Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Megérkeztek a mérési adatok a passzívház teniszcsarnokról!

Passzívház teniszcsarnok fűtési hőigénye

passzívház teniszcsarnok

Fotó: Robin Fritzson / IG Passivhus Sverige

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a Svédországban, passzívház standard szerint épített és minősítést is kapott sportlétesítményről. http://www.passzivhaz-magazin.hu/passzivhaz-teniszcsarnok-svedorszagban/

2012-től, 2 éves tapasztalatokat összegyűjtve számolt be az épület energetikai tanácsadója, Simone Kreutzer a mérési adatokról. Az első két évben nemhogy csak hozta az épület a fűtési hőigényre számított értékeket, még alacsonyabbak is lettek a fogyasztási adatok a működés során.

Az üzemeltető szerint a passzívház épület szinte teljesen „aktív” fűtés nélkül működik.

Ennek ellenére a belső hőmérséklet a csarnokban állandó 18 Celsius fok, amely ideális hőmérséklet a sportolási funkcióra. Az érdekesség, hogy nyáron sem melegszik fel jobban, akkor is tartja az épület ezt a hőfokot, szintén „aktív” hűtés nélkül. A tenisz csarnokon kívül még irodák, kávézó, fitnesz terem, öltözők is helyet kaptak. Ezek a helyiségek természetesen magasabb hőfokon üzemelnek, egyedi hőmérséklet beállítási lehetőséggel.

passzívház teniszcsarnok

Az épület energia tanácsadója Simone Kreutzer ellenőrzi a csarnok gépészeti berendezését Foto: Günter Lang

A használók a körkérdésekre egyöntetűen megelégedett válaszokat adtak a körülményekre, a légkomfortra is.

Még a hidegebb, északi országban is jól bevált a passzívház elv szerinti építés. A tervezés során a PHPP számításnál 11 kWh/m2év eredmény született. A mérési adatok mindkét évben 8 kWh/m2év értéket mutattak (a passzívház határérték: 15 kWh/m2év).

Természetesen ilyen jó értéket, a passzívházaknál már megszokott, és itt is alkalmazott elvekkel lehet elérni. Jó hőszigetelés, hőhídszegény szerkezetek, légzáró épületburok, hővisszanyerős szellőzőrendszer jellemzi az épületet. Ki lehet emelni ezen kívül ennél az épületnél is fontos szerepet játszó, a főleg délre tájolt passzívház nyílászárókat, melyeken keresztül nemcsak a jó megvilágítás, hanem jelentős szoláris energia is elérhető. A dán építész Kent Pedersen a nagy nyílászáró felületeket építészeti elemként is hangsúlyozta.

passzívház teniszcsarnok

Fotó: Robin Fritzson / IG Passivhus Sverige

passzívház teniszcsarnok

Fotó: Robin Fritzson / IG Passivhus Sverige

Az épületet az egykori (90-es években világranglistát vezető) teniszlegenda, Stefan Edberg és még néhány, ismert teniszcsillag vezeti és üzemelteti.

Az épületről a teljes beszámolót fotókkal a svéd Passzívház Intézet honlapján találják meg (angolul). Érdemes megnézni a csomópontokat és a hőkamerás felvételeket is!

http://media.igpassivhus.se/Passivhustennishall-i-V%C3%A4xj%C3%B6-PH-konferens-Hannover-2012-English.pdf

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>