Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Világelső a „Passivhaus Plus” minősítésű épület

Új passzívház kategória ( Passzívház Plusz ) szerint minősített családiház – Az új passzívház kategóriák: Passivhaus Plus és a Passivhaus Premium

Passzívház Plusz

A világelső Passzívház Plusz minősítésű passzívház családiház Forrás: IG Passivhaus

Németországban, egy családiház kapta meg elsőként a Passzívház Plusz minősítést. Ezzel új fejezet kezdődött az energiatudatos építészetben. Az új koncepció a már jól ismert passzívház előnyöket összeköti a megújuló energián alapuló plusz energia termelés lehetőségeivel.

A Passzívház Intézet által kidolgozott pontos kritérium rendszer segítséget nyújt az építtetőknek az épületek energia fogyasztásának és termelésének optimalizálásában. Így az új előírások, számítási módszerek, segítenek eligazodni abban, milyen épület tervezése, milyen gépészeti rendszer kialakítása szükséges ahhoz, hogy a ház önellátó legyen, megtermelje a működtetéshez szükséges energiát, sőt még plusz energiát is termelhessen.

Németország roham léptekkel halad az úton, hogy az atomerőművek egymás utáni bezárása mellett az egész ország átálljon megújulóenergia termelésből származó energia felhasználásra. Egyre nő azon települések száma, ahol a közösségek csak megújuló energia forrást használnak, helyben termelik meg a szükséges energiát.

Ehhez az országos, megújuló energiára való átállás programhoz kapcsolódva dolgozta ki a darmstadti Passzívház Intézet az új passzívház kategóriákat.

Az éves fűtési hőigény, max. 15kWh/(m2év), már jól ismert szám. Ez csak egy része a passzívház kritériumoknak, az egyéb energiafogyasztás (amelybe természetesen a nyári hűtési energia is beletartozik) korlátozott az energiatudatos építésnél.

Az össz. primerengia igény a klasszikus passzívháznál 60kWh/(m2év) lehet, míg az új Passzívház Plusz kategóriánál 45 kWh/(m2év) a felső határ. Ugyanakkor legalább 60kWh/(m2év) energiát kell termelnie a háznak megújuló energiaforrásból ( a beépített területre vonatkozóan). Innen a plusz kategória meghatározás, több energiát termel az épület, mint amennyit felhasznál.

passzívház plusz2

A Passzívház Intézet által elsőként Passivhaus Plus minősítést kapott épület egy családiház Ötinghein településen (Németország). A ház éves fűtési hőigénye 13 kWh/(m2év). Az össz.primerenergia igény a PHPP számítás alapján 28 kWh/(m2év). Az energia termelésre 64m2 napelemes rendszer került kiépítésre a déli tetőfelületen. Ezzel a passzívház plusz 76 kWh/(m2év) energiát termel. Ez mindenképpen elegendő a ház éves energiaigényének fedezésére, még a tároló egységek energiaveszteségének bekalkulálása mellett is.

Az új passzívház kategóriákkal egy időben a Passzívház Intézet kiadta a PHPP számítás új verzióját, a PHPP 9-t.

A másik új kategória a „Passivhaus Premium”, melynek a max. primerenergia igénye 30 kWh/(m2év), míg a megtermelendő megújuló energiának el kell érni a 120 kWh/(m2év) számot.

Az első Passzívház Plusz minősítésű épület jó példája annak, hogy megvalósítható, csak megújuló energiát felhasználó családiház építése. – mondta Dr. Wolfgang Feist a Passzívház Intézet vezetője. A passzívház építési elv, valamint az energetikai számítási módszer jó segítséget nyújt az építtetőknek, a jövő energiatudatos épületeinek megtervezéséhez.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>