), akkor az építész elkészíti a javasolt rétegrendet. A rétegrend feltünteti, hová kerülnek a fóliák, hol kell megadni, és milyen mértékben a légrést, illetve anyagokat is javasol.
   Érdemes rászánni a konzultációs díjat, hiszen hosszú távra készül egy tetőtér beépítés.
   A rosszul megépített rétegek sok kellemetlenséget (páralecsapódás, túlmelegedés stb..) okozhatnak.

 • Busa Álmos

  Kedves Tibor!

  Arról szeretnék érdeklődni, hogy az Építésügyi hatóság, hogy az egyes szakemberekkel, a műszaki ellenőrrel, illetve a felelős műszaki vezetőnkkel írásban kössünk szerződést? Továbbá az esetleges ellenőrzésre, hogyan kell felkészülni, mire kell figyelni?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  • ph-magazin

   Tisztelt Érdeklődő!

   Mindenképpen javasolt írásbeli megállapodást kötni.
   Elég gyakori manapság az Építésügyi hatóság ellenőrzése. Megnézik a terveket, illetve, hogy a terv szerint folyik -e az építkezés. Nagyon kell arra figyelni, hogy amilyen terveket a jogszabály előír, meglegyenek. Példaként lehet említeni a statika kiviteli tervet, amely bizonyos fesztáv fölött, illetve monolit szerkezetek alkalmazásakor kötelező. Még több kritérium is van, érdemes ezt a tervezőkkel átbeszélni, mikor, melyik szakágnál kötelező a kiviteli terv.
   Érdekes esetek történnek, amikor még azért is büntetnek, ha valaki kisebb házat épít, mint a terven szereplő. Megszigorodtak az ellenőrzések, ezért még nagyobb jelentősége van annak, hogy a tervezés szakaszában nagyon átgondolt legyen az elkészült engedélyezési tervdokumentáció.
   Amennyiben változás történik, be kell adni módosítási kérelmet. Ezt még akkor is meg kell tenni, ha például az alapozás, vagy egyéb más tartószerkezeti módosítás történik. A statikán kívül természetesen egyéb változások miatt is kötelező a módosítási kérelem. Csak egy példát kiragadva a nyílászárókban történő változás homlokzati változást jelent.

 • Cadderly

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Nekem egy elég furcsa kérdésem lenne: Mennyire egyeztethető a kúria jelleg a PHPP szabvánnyal. Lehetséges e kúria jellegű passzívház építése, és van e már ilyen?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Cadderly

  • ph-magazin

   Tisztelt Érdeklődő!

   Elnézését kérjük a kissé késői válaszért.
   Kúria jellegű épületből is nagyon sok típus van. Ez az épülettípus még nem zárja ki a passzívház elérését.
   Azt javasolom, forduljon egy tervezőhöz, akivel át tudja beszélni a lehetőségeket a passzívházzá alakításra.

 • Tóth Bálint

  Üdvözlöm!

  Én Békéscsabán tervezem Az Alacsony energiafelhasználású családi házam építését Prokoncept külső falazattal. Tudna-e nekem megbízható tervezőt és kivitelezőt ajánlani aki kiismeri magát ebben az új falazási rendszerben is, és vállal munkát Békés megyében is?
  Ui: Tényleg igaz az hogy egy AE-ház tervezését sokkal drágábban vállalják mint egy B vagy C kategóriásét?

  Köszönöm

  • ph-magazin.hu

   Tisztelt Tóth Bálint!

   Javasolom, hogy a Prokoncept-et forgalmazó céget kérdezze meg, tud-e helyi, vagy Önhöz közeli kivitelezőt ajánlani.
   A passzív és alacsony energiájú házak tervezésével több tervező is foglalkozik. Érdemes az interneten megnézni a honlapjukat, ott általában feltüntetik azt is, van-e már tervezett, és megépült betonnal kitöltött polisztirol zsalus épületük. Nem feltétlenül fontos, hogy a Prokoncept cég termékével készüljön a ház, több cég is foglalkozik hasonló elemek gyártásával, de mindenképpen előnyös, ha a tervezőnek már van ezzel a fal technikával gyakorlata. Másképpen kell kidolgozni a rétegrendeket, részleteket, mint a hagyományos tégla háznál.
   A tervezői árakat pedig a tervezőktől érdemes lekérni.

 • Németh Róbert

  Tisztelt Csomor Tibor!
  Mi a véleménye a faelgázosító kazánokról, érdemes-e belevágni. Most szeretnék a meglévő gázkazánnal üzemelő központi fűtés rendszerbe egy vegyestüzelésű, főleg fával használt kazánt beszereltetni. A faelgázosító kazán vásárlásakor mire kell figyelni, puffer tartály szükséges-e az üzemeltetéséhez? Köszönettel: Németh Róbert

  • Kurunczi György

   Tisztelt Németh Róbert!

   Gépész kollégám válaszolja meg a kérdését:

   Faelgázosító kazánba érdemes belevágni, mivel a kazán hatásfoka elérheti a 85-90% is, amely egy vegyestüzelésű kazánhoz viszonyítva akár 15-20%-al is jobb lehet.
   A faelgázosító kazán vásárlásakor érdemes odafigyelni a épülethez illeszkedő teljesítményre, igényekre (esetleges melegvíztermelésre is használnák) , megfelelő szabályozásra, illetve biztosítani kell a megfelelő kéményt.
   A rendszer használható puffer tárolóval vagy anélkül is. Véleményem szerint javasolt a puffer tároló alkalmazása (de ez rendszer típus és teljesítmény függő).
   Fontos, hogy a faelgázosító kazánokba csak száraz (20% alatti nedvességtartalmú) fa égethető el, egyébként károsíthatja a kazánt.

 • Buday Éva

  A kavicsos térburkolás : nagyon tetszik. Milyen kavics és hogyan “telepíthető” magán udvarban? Mennyire költséges , füves területre is teríthető? Köszönöm. Üdvözlettel: B.Éva

  Szeretem a Magazint, hírleveleket!!!

  • ph-magazin.hu

   Kedves Buday Éva!

   Örülünk, hogy lelkes olvasója magazinunknak!!

   Kérdésére a válasz:
   Már meglévő udvarban is szép megoldás a kavicsszórás. Egyszerűen, ledöngölt földre kell kiszórni. Nagyon szép mosott kavicsokat lehet kapni, többféle színben, és minőségben. Főleg nagyobb kertészetekben, vagy kifejezetten kövek forgalmazásával foglakozó cégeknél, kőlerakatoknál. Elég sok helyen van már ilyen, mert nagyon divatosak voltak az elmúlt időkben az ún. mediterrán házak, így sokan foglalkoznak különböző mészkövek, vulkáni kövek behozatalával. Ezeken a helyeken kerti kavicsokat is árulnak. Olyan nagy a szórás az árakban, hogy nehéz megválaszolni a konkrét árat.
   Ha a költségek miatt a fűtelepítése az olcsóbb, akkor is érdemes kis felületeken esetleg foltszerűen, vagy sávokban alkalmazni a kavicsterítést.
   Tervezzük a jövőben is, hogy bemutatunk a magazinunkban további szép példákat arra, milyen jól mutat a kertépítésben a kavicsterítés.

   Korábbi cikkeinkben is bemutattunk ilyen kerteket, ahol szürke kavicsot használt a kerttervező.
   A cikkeket a design rovaton belül a növények-kert fülnél találja:
   http://www.passzivhaz-magazin.hu/a-novenyzet-szerepe-a-passzivhaz-tervezes-soran
   http://www.passzivhaz-magazin.hu/ismerkedjunk-a-bambuszokkal

   Igyekszünk további szép példákat is bemutatni a Passzívház Magazin oldalain.

   Köszönjük érdeklődését!

 • Sz. Zoltán

  2001-ben építettünk egy könnyűszerkezetes házat 140m2, egyszintes. Eddig gázzal fűtöttünk, de a megnövekedett gázárak miatt beépíttettünk egy vegyes tüzelésű kazánt. Van a szomszéd Városban egy kazángyártó cég, akiknél a kazánt gyártattuk. A legkisebb kazánt vettük 30Kw-os. 20Kw-ost akartunk, de nem találtam a közelben olyan céget, aki ilyet gyártana. Ezért lett 30Kw-os. Gondolom a túlméretes kazánból adódóan, elég nehéz egyenletes hőfokon tartani a házat, mert mindig nagyon meleg van(napközben kb.25-26 fok) illetve az éjszakák a problémásabbak. Ha este megrakom a kazánt 20óra körül, akkor este nagyon meleg van az alváshoz(kb.25fok), reggelre viszont kihűl a ház. A kazánon van huzatszabályzó, de ha még nem hűlt ki teljesen a kazán, és megint megrakom, akkor volt, hogy a 60fokra állított huzatszabályzó ellenére 90fokra felment a víz. Gondoltam puffertartály beépítésére, és akkor kitartana reggelig a meleg, illetve napközben is kicsit szabályzottabb lenne a hőmérséklet. Mint olvastam korábbi válaszokból, azt írják, hogy a tartály mérete 50l/Kw legyen. Akkor nekünk egy 1500literes kellene? Én azt egy kicsit sokallom, (persze csak így gondolatban) mert annyi vizet szerintem elég soká melegítene fel a kazán. Meg sajna nincs is akkora hely, ahova egy ilyen méretű tartályt be tudnánk tenni.
  Én olyasmire gondoltam, mi lenne ha csak egy kb. 300literes tartályt tennék a rendszerbe. Az esti befűtés alkalmával azt is felmelegítené a kazán, és ha jól leszigetelem, akkor miután leégett a tűz, a tartályban még meleg marad a víz, és azzal talán kitartanánk reggelig. Életképes ötlet ez így, vagy nem.
  Milyen vastag szigetelés kellene egy ilyen tartályra? Én 10cm-es hungarocellre gondoltam, mivel a tartály a padláson kapna helyet, és ott a kültéri hőmérséklet uralkodik.

  Még egy olyan kérdésem lenne, a kazán ajtaját ha kinyitom, mikor ég benn a tűz, akkor a füst kifele jön. A fűtésszerelő azt javasolta, hogy szigeteljük le a kémény, tetőn kívüli részét, mert lehet, hogy kihűl a vége és azért nem tud rendesen kimenni a füst. Ez egy kisméretű kéménytéglából rakott kémény, becsövezve kóracél csővel, amit a kémény rakásakor a kőműves javaslatára gyapottal körbetekertünk.
  Egy munkatársam viszont azt mondta, hogy a kazánt és a kéményt ami összeköti cső, azzal van a baj. Az a kazán tetején van, onnan függőlegesen megy fel(kb.60cm-t), majd vízszintesen csatlakozik a kéménybe(az a része is kb.60cm hosszú). A munkatársam szerint ha átalakítanám úgy, hogy a vízszintes cső srégen menjen, kb. 45fokban, akkor megszűnne a probléma. Önnek mi a véleménye, erről? Miért jön vissza a füst ha kinyitom az ajtót?
  Üdv. Sz.Zoltán

  • Kurunczi György

   Tisztelt Érdeklődő!
   A puffertároló beépítése jó megoldás lehet, bár a helyiségek szabályozása főleg a helyiségekbe beépített hőleadók megfelelő vezérlésével érhető el.
   A vízteres kandallók hatásfoka kb. 50%, ezért a 30kW-os kazánból kinyerhető maximális teljesítmény kb. 15 kW. Ennek megfelelően én egy 500 literes puffer tárolót javasolnék.
   A 10cm hőszigetelés biztosan elegendő lesz a puffer tároló szigetelésére.

   A füstgáz visszaáramlása arra utalhat, hogy nincs meg a kémény szükséges huzata, ez több összetevő miatt is előfordulhat. A 90 fokos bekötést kicserélve egy 45 fokos bekötésre kedvezőbb kialakítást eredményez (csökkenni fog a kémény ellenállása), de nem biztos, hogy megoldja a problémát.

 • K.Lajos

  Kedves Csomor Tibor !
  1. Passzívháznál a lemezalap hogyan viselkedik földrengés esetén más megoldásokhoz képest ? Mint egy jól megpakolt hamburger ,széjjel csúszik a szigetelés és az alapbeton ?
  2.Honnan lehet megtudni , hogy az általam elképzelt családi ház mennyibe kerül megépitve ?

  • Csomor Tibor

   Kedves K. Lajos!

   A kérdés megválaszolásához nem én vagyok az illetékes. Javasolom, hogy egy statikus kollégával beszélje meg a felvetett kérdését, ez vasalási kérdés is.

   Második kérdésére a válasz:
   Kivitelezőktől javasolt árajánlatot bekérni. Ők a tervek alapján elkészítenek egy részletes árajánlatot. Természetesen, ehhez már tervek szükségesek.
   Amennyiben még nem készültek tervek, abban az esetben általánosan tud tájékozódni kivitelezőknél milyen árakkal dolgoznak. Természetesen az ár sok minden függvénye, de általánosságban tól-ig árakat meg lehet tudni. Érdemes lenne egy tervező véleményét kikérni, amennyiben passzívház az irány, az elképzelések összhangban vannak-e a passzívház tervezés elveivel, irányvonalaival. A tervező tájékoztatást adhat arról is a feltételek, előírások tudatában, hogy az elképzelés szerinti épület (ha passzívház), milyen többletköltségeket jelenthet. Természetesen hangsúlyozni kell, hogy ezek tájékoztató árak lehetnek csak konkrét tervek hiányában, de az irányvonalakat, ár befolyásoló tényezőket érdemes átbeszélni.

 • H. István

  Tisztelt Csomor Tibor !
  Passzív háznál, ha nem működik hosszú ideig lég- vagy hőcserélő
  berendezés ( pl. nem lakják a házat ) felléphet-e penészedés ?
  Porotherm 44 HS profi falazatot milyen vastag Austrotherm grafit
  hőszigeteléssel kell ellátni , hogy a homlokzati hőszigetelés belső oldalán ne alakuljon ki párásodás , penész ?
  Kifele csökkenő páraellenállású így a fal?
  Kialakulhat párásodás , penészedés ?

  Köszönöm a válaszát !

  • Kurunczi György

   A kivitelező kolléga átadta a válaszolási lehetőséget, mert a kérdése gépészeti jellegű is:

   Penészesedés a rossz hőszigetelés, a hőhidas szerkezet, a belső magas relatív páratartalom, és a rossz szellőzés esetén alakulhat ki.
   A belső páratartalom a bent tartózkodók párakibocsátásából, a fürdőszobai vízhasználatból, és a főzésből adódik. A penészesedés téli időszakra jellemző jelenség.

   Passzívházaknál a jó szigetelésnek, a hőhídmentes szerkezeteknek, és az állandó szellőztetésnek köszönhetően, nem alakulhat ki penészesedés.
   Abban az esetben, ha nem lakják a házat, akkor nincs belső páraképződés, ezáltal a belső relatív páratartalom alacsony maradhat és mivel nincsenek hőhidak a házban ezért nem lesznek hideg felületek, ahol kicsapódhatna a páratartalom és kialakulhatna penészesedés.
   Ennek ellenére én azt javaslom, hogy a szellőztető gépet alapfordulaton (éjszakai üzem) üzemeltetni kellene.

 • Gyorgyovich András

  Tisztelt Csomor Tibor úr!

  Alacsony energiafelhasználású, hővisszanyerős központi szellőztetővel felszerelt házat építek. Elszívás többek között a konyhából is lesz. Törekszem a légtömör szerkezet kialakítására. Olvasom, hogy nem javasolják konyhai szagelszívó használatát. Kérdésem, hogy ennek vajon mi az oka, illetve, hogy mi az Ön véleménye erről.

  Válaszát előre is megköszönve
  tisztelettel

  Gyorgyovich András

  • Kurunczi György

   Tisztelt Gyorgyovich Úr!

   A kérdése gépészeti jellegű, ezért gépészmérnök kollégám adja meg a kérdésére a választ:

   Több probléma merülhet fel:
   1. A zsírok beszennyezik a csővezetéket és a hővisszanyerőt központi gépre való rákötés esetén.
   2. A nagy elszívott légmennyiséget (300-500m3/h) pótolni kell, ez hirtelen nagy, nem kiegyenlített szellőzéshez vezetne. Bárhonnan pótoljuk ezt, lehűlést és huzatot okozhat.
   3. Legrosszabb esetben a rendszer az elszívó csövekből pótolja az erős alul nyomást, levegőhiányt. Ez nem higiénikus.

   Ezen okok miatt a passzívházakban általában belső levegőt keringtető elszívót használnak. Ez kiszűri a zsírt és a szagok nagy részét. A többit a szellőző rendszer távolítja el 1-2 órán belül, mivel ennyi idő alatt cserélődik ki a levegő. Ezen kívül egy erős sütés esetén nyugodtan ki lehet nyitni néhány percre az ablakot és a szellőzést a maximum fokozatra kell állítani.

 • Horváth Csaba

  Tisztelt Uram!

  Érdeklődni szeretnék, hogy 1930-as években, 50-es vályogtéglából épült háznál milyen energiafelhasználás csökkentő beruházást érdemes elvégezni? A ház alapja kisméretű, tömör tégla, pince nincs. A konyha, étkező dél felé néz. Egyedül a hálónak van ÉK-i ablakai.

  Köszönettel:
  Horváth Csaba

 • Zsófi

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő lenne: passzívház építéshez van-e és ha igen, akkor milyen falazó elem vastagság vagy U érték szabványmeghatározásban?

  Válaszát köszönöm szépen.
  F.E:Zsófi

  • Csomor Tibor

   Kedves Zsófi!

   A passzívház kritériumot többféle falszerkezettel is el lehet érni. A falazat anyaga lehet égetett kerámia tégla, mészhomok tégla, vagy pórusbeton. Nemcsak különböző téglákkal, különböző rendszerű betonnal kiöntött kész polisztirol elemekkel is készülhetnek a passzívházak falai. És természetesen akár faház is lehet egy passzívház. Tehát elég tág a falazatok lehetősége, szabvány arra nincs meghatározva, milyen anyagú legyen a falazat.

   Az U érték viszont meghatározott, bármilyen falazatról is legyen szó. Többek között az egyik, passzívházakra jellemző kritérium, hogy a fal hőátbocsátási tényezője, az ún. U érték nem lépheti túl a 0.15-ös értéket.

   Azt hangsúlyozni kell, hogy attól, ha a falazat eléri a kívánt határértéket, még nem biztos, hogy passzívház lesz az épület. Az összes szerkezetnek teljesíteni kell a kívánt U értéket, valamint nemcsak a szerkezeteknek, a ház egészére vonatkozóan is meghatározottak energetikai mutatók.

 • LASZLO BELA

  En 1995 -ben epitettem egy emeletes lakast kb. 140 negyzetmeter.
  A ket emelet betonvassal beszerelt 10-12 cm vastagsagu beton planson.
  a foldszinten van egy nagyobb szoba ugy kb 5,8 x5 meter.Az emeleten is ugyanakkora a szoba a masik felett ami meg nincs lepadolva.
  A fal melett az emeleten a beton planson meg van repedve es a repedestol a szoba kozepe fele ugy kb. 5 cm hajlas van a plansonon.
  A kerdesem az lenne ha ez a meghajlas nagy gond vagy igy maradhat semmi gond nelkul?Mi lenne az eljaras on szerint ha valamit tenni kell?Az ajto alja es a planson kozott meg van egy kb. 8 cm hely ahova szigetolet szeretnek tenni es arra padlot hogy alulrol ne menjen fel a meleg.Varom valaszat.

  • Csomor Tibor

   Tisztelt László Béla!

   Mindenképpen egy statikussal kell a repedési problémát megbeszélni. Csak a statikai probléma tisztázása után lehet a hőszigetelésről egyeztetni.

 • Orsi

  Kedves Tibor!

  Adott egy VII. kerületi nagypolgári lakás (114 nm). A kérdés az, hogyan lehetne belőle egy kisebb lakást levágni. Az alaprajzot is elküldeném, csak nem tudom hova tudok képet küldeni.
  Köszönöm.

  • Sigray Judit

   Kedves Orsi!

   Szintén, mint tervező veszem át az Ön levelére is a válaszadás lehetőségét.
   Egy belvárosi lakás nagyon sok lehetőséget rejt magában az átalakítás szempontjából is. A legfontosabb feladat a gépészeti strangokat, levezetési lehetőségeket megvizsgálni.
   Az átalakítást érdemes energetikai felújítással is összekapcsolni.
   Manapság már a hasonló lakásoknál, házaknál, ahol nem a teljes épület felújítása történik meg, vannak eljárások a hőszigetelés megoldására is.

   Szívesen várom az email címemre a fotókat, és alaprajzokat, hogy segítségére lehessek.

   Sigray Judit

 • Simonné Mayer Györgyi

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Két dologban szeretnék érdeklődni. Az egyik, hogy a 1983-ban épült 2 szintes, félig alápincézett családi házamat szeretném egyrészt felújítani és kicsit az emeleti szintet átalakítani.Régóta foglalkoztat, hogy sokkal energiatakarékosabb legyen majd a ház. Oldalukon látom, hogy már itthon is épültek passziv házak, de arról kevés információt látok, hogy családiház felújítást már végeztek-e a passzív ház kritériumoknak megfelelően. Az épület még az annak idején használatos B30-as téglából épült, a terasz és erkély déli tájolásu, az északi oldalon van a konyha, fürdő, wc, gardrób. Jelenleg belső lépcső van, melyet szeretnék megszüntetni. Külső lépcsőt szeretnék az emeletre, de beépítve, így az emelet kialakítható lehet 3 szoba és a lépcső helyén a földszinten is egy rendes méretű fürdőszoba. Kérdésem, hogy foglalkoznak-e ilyen felújítással, illetve tervezéssel és kivitelezéssel?

  A másik kérdésem pedig az, hogy egy új építésű földszintes épületcsoportot szintén át lehetne-e alakítani passzív házzá, illetve az alternativ energiák felhasználásával még kedvezőbb állapotba hozni. Ez egy autifarm, ami áll egy lakóotthonból, valamint fogalakoztatóból. 2 épületegyüttes.

  Válaszukat köszönettel veszem.

  tisztelettel S. Mayer Györgyi

  • Sigray Judit

   Kedves Györgyi!

   Kivitelező kollégám továbbította levelét, mert a feltett kérdések először tervezési feladatok.

   A B30-as téglából, a 80-as években épült családi házaknál nagyon jó energetikai javulást lehet elérni a felújítások során. A passzívház kritériumok szerinti felújításra Magyarországon még nincs példa, csak Németországban sikerült már a szigorú értékeket elérni felújítás során. Egy korábbi cikkben a Passzívház Magazin is beszámolt egy ilyen felújításról: http://www.passzivhaz-magazin.hu/elkeszult-a-passzivhaz-standard-szerinti-felujitas/

   A passzívház szintet nem lehetetlen egy felújításnál elérni, de sok tényezőtől függ, hogy érdemes-e azt becélozni. Az biztos, hogy az alacsony energia szintű épületet el lehet, sőt mindenképpen érdemes is elérni a felújítás során. Természetesen az alacsony energiájú épület felújításnak több szintje is van (3, 5, 7 literes ház ).

   Meg kell vizsgálni a szerkezeteket, és mérlegelni kell a felújítás mértékét gazdaságossági és energetikai szempontból.

   A másik épületnél is biztosan sok lehetőség kínálkozik a felújításra, és érdemes nyomon követni a felújításra vonatkozó pályázati lehetőségeket is.

 • Tisztelt Uram/Hölgyem!

  Szeretném a személyes kapcsolatot fel venni önnel önökkel !

  Az Életem során mindig arra törekedtem, hogy mindnél több műemléket, műtárgyat tudjak megmenteni.

  31 éves szakmai múltammal, kutatásaimmal meghatározó eredményeket tudtam el érni.

  Olyan természetes anyagokhoz nyúltam vissza, melyeket 3000 évvel ezelőtt már használtak elődeink, és amelyeknek receptúráit ránk hagyták.

  Nekem ez az életem a művészet megmentése az utókornak.

  Szeretnék a világban mindnél több műemléket meg menteni.

  Világhírű vándorasztalos szeretnék lenni és ezért a világba bárhová elmennék tanulni, alkotni, dolgozni. Öreg bútorok, belső enteriőrök restaurálását és újak készítését, tervezését és kivitelezését vállalom. Fa anyag védelemmel 30 éve foglalkozom és több műemléket műtárgyat tudtam megmenteni a saját találmányommal.

  Tisztelettel:

  Rostás Árpád

 • LLaci

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Jelenleg egy több mint 100 éves, belvárosi körgangos házban lakunk, egy utólagos tetőtérbeépítéses lakásban – az utólagos itt az 1940-es éveket jelenti. Az oldalsó határoló falak kiemelkednek a tetőből, ezért jelenleg nincsenek ferde falaink. A lakás fölötti tető fémlemezből készült, kb. 10fokos hajlásszöggel. A ház 50-60cm vastag kisméretű téglás falazattal készült, általában dongafödémes megoldással.

  A lakást szeretnénk a duplájára bővíteni egy gyerekszobával, illetve egy északnyugati fekvésű negatív terasszal (természetesen ha megoldható, akkor tolóajtós teraszajtóval). Jelenleg a lakás mind az 5 -100×170 cm méretű- ablaka déli fekvésű. A bővítés során az északnyugati oldalra csak tetőtéri ablakokat terveznénk, illetve a már említett teraszajtót. (budai várra való panoráma kihasználása az egyik oka a bővítési szándékunknak.)

  A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e olyan szintű felújítást, bővítést megtervezni, kiviteleztetni, amivel a passzívház, vagy az alacsony energiafelhasználási standardok elérhetők? És megéri-e a ráfordított energiát és időt?
  Milyen fűtési megoldást javasolna? Itt a talajba vezetett hőcserélő ugyebár nem jöhet szóba, de van-e más hőcserélő elvén működő megoldás kifejezetten tetőterek fűtésére-hűtésére?
  Még csak most ismerkedem a passzívház rejtelmeivel, ezért elnézését kérem, ha esetleg nem megfelelő kérdéseket tettem volna fel.

  Van-e olyan megbízható, a passzívház építésben, felújításban járatos szakember Mo-on, aki ilyen munkát is elvállal? Belváros, 30méteres üzemi magasság, stb., minden adott ami a nem egyszerű építkezés kategóriába sorolható.

  Válaszát várva, tisztelettel:
  LLAci

  • Sigray Judit

   Kedves Llaci!

   Kivitelező kollégám átadta a kérdését, mert a leírt feladat a tervezéssel kezdődik. Mindenképpen érdemes a bővítést, illetve a meglévő szerkezeteket is energiatudatosan kialakítani, illetve felújítani. Megéri a fáradtság. Hiszen egy régi épületszerkezetről van szó, így már kis energetikai felújítás is érzékelhető.

   A felújítások során is elérhető a passzívház standard, de nem egyszerű feladat, nem minden esetben érdemes azt megcélozni. Az alacsony energia szintet viszont mindenképpen. Természetesen az alacsony energiaszintű felújításoknak is van különböző fokozata, de ezt a tervezés során kell mérlegelni, milyen anyagi lehetőségek állnak rendelkezésre, mérlegelni kell a beruházási költségek, és megtérülések arányát.

   A gépészetről feltett kérdéséhez:
   A passzívházaknál sem kötelező a talajban történő előmelegítése a levegőnek. Ami viszont a passzívházaknál mindenképpen előírás, a hővisszanyerős szellőzőrendszer. Enélkül csak alacsony energiájú szintet lehet elérni egy épületnél.
   A gépészeti rendszer kialakítása mindig attól függ, milyen energetikai értékeket érünk el a felújítás során. Elkészítünk egy energetikai vizsgálatot, és a gépész kolléga az alapján ad javaslatokat a szóba jöhető gépészeti rendszerekre.

   A kivitelezésről:
   Nagyon jó kivitelező szakemberekkel dolgozunk együtt, akik már bizonyítottan németországi minősítésű passzívházakat építettek Magyarországon. Természetesen ez nem egy szokványos feladat, egy belvárosi lakás felújítás a legfelső emeleten.

   Azt javasolom, mindenképpen egy helyszíni szemlét kell megtenni egy építésszel, (hiszen a bővítést úgyis engedélyeztetni is kell majd), és az elképzelések átbeszélése után felállít a tervező építész egy koncepciót energetikai felújításra, bővítésre együttműködve gépész és statikussal. Kivitelező megválasztásában is segítséget nyújt az építész tervező a szakági kollégákkal együtt.

   Tehát a feladat nem egyszerű, de biztosan megéri időt szakítani arra, hogy a lehetőségeket szakemberrel végiggondolják.

   Sigray Judit

 • Katalin

  egy fa fodemes favazas, kivulrol eternit burkolatos epuletnel alacsony fogyasztasu, vagy passzivhaz eseteben hogyan kell figyelembevenni az inerciat, szukseg van-e nagy tomegu falszerkezetre, ami visszatartja a hot?

  • Sigray Judit

   Kedves Katalin!

   Kivitelező kollégám adta át a kérdését, amelyet a tervezői, illetve a megépült házaknál szerzett tapasztalatok alapján válaszolom meg:

   Az eternit burkolattal ellátott favázas épületnél lehetőség nyílik a tervezésnél arra, hogy egy átszellőztetett légréteget biztosítsunk az eternit burkolat alatt. Az átszellőztetett légréteg nagyban segít a nyári túlmelegedés csillapításában.

   A favázas épület kialakításánál különösen törekedni kell a tervezésnél arra, hogy az éjszakai átöblítéses szellőzést biztosítani lehessen. Vagyis, legyen mód keresztszellőzés biztosítására. Amennyiben szellőzőrendszer lesz a házban kiépítve, javasolt a talajban lefektetett csöveken keresztüli levegő előhűtés, amely rendszeren keresztül télen pedig az előfűtése biztosítható a szellőző levegőnek.

   A favázas épületeknél különösen fontos az anyagok megválasztásánál, kiválasztásánál, rétegrendek kialakításánál egyrészt a nagyobb tömegű anyagok használata, másrészt az átszellőztetett légrétegek kialakításánál a fokozottabb átszellőztetés biztosítása.

 • Oláh Botond

  Csomor Tibor részére
  Kérdésem a következő egy 10 cm vastag kőzetgyapot milyen vastag nikecellel helyettesíthető, hogy az U érték megegyező legyen?
  Köszönettel várom válaszát
  Oláh Botond

  • Csomor Tibor

   Tisztelt Oláh Botond!

   Kár, hogy nem adta meg a típusokat. A Nikecell-nél és a kőzetgyapot termékeknél is különböző hőtechnikai adatokkal rendelkeznek a különböző típusok. Az már segítség lenne a kérdés pontos megválaszolásához, hogy milyen szerkezet szigeteléséhez lenne szükséges az adat. A homlokzat, vagy a tető szigetelésnél? Feltételezem, hogy homlokzat szigetelésről van szó. A típus pontos ismerete nélkül elmondható, hogy nagyjából +2 cm-el érhető el a megegyező U érték.

 • Szalontai Anna

  Kedves Tibor!

  Bár kérdésem nem kifejezetten kivitelezéssel kapcsolatos, azonban nem találtam a honlapon más elérhetőséget.
  Mit lehet tudni a szabályról, miszerint az EU-ban 2018-tól a közintézményeket, 2020-tól pedig a magánlakásokat passzív ház technológiával kell építeni? Született már végleges döntés? Hol lehet ennek utánajárni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  Szalontai Anna

 • Valentinyi Zoltán

  Kedves Tibor!
  Az érdekel, hogy egy terasz és a belső helyiség közötti sávra(gyakorlatilag a terasz ajtó alatti részen – milyen hőhídmentes megoldást tudna javasolni.
  Másik kérdésem, hogy mit javasol a nyílászárók külső falba történő beépítésére vonatkozóam, azaz hova és milyen külső szigetelésekkel jabasolja a nyílászárók beépítését?
  Előre is köszönöm a válaszait!
  Üdvözlettel,
  V. Zoltán

  • Csomor Tibor

   Kedves Zoltán!

   A nyári szabadság miatti késői válaszért elnézést, remélem még segítségére lehetek.
   A teraszajtó alatti beépítésnél a javasolt anyag a purenit. Jó hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, nem vesz fel vizet, és nagy a teherbíró képessége.
   A másik kérdéséhez: Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem a kivitelezésnél kell a részleteket megoldani, hanem a tervező építésszel kell a csomópontokat még a tervezés fázisában kidolgozni. Egy passzívházat nem szabad előre kidolgozott csomóponti részletrajzok nélkül építeni. Ez nemcsak a passzívházra, alacsony energiájú házra is vonatkozik természetesen.
   A nyílászárók falban történő elhelyezése több tényezőtől is függ. Fontos kérdés például, ami már befolyásolhatja a nyílászáró helyét, hogy lesz-e roló, vagy zsaluzia. Általánosan elmondható, hogy törekedni kell arra, hogy a nyílászáró a külső falsíkra, kívülre kerüljön, és a külső hőszigetelés forduljon rá a tok szerkezetre 3-4 cm-el.
   A kérdés persze összetett, hiszen a fal anyagától is függ, hogyan rögzíthető a nyílászáró.
   A javaslatom: A tervezés fázisában már gondolják át, milyen típusú nyílászáró, redőny, vagy zsaluzia tok kerül beépítésre. Ezek pontos méretét adják meg a tervező építésznek, és ő, még az építés megkezdése előtt rajzolja fel a csomópontokat.
   A nyílászárók beépítésénél ügyelni kell a szélzárásra is. A szélzáró, tömítő szalagok használata kötelező. Például az itthon is kapható Illbruck szalagokkal biztosítható a megfelelő, passzívházaknál és alacsony energiájú házaknál megkívánt szélzáró, légtömör beépítés a passzívház ablakoknál.

 • Perger Évi

  Jó napot kívánok!

  Zöldtetőt szeretnék készítettni. Melléképület teteje, kocsibeálló fölé.
  Tudna tanácsot adni? Kivitelezőt ajánlani?

  Perger Évi
  Köszönöm

  • Csomor Tibor

   Kedves Perger Éva!

   A zöldtetőt tulajdonképpen egy jó kivitelező meg tudja oldani, hiszen a vízszigetelésre kell nagyon ügyelni, hogy az gyökérálló vízszigetelés legyen, ha egyenes rétegrendű a tető. A vízszigetelésre kerül egy perforált lemez, többek között a Dörken cégnek is van zöldtetőre vonatkozó rendszerük. Ők is biztosan segítenek a rétegrend megtervezésében. Mindenképpen kell egy kerttervező, aki meghatározza az ültetőközeg és növények összeállítását. Tehát azt javasolom, először meg kell tervezni a rétegrendeket, és egy általános, és jó kivitelező, az alapján már meg tudja építeni.

 • Máthéné Antal Tünde

  Tisztelt Csomor Tibor Úr!
  Eltolható zsalugátert szeretnénk családi házunkra.
  Tudna-e ajánlani megbízható kivitelezőt?
  Köszönettel: Máthéné Antal Tünde

  • Csomor Tibor

   Kedves Tünde!

   Az eltolható zsalugáterhez a sínt, akár egy saját kezűleg is el tudja készíteni egy jó lakatos. Magát a zsalugátert is el lehet önállóan készíteni. Egy fotón mutatok be egy egyszerű példát. Fontos, hogy a sín rögzítését amennyire lehet, hőhídmentesen oldják meg. Erre több lehetőség is van. Nagyon jó megoldás a fával történő rögzítés, amennyiben a fát nem érheti víz. Ha igen, akkor nagyon jó anyag a purenit anyag. Magazinunkban olvashat róla. Nem olcsó anyag, de kevés kell belőle egy ilyen megoldásnál ( bár természetesen a zsalu mennyiségétől függ). A purenit anyaggal is úgy lehet dolgozni, mint a fával, de a vízfelvevő képessége szinte nulla.

   Egy megoldást mutat a képe egy saját készítésű eltolható zsalugáterre. Kicsit takarva van a képen, de talán így is látható, egy olyan megoldás, ahol bambusz, vagy valamilyen hajlékony faágakat fűztek egymásba, mint egy kosárfonásnál. Ez került bele egy fém keretbe. Jó megoldás.
   eltolható zsalugáter

 • Máté-B. Adrienn

  Tisztelt CSomor Tibor!

  Energia takarékos – passzívház k értékekkel rendelkező – ház építését tervezzük.
  Mire kell vigyáznunk,ha “általános” kivitelezővel szeretnénk építtetni, akinek nincs passzív ház tapasztalata?

  Mi az amit mindenképp érdemes ez irányban tapaszalt kivitelezővel készíttetnünk és mi az amit leírások alapján az általános kivitelezőre is rábízhatunk?

  Köszönettel:
  Máté-B. Adrienn

  • Csomor Tibor

   Tisztelt Máté-B.Adrienn!

   A passzívházaknál a részletmegoldások nagyon lényegesek. Azt javasolom, hogy a csomópontokat készíttessék el a tervezővel, és az alapján egy jó kivitelező szakember már tud dolgozni.
   Fontosak a csomóponti rajzok, hiszen a részleteket még a tervezésnél kell végiggondolni, és nem az építkezés alatt.
   Példának említeném a tetőszerkezetben alkalmazott fóliák rögzítését, vagy a teraszajtók beépítését, alapozás- főfal csatlakozási részletet.
   Egy engedélyezési terv általában, már a lépték miatt sem, tartalmazza a fontos cm-re végiggondolt részleteket. Egy passzívháznál nemcsak az a lényeg, hány cm szigetelés van a falon, vagy az alapozásnál, hanem a részletekben is rejlik. Vannak olyan hibás megoldások, ami mellett szinte az mondható, kár megvenni a legdrágább ablakot, hiszen a hőhidas részletmegoldás több energiát elvisz, mint amit a drága ablak megspórol.

   Így a tanácsom, mindenképpen a tervezőtől részletrajzok megrendelése, és akkor már rá lehet bízni egy jó kivitelező szakemberre, aki érdeklődéssel áll a munkához.

 • Szeli László

  Tisztelt Csomor Tibor!

  Energiatakarékos-esetleg passzív-családi ház építését tervezem melyet utólag szeretnék energiatermelésre alkalmassá téve “aktivizálni”.Kérdésem a következő:milyen módon tudom fokozatsan bővíthető módon az épület fűtését megoldani?Választ előre is köszönve:Szeli László

  • Kurunczi György

   Tisztelt Szeli László!

   Építész kollégámtól átvettem a válaszadást, mert ez gépészeti kérdés.

   Elég nehezen értelmezem a kérdést:
   “családiház építését tervezem, melyet utólag szeretnék energiatermelésre alkalmassá téve “aktivizálni”” Jó lenne, ha ezt részletesebben kifejtené, hogy mire gondol.

   Kérdés: “Milyen módon tudom fokozatosan bővíthető módon az épület fűtését megoldani?”

   Értelmezésem szerint arra gondol, hogy a gépészeti berendezéseket, amik szükséges egy passzív házhoz, azt nem egyszerre építenék ki, hanem szép fokozatosan.
   Például.: Az alacsony hőleadókat (padlófűtés, mennyezetfűtés) beépítik, és a hozzá tartalmazó hőtermelőt később építik ki (hőszivattyú), addig más hőtermelővel biztosítják a szükséges energiát (kazán).
   Vagy: a melegvíz termelésnél a napkollektoros rendszer kiépítése később kerül kialakításra, akkor első körben csak a napkollektoros kör fogadására alkalmas HMV tartályt kell beépíteni, és biztosítani kell a csatlakozási lehetőséget.
   Vagy: központi szellőző rendszernél első körben elegendő a légcsatorna hálózat kialakítása, és akkor a légkezelőt később lehet telepíteni.

   Mindegyik rendszernél az a legfontosabb, hogy biztosítani kell a későbbi csatlakozási lehetőséget.

   Kurunczi GYörgy
   gépészmérnök

 • Michnay Balázs

  Kedves Sigray Judit!

  Nagyon köszönöm a kimerítő választ!

  Üdvözlettel,

  Michnay Balázs

 • Michnay Balázs

  Tisztelt Csomor Tibor!

  A közelmúltban minősített passzívház építése mellett határoztuk el magunkat. Minél többet olvasok a témában annál jobban elbizonytalanodok a telek megvásárlásával kapcsolatban. Több helyen olvasható, hogy “déli fekvésű” telek passzívház építésére alkalmatlan. Mivel a telek még nem került megvásárlásra, ezért még idejében dönteni tudnánk a telek megvásárlása, vagy a továbblépés mellet.
  Értelmezésünk szerint a déli fekvés alkalmatlansága független a telektől, ez a építendő ház “nyílászárókat tartalmazó felére” vonatkozik, így ha jól értjük a telek alkalmas rá, viszont a ház “nyitottabb” része nem nézhet dél felé.

  Kérjük erősítse vagy cáfolja meg ezen feltételezésünket.

  A “kinézett” telek a következő képen látható, illetve a lenti GPS koordináták segítségével is megtalálható:

  Kép:
  http://www.inf.u-szeged.hu/~michnay/ujszentivan.png

  GPS koordináták:
  46.181336,20.177292

  Kérjük segítsen abban mi a legegyszerűbb módja annak, hogy megállapíthassuk egy telek alkalmas-e passzívház építésére vagy sem. Valószínűsítjük azt is, hogy ezt még rengeteg egyéb tényező is befolyásolja (benapozás, stb…), de reményeink szerint van módja annak, hogy ezt eldönthessük.

  Kérdéseinkre adott válaszait előre is köszönjük!

  Üdvözlettel,

  Michnay Balázs

  • Sigray Judit

   Tisztelt Michnay Balázs!

   Kollégám átadta nekem a válaszolási lehetőséget, amiatt, mert feltett kérdése a tervezéssel van szoros összefüggésben.
   A passzívház tervezésnél nagy előnyt jelent az ideális tájolás, ami azt jelenti, hogy a nappali, étkező, hálószobák tájolása lehetőség szerint ne az északi- észak-nyugati, észak-keleti frontra kerüljenek. Ezért egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy “a ház “nyitottabb” része nem nézhet dél felé”. Éppen ellenkezőleg. Az északi homlokzaton megpróbáljuk elkerülni, és amennyire lehet lecsökkenteni a nyílászárók elhelyezését a passzívház tervezésnél. Természetesen ez általában nem kiküszöbölhető, de mivel az energetikai mérlegen sokat rontanak az északi homlokzaton elhelyezett nyílászárók , emiatt nagyon fontos a telek választás. Egy rosszabb tájolással is meg lehet oldani a passzívházat, de több kompromisszummal, és többlet költséggel jár.

   Ahogy írta is, természetesen, hogy passzívház kritériumnak megfelel-e majd a terv, ezt még sok tényező befolyásolja.

   A leírtak szerint a telek választás már nagyban befolyásolja a tervezést, ezért javasolom, hogy forduljanak építészhez, mielőtt aláírják az adásvételi szerződést. A passzívház tervező a helyi építési előírásokat átnézve, a szomszédos telkek beépítését figyelembe véve (benapozás), és átgondolva az Önök igényei szerinti funkciókat, kialakítást, tud segítségükre lenni, milyen eséllyel tervezhető passzívház az adott telekre.
   Ez alapján már meg tudják hozni a döntést a telek vásárlásról.

   Remélem segítségükre volt válaszom.

   Sigray Judit

 • Szekeres Endre

  Rendben, köszönettel.

 • Szekeres Endre

  Kedves Csomor Úr!

  Tanácsát kérem puffertartály és egyéb ügyében:
  99 m2-es épülő családi ház fűtésigénye 5,2 KW (Q) – a gépésztervező úr számolta ki. (átlagosnál jobban hőszigetelt minden téren)
  Cserépkályhás-vaspatkós (15 KW) központifűtés lesz 55-45 fokra tervezett radiátorokkal.
  Ehhez akarok venni puffertartályt.
  A terv: 500 literes 3 hőcserélő-spirálos, 1 db 3 KW elektromos fűtőpatronnal (van 32 A éjszakai áram) 2 hőmérővel 5 cm-es szigeteléssel.

  A fűtési víz direktbe lenne kötve a tartállyal illetve a radiátorokkal.

  A felső 2 spirált sorbakötném friss-átfolyós használati melevízszolgáltatásra. Az alsó spirálon 1 vagy 2 db 30 csöves vákumkollektor lenne nyárra a használati melegvízszolgáltatáshoz.
  (A ház szabadon fekszik,kompakt alakú, D-i fekvésű, északon szomszéd házzal, ablakarány a passzívházakhoz hasonló mennyiségű és eloszlású.)
  1. Mi a véleménye erről a fűtés és melegvizszolgáltatásról. Elég e jó e van e jobb (ár-érték). Elég e ez illetve ilyen puffertartály. (nekem ingyen van a fa – ekkora mennyiségben)
  2. Jövőre akarom megvenni – részben a pályázatok felhasználásával – az 1-2 napkollektort (3-4 fő lakik majd itt) és a hozzávalókat. MEGVEGYEM E A PUFFERTARTÁLYT vagy pályázzak ezzel együtt jövőre, vagy ha megveszem , akkor már nem is pályázhatok a többire jövőre?

  Egyéb tanácsait is szívesen fogadnám.
  Köszönettel!
  Szekeres Endre Szeleste (Vas m.)

  • Csomor Tibor

   Kedves Szekeres Úr!

   Gépészeti kérdésben, a gépész kollégának továbbítom a kérdést. Nemsokára jelentkezik a válasszal.

  • Gabula András

   Kedves Szekeres Endre!

   Kezdjük a könnyebbik felével: természetesen, ha a tárolót megveszi, attól még a napkollektor többi alkotóelemeire tud pályázni.
   Hogy a fűtésrendszerébe mekkora tároló szükséges, az több mindentől függ: a hő leadó teljesítményétől és hogy milyen gyakorisággal szeretné használni a cserépkályhát.
   Nehéz arra válaszolni, hogy a melegvíz előállításához elég-e a két hőcserélőt sorbakötni, mivel nem ismerem a tároló paramétereket.

   De egy biztos, nem erre találták ki. Ilyen tárolót készen lehet vásárolni,

   és többszöröse nm-ben a felülete a frissvízállomásnak a többi hőcserélőhöz képest.
   Nagyon jó hatásfokkal tud működni egy ilyen rendszer, ha megfelelően tervezik és kivitelezik.

   Forduljon bizalommal a gépésztervezőjéhez, óvva intem attól, hogy házilag, tervezés nélkül valamit összerakjon, mert nem csak a hatásfok a fontos, de a biztonságos üzemeltetés is.

   Gabula András

 • Bankó Ferenc

  Kedves Csomor Tibor!

  Használt családi ház vásárlását és teljes felújítását tervezzük, de a ház már nagyon régen kb. 1970-ben épült. A kérdésünk az lenne, hogy megfelelő szigeteléssel lehet-e/érdemes-e passzívházat készíteni belőle mivel a környék, nagyon tetszik nekünk és nem szívesen építkeznénk a “prérin” :) Tudom, az új ház az igazi, de tényleges alternatíva lehet-e egy használt felújítása?

  Válaszát előre is köszönettel:
  Bankó Ferenc

  • Csomor Tibor

   Kedves Bankó Ferenc!

   Az épületfelújításnál is nagyon jó energetikai értékeket lehet elérni. Németországban már vannak példák társasházaknál, felújítás során elért passzívházakra.A családi házaknál, ha nincs pince, nehéz megoldani az alulról történő padló szigetelést. Tehát, lehet, hogy passzívház standardot nem is, de nagyon jó javulást lehet elérni egy 70-es években épült épületnél. Természetesen meg kell vizsgálni az épületet, és sok tényező befolyásolja azt, milyen ésszerű határok között lehet elérni a passzívház közeli értéket.
   Azt javasolom, szakember segítségét vegye igénybe, mielőtt dönt a vételről. Vannak olyan esetek, ahol a szerkezet miatt nehéz a meglévő hőhidakat kiküszöbölni, de egyszerűbb épületeknél jó esély van a hőtechnikai szempontból is sikeres felújításra.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>