Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Mitől jobb az egyik hővisszanyerő mint a másik (energiacímke)

zehnder_comfoair Q_planer_installer_022_OfficeA fogyasztók könnyebb eligazodását segíti a január 1-től kötelező energiacímke, amit a gyártóknak és forgalmazóknak a hővisszanyerő gépeken, és ismertető anyagaikban kell feltüntetniük. A címkén található információk egységes paraméterek szerint mértek, így az összehasonlítás végre könnyedén elvégezhető.

Paul Novus 300 energiacimke Zehnder

Paul Novus 300 hővisszanyerő energiacímke

Légszállítás

A légszállítás 100 Pa légcsatorna ellenállás mellett, maximum (100%) ventilátorfokozaton. Figyelem, korántsem biztos, hogy ez az érték ténylegesen mérhető lesz majd az elkészült épületben, hiszen ez nagymértékben függ a beépített légcsatorna hálózat jellemzőitől.

Zajszint

A gép zaja 70%-os ventilátor fordulatszám mellett. Ez a gép által lesugárzott zajszint, a szobákban hallható zajszint ennek a töredéke. A gép hangján túl a szobákban hallható zaj ugyanúgy a beépített légcsatorna hálózat jellemzőitől is függ (ide értve a hangcsillapítót is). Törekedni kell arra, hogy a szükséges levegő mennyiséget a hővisszanyerő gép a 60-70% fordulatszám tartományban képes legyen biztosítani. Ha a ventilátorfordulat e tartományon felül esik (alulméretezett gép), akkor a hangcsillapító ellenére is jelentősen megnő a hallható zaj kockázata a szobákban.

zehnder_comfoair Q450_rectangular_comfopipe160_comfopipe-plus160_comfowell520_Office

Zehnder ComfoAir Q450 hangcsillapítóval

Energiaosztály

A leghatékonyabb gép az A+ besorolású. Ez a megjelölés viszont nem a gép fogyasztását jelöli, hanem arra az energia értékre utal, amit a hővisszanyerő a lakás számára megtakarítani képes. A besorolás tehát nem csak villamos fogyasztásmérésen, hanem egy átlagos európai éghajlati viszonyokon alapuló kalkuláción is alapszik (visszanyert hőmennyiség). A besorolást az elfogyasztott villamos energia és a visszanyert hőenergia különbsége határozza meg (negatív érték). Minél alacsonyabb ez az érték, annál magasabb osztályba sorolandó a hővisszanyerő gép.

A hővisszanyerő szabályozása

A Zehnder és Paul hővisszanyerő gépek többsége a legjobb, A+ osztályba sorolt. Lényeges információ viszont, hogy minden hővisszanyerő rendszer energiaigénye jelentősen függ az alkalmazott szabályozás módjától is. Emiatt a gép többféle energiaosztályba sorolható, az alkalmazott szabályozástól függően.

Egy példa, Zehnder ComfoAir 350 gép lehetséges energiacímkéire:

Több CO2 érzékelővel (és/vagy páratartalom érzékelőkkel) b
Egy CO2 érzékelővel (vagy páratartalom érzékelővel) c
Comfosense szabályozóval (időprogram) c
Kézi kapcsolóval (Basic típusok) a 
z_ComfoSense_55_RAL9016_12_00_Internet

Zehnder Comfosense vezérlő-kijelző ComfoAir Luxe hővisszanyerőkhöz

 

További információ

A Zehnder és Paul gépekkel és szellőztető megoldásokkal kapcsolatban keresse a Zehnder Group Deutschland GmbH magyarországi képviseletét:

Tóth István, 30-268-7010, istvan.toth@zehndergroup.com

Soron következő oktatási napok:

Az ingyenes oktatási napokról itt talál információt: http://comfosystems.hu/hirek-esemenyek/87-lakasszellozes-szakmai-nap-2016-szept

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>