Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Milyen szempontok szerint válasszunk passzív ház ablakot? 2.rész- Üveg

Milyen hőtechnikai tulajdonságoknak kell megfelelnie az üvegnek a passzívház ablaknál?

Az ablakok hőszigetelése a fal-csatlakozás minőségétől, a keret anyagától, az üveg csatlakozástól, a tömítettségtől és az üvegezéstől függ. A hőszigetelést jellemző mutató az “U” érték, mely minél kisebb, annál jobban szigetel az ablak.

Az ablakok energiaközvetítésének összetevői:

A fal csatlakozás kialakításánál az egyik fontos szempont a légtömörség megvalósítása, valamint a PUR hab előnyös rögzítő és szigetelő tulajdonságainak hosszú távú megőrzése. Ez utóbbihoz meg kell akadályozni a diffúziót, mert ha a PUR hab nedvességet kap, elveszíti jó tulajdonságait. Mindkét elvárást teljesíti az ablak tokjára és a kávára ragasztott tömítőszalaggal történő ún. RAL beépítés. Ez a beépítési mód Magyarországon még nem közismert, de már egy mérce, ha nem ezzel a beépítési móddal épít be egy ablakgyártó, akkor kár megvenni a drága nyílászárókat. Hiszen a légtömörség az egyik legfontosabb kritérium a passzív ház építésnél. A passzívházakra előírt légtömörségi előírásnak csak úgy lehet eleget tenni, ha a nyílászárók beépítését is a technológiához értő szakemberek végzik.

Természetesen meg kell még említeni a fal- csatlakozásnál a hőszigetelés nyílászáró tok szerkezetére való ráfordítását. A passzívház tervezésnél a PHPP számításban másképpen kell figyelembe venni az ún. beépítési pszí értéket, vagyis a beépítés hőhídhatását, attól függően, milyen mértékű a hőszigetelés ráfordítása a nyílászáró keretre.

Hőszigetelő üveg csatlakozás:

Mind a légtömörség, mind a hőszigetelő-képesség szempontjából előrelépés az a megoldás, mellyel műanyag ablakoknál az ablaküveget megszakításmentesen a szárnyba ragasztják a szokásos ékelés helyett. Ez a Fix-O-Round Technológia.

távtartóA távtartó a következő befolyásoló tényező. Ennek a hőszigetelésre gyakorolt hatását a Pszí értékkel, a hőhídhatás együtthatójával jellemezzük. Még ma is elterjedt, de a hőszigetelésre gyakorolt negatív hatása miatt egyre inkább korszerűtlennek számít az alumínium távtartó. Passzív házaknál már nem alkalmazható! Ennél sokkal jobb hőtechnikai értékkel rendelkezik a rozsdamentes acél távtartó. A legújabb fejlesztés pedig a rozsdamentes acéllal kombinált műanyag, ún. „Thermico” távtartó. Az üveg távtartójának hőtechnikai értékét is meg kell adni egy passzívház tervezés során a PHPP számításban. Ajánlatos, az ablakgyártótól minden egyes részlet pontos értékeit lekérni, és az értékeket igazoló mérési papírokat is. Egy passzívház tervezésnél, illetve minősítésnél ez elengedhetetlen.

Hőszigetelés szempontjából annál jobb, minél jobban be van süllyesztve az üveg az ablakszárnyba. Ideális, ha a besüllyesztés eléri a 20 mm-t. Az ábra a besüllyesztett üveg hőfényképét mutatja.

Hőszigetelő üveg:

hőszigetelő üvegAz üveg hőszigetelő képességét befolyásoló tényezők:

  • A használt lágyfém bevonat emissziós foka – ezen múlik a hővisszaverő képesség a fűtött helyiség felé.
  • A gáztöltés módja – jelenleg a Kripton gáztöltéssel érhető el a legjobb szigetelés.
  • A gázzal kitöltöttség aránya – a legjobb minőségű ablakokban ez az arány általában meghaladja a 95%-ot és ennek csökkenése évi pl. 0,3%-ban került meghatározásra.
  • Az üvegrétegek közötti tér szélessége – minél nagyobb az üvegek közötti távolság, annál jobb a hőszigetelés. A legnagyobb elérhető távolság háromrétegű üveg esetén 2 x 18 mm. A teljes üvegszerkezet vastagsága az ezt kezelni képes jobb ablakkeretekben eléri a 42, 44 vagy legújabban a 48 mm-t.
  • Nincs befolyása az üvegréteg vastagságának

A jó minőségű üvegezések U- értéke elérheti a 0,5 W/m2K értéket is. Természetesen nem csak ezt az értéket kell figyelembe venni az üveg kiválasztásánál. A lágyfémbevonatok növelik a hőszigetelő képességet, de az átengedett napsugárzás mennyiségét csökkenthetki. Ezért rendkívül fontos az üveg vásárlásnál az ún. g (naptényező) érték tisztázása is.

A g érték megadja, hogy az üveg a napenergia hány %-át engedi át. 3 rétegű üvegnél az Internorm speciális, ún. solar Glass üvegével elérhető a 60%-os érték, ami bizonyos esetekben pont azt a kevés pluszt jelentheti, amitől egy otthon valóban passzívház lehet.

Érdemes a passzívház tervezővel megbeszélni, mit hoz a „konyhára” a jobb g értékű nyílászáró vásárlása. Megdöbbentő eredményt mutat a PHPP számításban, ami nem is olyan különös. Hiszen, ha nagyobb százalékban átjut a napsugárzás az üvegen, annál jobban melegíti a belső teret.

Az ablak tehát gyenge láncszemből az energia-nyerés eszközévé vált.

Az eddig felsorolt legkorszerűbb megoldásokat, és még ennél is több, egyedi termékfejlesztést megtaláljuk ma már akár egy kivitelen belül.

A független „Darmstadti Dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet” irányelveket határoz meg, és a termékeket egységes szempontok alapján értékeli. A minősített termékek viselhetik a „Passzívház alkotóelem” címet, és garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények maradéktalan teljesítéséhez.

Az Internorm 6-szoros passzívház minősítésével egyedülálló az ablakgyártók között

A passzívház építéséhez alkalmazható ablakoknak 0,8 W/m2K Uw-érték alatti értékkel, az üvegezésnél Ug=0,7 W/m2K értékkel és legalább 50 % körüli g-értékkel kell rendelkeznie.
Néhány a minősítéssel rendelkező Internorm termék közül:
passzívház minősített ablakok

A komfortérzet fokozása: A jó hőszigetelésnek köszönhetően a meleg a házban marad. Emellett a lakókörnyezet levegője és felületei közel azonos hőmérsékletűek. Az ábra két jellemző helyzetet mutat: egy hagyományos házban a levegő és az ablak üvegfelületének hőmérséklete között 12 ºC különbség lehet, míg a passzívház esetében jó nyílászáróval csak 4 ºC. Ez az érzékelési határértéken van, így az ablak közelében is jól érezzük magunkat. Ebből kifolyólag a passzívházaknál a külső falakon nincs kisugárzási aszimmetria, illetve ennek következményeként nem lép fel huzat sem.

Tartósság:

Természetesen egy ilyen beruházás nem a mának készül, ezért minden más szempont mellett kiemelkedően fontos a TARTÓSSÁG, mint alapvető szükségszerűség! Az ablakoknak legalább 30 évig működniük kell, ez alatt az elvárt szinten megtartva hőszigetelő képességüket, mely éppen a passzívházaknál létkérdés. Erre nehéz hitelt érdemlő garanciát adni. Kapaszkodó az lehet, ha egy ablakgyártó rendelkezik most legalább 30 éves referenciával.

Minden ablak csak annyira jó, amennyire jól be van építve!

Passzívház ablak hol helyezkedjen el a falban?

A legjobb hőszigetelési értékek elérése érdekében az ablakokat a falsíkon kívülre helyezik, ami különleges kihívás mind statikai, mind légtömörségi szempontból.

A beépítést olyan szakemberre érdemes bízni, aki referenciákat tud felmutatni elégedett ügyfelekből, akiknél a fokozott energiatudatosság miatt különösen fontos volt a naprakész technológia használata és a nagyon pontos munkavégzés.

Hangszigetelés:

Különösen nagy forgalmú, zajos út mellett lakók számára fontos olyan ablakot választani, melynek a zajszigetelése is kiváló. A legjobb, lakosságnak is gyártott ablakok elérik akár a 46dB zajszigetelést is. Ebben jeleskednek a kapcsolt szárnyú ablakok, amik a három rétegű hőszigetelő üvegen kívül rendelkeznek egy negyedik, lezáró üveggel. Ebben a szerkezetben a lezáró üveg mögött található, porosodás-mentes árnyékoló szintén korszerű megoldás – különösen felújításoknál.

Tartósság- esztétikai megjelenés:

Mindenkinek fontos, hogy ne csak jó, de szép is legyen az otthona, valamint gyakori építtetői igény, hogy ne kelljen évente lefesteni a nyílászárókat.

Ezt az elvárást teljesíti az ablakok külső oldalán található alumínium borítás. Ez nem csak minden más anyagnál szélesebb színválasztékot garantál, de azt is, hogy a kiválasztott szín az időjárás viszontagságainak ellenére is hosszú távon megmaradjon. Az ilyen fa ablakokat nem kell festeni, mégis tartósan megmaradnak a fa tartóváz jó fizikai és az eredeti esztétikai tulajdonságai. Az egységes külső megjelenésű alumínium borítás teszi lehetővé, hogy egyes helyiségekbe fa, máshova (pl. fürdőszoba, kazánház…) műanyag ablakok kerülhessenek. Így a költségek is, a körülményeknek való megfelelés is optimális lehet.

Garancia:

A nyílászárók vásárlásánál fontos szempont, milyen tradíciókkal rendelkezik a cég, és hány éve épülnek be a házakba nyílászáróik. Érdemes ezeket a kérdéseket is feltenni, a vásárolandó nyílászárókra vonatkozó konkrét garancia iránti érdeklődés mellett.

Természetesen a passzívház ablak keretek is nagy szerepet játszanak az energetikai megítélésben is. Erről bővebben elmúlt cikkünkben írtunk »

Internorm »

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>