Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

Új Zehnder hővisszanyerők: ComfoAir Q350, Q450, Q600

zehnder_comfoair Q350_rectangular_comfopipe160_comfowell320_familie_pr_029_Internet

Január 1-től rendelhetők Magyarországon is a Zehnder új fejlesztésű hővisszanyerő gépei. Az új gépsorozat rengeteg fejlesztéssel, újdonsággal szeretné kiszolgálni a minőségi termékeket kereső építkezőket-felújítókat. Ezekből az újdonságokból szemezgetünk a cikkben.  Akit a részletesebb műszaki paraméterek érdekelnek, a február 17-i Lakásszellőzés bővített szakmai napon kaphatnak további információt (a cikk utolsó bekezdésében).

Szenzorvezérelt működés

A ComfoAir Q gépek figyelik a külső és belső páratartalmat, ezáltal képesek a lakásban kialakuló nagyon alacsony illetve nagyon magas páratartalmak kivédésére. A kiegyenlített szellőzést (azaz a légáramok egyenlőségét) gyakran felborítja-módosítja külső szélhatás, a hőcserélőben zajló kondenzáció, és a szűrők elpiszkolódása. A gépek légszállítását nyomáskülönbség szenzorok felügyelik, ezáltal mindig garantált a kiegyenlített szellőzés, azaz a pillanatnyi lehetséges legmagasabb hatásfok, akár a kondenzációs folyamat közben is.

Új fejlesztésű ellenáramú hőcserélő

A Zehnder gépek hőcserélőit a patinás Paul vállalat fejleszti hosszú évek óta.  A vállalat alapítója, Dr. Paul Eberhardt találta fel az ellenáramú hőcserélőt, és alkalmazta először lakásszellőztető gépeiben a 90-es évek végén. Az új hőcserélő még nagyobb felületű (felülete 44 m2), kialakítása megakadályozza a kondenzvíz felgyülemlését, ami minden kis áramlási keresztmetszetű hőcserélőben a légáram, így a hatásfok csökkenését okozná.

zehnder_comfoair Q350_comfopipe160_comfopipe-plus160_comfowell320_familie_hf_094_Internet

A hővisszanyerő hangja és fogyasztása

A ComfoAir Q gépekben nagyobb ventilátorok kaptak helyet, ezáltal a gépek zajszintje lecsökkent. A legújabb „Flow Grid” technológiát alkalmazó EC motoros ventilátorok villamos fogyasztása igen alacsony. A pontos zaj, légszállítás és fogyasztás adatok a gyártó teljesítménynyilatkozatából olvashatók ki. A teljesítménynyilatkozat adatait összegzi a gépek energiacímkéje. Az energiacímkék összevetésével az egyes gyártók gépei könnyedén összehasonlíthatók. Ezt a témát egy korábbi cikkben részleteztem: http://www.passzivhaz-magazin.hu/mitol-jobb-az-egyik-hovisszanyero-mint-a-masik-energiacimke/

Vezérlés okostelefonnal, távoli elérés, KNX épületfelügyelet

Az ingyenes Comfoconnect app segítségével a ComfoAir Q gépek okostelefonnal is vezérelhetők, adataik (hőmérsékletek, páratartalmak) kiolvashatók. A kommunikációhoz Zehnder ComfoConnect LAN C típusú gateway-t kell rendelni. Tavasztól lesz elérhető a Zehnder felhő szolgáltatása, amellyel a hővisszanyerő gép távoli internetes elérése is biztosított lesz. A hővisszanyerők szabályozhatók CO2 érzékelő,

Beszerelés, beüzemelés

A legtöbb versenytárs külön gépet kínál jobbos-balos beépítési kivitelben. Az új ComfoAir Q gépek a felszerelés helyén programozhatók át a felszerelési helyzetnek megfelelően, így elkerülhető a máshol szokásos jobbos-balos félreértés.  A gép beüzemelése elvégezhető a ComfoConnect app segítségével is, ez jelentősen megkönnyíti a beüzemelés-beszabályozás munkáját.

Kiegészítők

A gépek természetesen illeszkednek a Zehnder teljes szellőztető rendszer elem kínálatához, illetve új kiegészítők is vannak. Ezek közül kiemelném a ComfoCool Q600 levegőhűtőt, amely a ComfoAir Q600 géppel együtt alkot egységes eszközt. Ez a kültéri nélküli kompresszoros hűtő a szellőző levegő lehűtéséhez-páratartalom csökkentéséhez alkalmas. Különösen javasolt felülethűtéssel rendelkező nagyobb családi házak részére.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>