Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Napelemes beruházás menete és költségei

Napelemes rendszer telepítésével egy háztartás teljes áramfogyasztása kiváltható. Tapasztalatunk szerint a lakosság számára kevés az elérhető, valóságos információ. Sokszor mende-mondákra alapozva elvetik a technológia alkalmazását, pedig nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ez egy többszörösen megtérülő beruházás.

Egy havi 15.000.- Ft-os villanyszámla kevesebb, mint bruttó kettőmillió Ft-ból kiváltható, a telepítés minden költségét figyelembe véve. Ha egy 25 éves időszakot veszünk alapul és 5%-os energia áremelkedéssel/inflációval számolunk, akkor több mint tízmillió Ft-ot fizet ki a fogyasztó villanyszámlára, ha továbbra is a szolgáltatótól veszi az áramot.

Most konkrét példán keresztül mutatunk be egy beruházást, és az ügyintézés a folyamatát.

napelem

Forrás: TriodaGroup Kft
3.2 kWp névleges teljesítményű fotovoltaikus rendszer 12 db napelemmel

Első lépésként szükséges az épület felmérése.

A telepítés szempontjából fontos tényezők:

–          a tető típusa (lejtős, vagy lapos)

–           a tető dőlésszöge (Győr környékén 39-40 fok a tökéletes),

–           a tájolása (természetesen a déli fekvésű a legoptimálisabb),

–           a tető héjazata (más-más technológiát kell alkalmazni minden tetőtípus esetén) ,

–          a terhelhetőség (egy napelemre jutó teher kb.20 kg/m2 tartószerkezettel együtt)

–          a jelenlegi fogyasztás

Ha valaki nem rendelkezik optimális tetőfelülettel, a helyszín ismeretében alternatív megoldásokat  ajánlunk. Lehetőség van földre telepíteni, alacsony tető dőlésszög esetén a paneleket megemelni, vagy szükség szerint túlméretezni a rendszert.

Mi a fixen telepített, nem mozgó, nem forgó megoldást ajánljuk. Ennek előnye, hogy sokkal olcsóbb a „napkövető” társainál és nincsenek mozgó kopó alkatrészek, amik az évek során karbantartásra, szerelésre szorulnának, illetve nem emészt fel energiát a mozgatásához.

Családi házba beszerelt napelemes rendszer:

Példánkban ügyfelünk havi 6.000.- Ft-os villanyszámlát fizetett. A házban beépítették a tetőteret, itt infrapaneleket szereltek fel, ez egyszerűbb, olcsóbb, tisztább megoldás volt a hagyományos fűtéshez képest. Ekkor jött a napelemek ötlete, ha ezek az infrapanelek fogyasztását is le tudják fedni, akkor gyakorlatilag a rezsiköltségükben csökkenés fog bekövetkezni.

Az infrafűtés teljesítményigényét is betervezve egy 3.2 kWp rendszert javasoltunk telepíteni.

Ez hozzávetőlegesen  havi 15.000.- Ft-os villanyszámla kiváltásának felel meg és 12 db 265 Wp teljesítményű napelem telepítését jelenti.  Egy ekkora rendszer  ára bruttó 2.000.000.- Ft körül mozog. Pontos árat mindig személyre szabottan adunk, a helyi viszonyoknak, illetve a deviza árfolyamok alakulásának függvényében.

Ez az ár „kulcsrakész” ár, minden költséget tartalmaz az ügyintézéstől, villamos tervezéstől a szerelésen át a forgalmi adóig.

Az első lépés a szolgáltatóval való kapcsolatfelvétel. Jelen esetben ez az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. volt. Az ügyfél meghatalmazása alapján a TriodaGroup Kft ezt felvállalta.

Az ügyintézés folyamata minden esetben:

–          Igénybejelentést kell benyújtani, amire a szolgáltató megküldi az Előzetes áramszolgáltatói tájékoztatót (ajánlat).

–          Az ajánlat alapján a villamos tervező elkészíti a Csatlakozási dokumentációt, amit szintén továbbítani kell a szolgáltatónak.

–      A jóváhagyást és a szerelést követően „készre” kell jelenteni a rendszert és kérni kell az óra cseréjét.

A szolgáltatókat törvény kötelezi a háztartási kiserőművek által megtermelt áram átvételére. A határidők betartását illetően a tapasztalataink azonban nagyon vegyesek, az elméleti 60 napos határidő a gyakorlatban volt már hogy a 90 napot is meghaladta,  pl. mérőóra hiány miatt.  Ügyfeleinket minden esetben tájékoztatjuk, hogy az óracsere elvégzéséig bizony némi türelem szükséges.

Mit kell egy árajánlatnak tartalmaznia?

Az ingyenes felmérést követően árajánlatot készítünk, amely minden költséget tartalmaz, ezen felül az ügyfélnek fizetési kötelezettsége nem lesz. Az ajánlat a következő tételekből áll össze:

–          napelemek

–          tartószerkezet, szolárkábelek, segédanyagok (csavarok, csatlakozók, stb)

–          inverter (az egyenáramot váltakozó árammá alakítja)

–          túláramvédelem mind AC mind DC oldalon

–          villamostervezés, ügyintézés

–          szerelés

–          ÁFA

Több helyről bekért árajánlatnál alaposan össze kell hasonlítani a napelemek teljesítményét, a szükséges segédanyagok és a szerelés költségét. Félreérthető reklámokkal néha könnyen megtévesztik az ügyfelet, aki csak a megrendelést követően szembesül azzal, hogy az ajánlat nem tartalmazta valamelyik összetevőt, vagy a szerelés költségét, esetleg az ÁFA-t.

Hogyan történik a napelemes rendszer beépítése?

A rendszer szerelését a tartószerkezet rögzítésével kezdjük. A héjazatot nem fúrjuk át, csak speciális esetekben, ekkor  az alkalmazott technológia tökéletes vízszigetelést garantál. A tartófüleket a szarufákhoz rögzítjük, majd a héjazat elemeit visszaillesztjük a tartó fölé. Cserépfedés esetében csak egy néhány centiméteres alumínium fül fog kilátszani.

forrás: TriodaGroup Kft
Tartószerkezet szerelése

A tartófülekre alumínium síneket csavarozunk, speciális, nagy keménységű, rozsdamentes csavarokkal. Az egész tartószerkezet és a napelemek kerete is alumínium. A sínekhez rögzítjük a napelemeket.

Forrás: TriodaGroup Kft
Az alumínium fülekhez rögzített alumínium sínekre erősítjük a paneleket

Minden panel hátoldalán csatlakozó doboz található, melyből két vezeték segítségével lehet a napelemeket sorosan, majd a kialakított sorokat (sztringeket) párhuzamosan összekötni. A kábelek összekötése speciális vízzáró csatlakozók segítségével történik, melyek jól bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat.

A tetőről szolár kábel segítségével jutunk el a biztosító berendezéseket tartalmazó dobozokig. Ezek gondoskodnak az AC (váltóáram) illetve a DC (egyenáram) oldali túláram védelemről.

Az inverter szerepe:

Az inverter feladata, hogy a napelem által megtermelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa át és a közüzemi hálózat feszültségéhez és frekvenciájához igazítsa. Enélkül nem tudna a rendszerünk üzemszerűen termelni. Automatikusan működésbe lép az első fénysugarak hatására, és kikapcsol, amint alkonyodik. Méri a termelést és a legtöbb típus képes wifi-n vagy GSM rendszeren keresztül kommunikálni, így távolról is ellenőrizhető a termelés. Ennek főleg nagyobb rendszerek esetében van jelentősége.

Forrás: TriodaGroup Kft
AC, DC védelem és az inverter

A villanyóra csere:

A beruházás utolsó mozzanata a villanyóra cseréje. Ezt a szolgáltató végzi, külön díja nincs se az órának, se a munkadíjnak. A régi óra alapján elszámolják az addigi fogyasztást, az új óra beüzemelését követően pedig célszerű éves elszámolásra áttérni. Az oda-vissza mérő óra méri a termelést (tehát amit betáplálunk a rendszerbe) és méri a fogyasztást (amit kiveszünk a hálózatból pl. sötétedés után). Igazából ennek segítségével a hálózatot mint egy „akkumulátort” használjuk. Ha pontos adatokat kaptunk és a fogyasztási szokások nagy mértékben nem változnak, akkor ettől a pillanattól kezdve 25-30 évig nem fizet a fogyasztó az áramért, hisz magának termeli meg.

Garanciák, biztosítás:

A napelemekre 10 év (meghibásodás esetére) csere garanciát és 25 év teljesítménygaranciát vállal a gyártó. Az invertereknél 5-10 év garanciával lehet kalkulálni.

Gyakori kérdés az időjárás okozta kár. A panelek felülete nagyon erős, egészen komoly jégverést is kiállja, de ettől függetlenül mi mindenképpen javasoljuk az épület biztosításának kibővítését a rendszerre. Nem minden biztosítónak van erre megfelelő konstrukciója, de már több cég is felkészülten várja az ügyfeleket.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

4 comments to Napelemes beruházás menete és költségei

 • Weisz Zoltán

  Jó napot kívánok.
  Két kérdést szeretnék feltenni.
  A napelems rendszer 0,4 kv-s hálózatra csatlakozáshoz szükésges kivitlei tervet milyen végzettséggel lehet készateni? Villamos mérnök vagyok, és tervezői jogosultsággal is rendelkezem.

 • Lukács Lászlóné

  Tisztelt Szerkesztőség!
  nekem valaki azt magyarázza el, hogy az hogyan történik, ha például egy egész települést szeretnék napenergiával / kistelepülés kb 15000 lakos / kiváltani? Mekkora napenergia panelokra van szükség ahhoz, hogy ekkora települést kilehessen váltani. Mint pl. Tápiószecsőnél is ez történt, hogy a települést napenergiával váltották ki.
  mekkora terület kell ahhoz, hogy a napenergia panelokat telepíteni lehessen, vagy esetleg jobban megérné szélerőművet építeni?
  Ha lehet az e-mail címre kérek választ, és kérnék tanácsot arról is, hogy ki az aki ma Magyarországon ilyen volumenű beruházást vállal.
  vagy is olyan céget keresek, akinek jó híre van. Üdvözlettel: Lukács Lászlóné.

 • Zsolt

  Tisztelt Cikkíró!

  Kis csúsztatást véltem felfedezni:
  “ettől a pillanattól kezdve 20-25 évig nem fizet a fogyasztó az áramért”
  dehogynem!! csak előre fizeti a 2M-t a rendszerért!
  Csak 20-25 év múlva nem fog fizetni ,ha visszajött a beruházás költsége, ha addigra nem amortizálódik le valamelyik egység( inverter,napelem,stb.).
  Éppen ezért nem éri meg így beruházni .

  • Makkó Edina

   Kedves Zsolt!

   Köszönjük az észrevételt! Valóban nehéz kérdés a rendszer megtérüléséről beszélni, mivel ez egy olyan beruházás a családi házon, ami azonnali pénz megtakarítást eredményez. Ha fizikailag elfér és az ügyfél anyagilag megengedheti magának, akkor a teljes villanyszámla kiváltható a napelemekkel. Ez az összeg másra fordítható. Éves szinten néhány 100.000.- Ft-ról beszélünk családok esetében.

   Háztartási kiserőművek esetén a szolgáltató oda-vissza mérő órájának működésével csak a kW-okat figyeli, annak szaldóját fizetteti az ügyféllel, vagy adja vissza. Tehát MINDENT, ami a villanyszámlában szerepel, nem csak az áram árát. A példában szereplő rendszer ára jelenleg 1.900.000.- Ft körül van és évi 180-190.000.- Ft villanyszámlát fed le. Tehát ha nem veszünk figyelembe semmit (inflációt, áram árának változását, vagy akár a megtakarított összeg kamatait) akkor is 10 év alatt megtérülő rendszerről beszélünk. A panelek a 25 év végén még minimum 85%-nál nagyobb teljesítmény leadásra képesek. Nyilván itt fontos szempont, hogy a minőségileg megfelelő napelemeket érdemes telepíteni.

   Javaslom a kérdést másik oldalról megközelíteni. Mennyi a megtérülése egy szép új autónak, amit megvásárolunk 4.000.000.- Ft-ért? Vagy egy gázkazánnak, egy klímának…és sorolhatnánk.

   Tekintsünk napelemes rendszerünkre, mint befektetésre. A jelen példánál éves szinten 10% hozamot tudunk elérni minden évben biztonságosan, kamatadó és bank nélkül. Jelen piaci feltételek mellett szerintem ez egy kedvező lehetőség.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>