Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Környezetbarát a polisztirol

A bonni Építési anyagok Környezetvédelmi Szervezete (ECO) a közelmúltban  hozta nyilvánosságra az építési anyagok új környezetvédelmi besorolását. A kutatás során számos anyagot és terméket vizsgáltak meg, csak a polisztirol esetében Európa 13 országának 24 gyártóüzeméből vettek mintát, és értékelték azokat ökológiai szempontból az ISO 14025 szabvány szerint. Az új környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPDs) a termékek teljes életciklusát vizsgálja, a gyártástól a megsemmisítésig.

Az új eredmények szerint beigazolódott, hogy alaptalanok voltak az EPS-el szembeni fenntartások, a környezettudatos vásárlók is nyugodtan használhatják ezt a kedvező árú, széleskörűen alkalmazható hőszigetelő anyagot, mivel a korábbi rangsor megfordult, és a polisztirol kiemelkedően környezetbarát anyagnak bizonyult.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek estében egyértelmű győztes a polisztirol. Nem csak a nem megújuló energiaigény szerint, hanem az üvegházhatáshoz és a savasodáshoz való hozzájárulása szempontjából is megelőzte az ásványi hab, ásványi szálas és az ökológiai alternatívának tartott fagyapot termékeket is. Az EPS alapanyaga kőolaj, de egy köbméter hőszigetelő anyag előállítása nagyon kevés nyersanyagot igényel. A polisztirol 98%-a levegő és 2%-a polisztirol. Az hatékonyságát jól mutatja, hogy minden egyes liter olaj, amiből hőszigetelő anyag készül, átlagosan 200 liter olajat takarít meg. A kőolajat ezek szerint leginkább hőszigetelő anyagok gyártására kell felhasználni.

Sajtóközlemény

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

4 comments to Környezetbarát a polisztirol

 • Fejér Ákos

  Kedves hozzászolók!

  Milyen tanulmányról van szó? Én csak egy cikket látok, melyben nincs egyetlen hivatkozás sem, sőt szerzője sincs. Feltételezem, hogy a sajtóközlemény nem egy szerző.

  Arra is kiváncsi lennék, hogy a polisztirol lebontók, milyen fajcsoportba tartoznak, hiszen a “Az új környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPDs) a termékek teljes életciklusát vizsgálja, a gyártástól a megsemmisítésig.” Nézőpont kérdése, a PET palack gyártók is kimutathatják, hogy a PET a legkörnyezetbarátabb csomagolás, mely, még az agyagedényt is lekörözi.

  Ha valaki hozzájut a tanulmányhoz, szívesen elolvasom a tudományos érveket.

  Tisztelet a természetnek,
  Fejér Ákos

 • Üdvözlök minden polisztirol hő és hang szigeteléssel egyetértő
  kivitelező társamat és a szkeptikusokat!
  Valóban jókor készült el ez a nemzetközileg is elismert szakmai vélemény .Helyére teszi ezt a paramétereiben remek anyagot!
  Én magam is 1995-től vállaltam fel e hőszigetelői technológia kivitelezését.Még egy negatív visszajelzés sem történt az elkészített hőszig. paramétereivel kapcsolatban. / A kivitelezésre ,pedig egyértelmű,hogy maximálisan odafigyelünk! / Az új MAGYAR találmány az “INHEMIWA” típ.-u beltéri hőszigetelést 2006 -tól ,mint kizárólagos kivitelező végzem . Erre az új technológiára még pozitívabbak a visszajelzések. Hővezetési tényezője 0,028 W/mk Üdvözlettel: Thuróczy és Fia Ép.-Ip.-i kivitelezés – szolgáltatás Info@thuzroczy-z.hu

 • Nagy örömmel veszem a polisztirol “rehabilitációját”, építészként számos helyen használtam és használom ezt a hőszigetelést és mindig figyeltem a környezeti szempontokra is, ám úgy tűnt az általános vélekedés nem egyezik meg a gyártók által szolgáltatott tényekkel, mely az anyag zöld mivoltát, a gyártók környezetvédelmi érzékenységét tükrözte. Sajnos mai napig kapok olyan megjegyzéseket a megbízóimtól, hogy a PS-lal körbeburkolt ház nem “lélegzik”, ezért inkább használnának kőzetgyapotot, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy az épület filtrációs légcseréjének elenyésző része történik a falakon keresztül, nem is beszélve a mai tendenciáról, ahol a szellőzést már teljes körűen gépesítve oldjuk meg, a falakon vagy bárhol máshol történő levegő cserét a nullához közelítve!
  Tisztelettel
  Udvarhelyi Zsolt

 • Tisztelt Hölgyem és Uram

  Örömmel olvastam a fenti cikket, anyi meg annyi támadás érte a polistirolt eddig, végre egy alapos tanulmány mindezt megcáfolja.

  Maga az anyag egészségre nem káros és az előállítása sem energiaigényes annyira amilyennek ezt beállították.
  Minden eddigi érvünket alátámassza ez a tanulmány és nagyon boldog lennék, ha nagyon sok polisztirol ellenző, köztük a hatóságok, a tervezők és a tüzoltók is elolvasnák és megértenék e tanulmány lényegét.

  Tisztelettel
  Máthélászló

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>