Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Lerakták a százlakásos passzívház alapkövét

Évi 15 ezer forintból lehet majd fűteni egy 50 négyzetméteres átlagos lakást abban a Budapest XIII. kerületi 100 lakásos passzív bérházban, amelynek alapkövét Tóth József kerületi polgármester és Tolnay Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója rakta le.

A 2,2 milliárd forintos beruházási költség, amelyet az önkormányzat maga finanszíroz, 15-20 százalékkal több, mint egy hagyományos ház építési költsége – mondta a polgármester az alapkő letételekor.

A teljes alapterület 12,5 ezer négyzetméter, amelynek fele jut a lakásokra – tette hozzá Tóth József.
A kerületi önkormányzat 2002-ben adta át az első bérházát, eddig 500 új bérlakás épült meg, 8 milliárd forintból. Ebből 1,1 milliárd forint volt a pályázaton nyert támogatás – ismertette az adatokat a polgármester. A passzívházbeli lakások lakbéréről ősszel dönt a képviselő testület, és akkor határozza meg a bérbeadás egyéb feltételeit is. Az első lakók  jövő nyár elején költözhetnek.

Az épület fűtési energia ellátását talajszondás alacsony hőmérsékletű víz-víz hőszivattyúval oldják meg. Az állandó mesterséges szellőzés minimálisan 80% hő visszanyerési hatásfokkal működik

Eddig Magyarországon a legnagyobb passzív lakóház egy 6 lakásos társasház volt – mondta Nagy Csaba, az Archikon Kft. vezető tervezője. Európában is ritka az ekkora passzívház – tette hozzá.
A Jász-Fáy-Zsinór és Reitter Ferenc utcák által határolt területen épülő ház lakásai három tömbben helyezkednek el. A zöld udvar alatt lesz a mélygarázs.

A pince + földszint + 4 emelet épületben 100 lakás épül átlagosan bruttó alapterülettel. A három épülettömbben három különböző, nagyságrendileg 40, 50 és 60 m2-es, lakóegység típus kap helyet. A kisebb lakások 1 szoba +hálófülkés, míg a nagyobbak másfél, illetve 1+ 2 félszobás kialakításúak. A lakószobák a szabad homlokzatok felé tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek. Minden lakásban hőszigetelt csatlakozással erkély készül, átlagosan alapterülettel.

Az elkészült házat a Darmstadt Passivhaus Institut minősíti majd. A minősítés elnyerésének egyik kritériuma az, hogy a fűtési hőigény nem lehet több, mint 15 kilowattóra négyzetméterenként és évente. Ez másfél köbméter földgáz energiatartamának felel meg.

Forrás: mti

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

2 comments to Lerakták a százlakásos passzívház alapkövét

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>