Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Passzívház komponensekkel épült családi ház

Az épület Szekszárd külterületén szőlővel telepített lejtős területen áll. Az építtetők környezettudatossága passzívház építését eredményezte, amely minősítése nem történt meg, ezért a címben szereplő megnevezés. Az épület tervei 2008-ban készültek, a beköltözés 2009 decemberében történt. Az egy éves használat tapasztalatai igazolták az elvárásokat. 

passzív komponens 

Építészet, tömegalakítás: 

Az épület földszint és tetőtér beépítésű kompakt tömege – a terep és környezeti adottságok miatt – az ideálisnál kissé nyújtottabb, de így a hosszabb D-i homlokzatra tájolt szinte az összes helyiség, biztosítva a passzív napenergia hasznosítást. Az összes üvegezett szerkezet felülete 34 m2, ebből 28 m2 D-i tájolású. A nyári túlmelegedés ellen véd a 2 méter kinyúlású erkély és a felette lévő tető, amelyek szerkezete nem sérti meg az épület termikus burkát. 

  

Határoló szerkezetek: 

A külső falak 40 cm  vastag ProKoncept Neopor grafit adalékos elemekből állnak, amelyre – elsősorban a nyílászárókra kerülő külső építésű vakolható redőnyszekrények miatt – még 5 cm vastag hőszigetelés került, U= 0,1 W/m2K. 

A tetőszerkezet szarufái közé 15 cm hőszigetelés, a szarufák fölé 12 cm hőszigetelés került, U=0,12 W/m2K.  Érdekes az eresz kialakítása, ahol a szarufák végét is hőszigetelés zárja. 

Az Internorm edition alu-hőszigetelőhab-fa szerkezetű három rétegű üvegezéssel készült nyílászáróinál Uw=0,75 W/m2K

családi ház 

Gépészet: 

Az épület szellőztetését DANTHERM tipusú központi szellőzőberendezés biztosítja. 

Kereszt ellenáramú hővisszanyerővel, automata by-pass-szal, páratartalom és CO2 érzékelővel. 

A ház fűtése és melegvíz előállítása Buderus hőszivattyúval történik, a primer oldalon talajszondákkal. A rendkívül alacsony hőveszteség fedezésére és a komfortérzet növelésére padló- és mennyezetfűtés lett beépítve. 

A keletkező szennyvizet házi szennyvíztisztító berendezés kezeli, majd gyökérzónás szikkasztásra kerül. 

Technikai adatok: 

Hasznos alapterület: 176 m2 

Külső felület: A = 422 m2 

Fűtött térfogat: V = 481 m3 

A/V = 0,88 

Sugárzási hőnyereség:      5438 kWh/a 

Hőszivattyú:           6 kW-os folyadék/víz 

Víztárolók: 370 l melegvíz, 500 l puffertartály 

Hővisszanyerős szellőztető kapacitása: 350 m3 /h 

földszinti alaprajz

földszinti alaprajz

emeleti alaprajz

emeleti alaprajz

Építész tervező: Bihari Zoltán   tel.: 30-402 7846, email: biharia@tolna.net 

Épületgépész tervező: Fazekas Gyula   tel.: 30-251 6311

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

6 comments to Passzívház komponensekkel épült családi ház

 • A.G. az építtető

  A rezsiköltségekről annyit, hogy alacsonyak. Fizettünk mi korábban is ugyanennyi világítás, házimunka, háztartási gépek mellett áramdíjat, ez most, hogy működik a hőszivattyú használati melegvíz és igencsak minimális fűtésigényre, nem jelentősen magasabb, 20000Ft/hó =450kWh/hó geotarifa nélkül. És az építtetési költségek megfelelnek a leírtaknak. Be szerettük volna bizonyítani, hogy átlagos házaspárként is lehet környezettudatos házat építeni. Minden a gondos tervezésen (elképzelések-építész-gépész), kompromisszumok (építtető-építész-gépész-bankok), és az Isteni gondviselésnek köszönhetőek.

 • El Koulali Karim

  Koszonom valaszat es gratulalok a takarekos kivitelezeshez!

  Kivancsi lennek: az anyagbeszerzest az epitteto vegezte? Generalkivitelezo volt? Vagy az epitteto szervezte az epitkezest?

  Koszonetttel.

 • El Koulali Karim

  Lehet a futesi igenyrol, rezsikoltsegekrol valamit tudni?

  • Bihari Zoltán

   Sajnos a hőszivattyú energiafogyasztása -ami a fűtést és melegvíz előállítást végzi- az automata mosógép, a vasalás, a világítás stb. energiafogyasztása nem mérhető külön, ezért nem tudunk korrekt adatot közölni.
   Folyamatban van a geotarifára való átállás, ami megköveteli a hőszivattyú fogyasztásának külön mérését. Kiváncsian várjuk mi is az eredményeket.

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>