Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Mit jelent a lótusz jelenség a homlokzatokon?

lotusan - homlokzatvédelem

Hasonlóképpen, mint a lótuszvirág (ill. annak levele), amelyet az ázsiai vallások mindig is a tisztaság jelképeként tiszteltek, a víz a szennyeződéssel együtt teljes mértékben lepereg, és a homlokzat tartósan száraz és tiszta marad. A homlokzatokon a gombásodásnak és algásodásnak esélye sincsen. Forrás: Sto

A STO úttörője volt a szilikon festékek kifejlesztésének és elterjesztésének, kb. 30 éve gyártja, forgalmazza, és folyamatosan fejleszti azokat.

A lótusz-jelenséget dr. Wilhelm Barthlott, a bonni egyetem professzora fedezte fel. Barthlott professzor azért foglalkozott a természet eme „találmányával”, hogy hozzáférhetővé tegye műszaki alkalmazások számára. Jó példa erre a lótusz-effektusnak Sto kutató-fejlesztő részlege által történt átültetése a műszaki gyakorlatba. Ennek során a jól bevált Sto szilikonfestékeket továbbfejlesztették mikro-szilikon festékké, melyek felületet a lótusz leveléhez hasonló mikrostruktúrát mutat. A vízzel és szennyeződéssel érintkező felület több mint 90%-kal csökken, a tapadás minimálisra redukálódik. Az eredmény: a víz a szennyeződéssel együtt teljes mértékben lepereg, és a homlokzat tartósan száraz és tiszta marad, a homlokzatokon a gombásodásnak és algásodásnak esélye sincsen, hasonlóképpen, mint a lótuszvirág (ill. annak levele), amelyet az ázsiai vallások mindig is a tisztaság jelképeként tiszteltek.

lotusan homlokzatvédelem

Forrás: Sto

A Lotusan festék megjelenése a homlokzatvédelem anyagainak körében rendkívüli jelentőségű.

Meglévő épületeink nagy részének vakolt, festett homlokzata azért ment tönkre, mert az alkalmazott anyagok nedvszívóak voltak (lefagyás), vagy rendkívül gyenge páraáteresztést biztosítottak a falazatok számára (diszperziós festékek), valamint nagyon erősen elkoszolódtak a füstgázzal teli környezetben. Tudvalévő ugyanis, hogy az ásványi vakolaton vagy nedvszívó szilikát festéken megtelepedő kormos szennyeződés az eső hatására a felületbe beszívódik, letisztítása e felületekről nem lehetséges.

A Lotusan mikro-szilikon festékkel festett homlokzat minden eddigi problémát egyszerre küszöböl ki, mert a lótusz-effektust hasznosító Lotusan tartós, száraz és tiszta homlokzatot biztosít.

  • a legnagyobb fokú víz-és szennyeződéstaszítás
  • optimális védelem az időjárás viszontagságai ellen
  • maximális vízgőz és széndioxid áteresztő képesség
  • kitűnő krétásodás-állóság, UV állóság
  • könnyű feldolgozhatóság, kitűnő fedőképesség, vizes bázisú
  • az ispo saját színrendszerében, vagy bármely nemzetközi színrendszerben színezhető
  • kedvező ár
Lotusan homlokzat

Forrás: Sto

Hamarosan reményeink lehetnek arra, hogy a felújított és újonnan épített hazai épületeink a nyugat–európaihoz hasonlóan évtizedekig megőrzik újszerű állapotukat és színeiket.

Fontos ez mindenképpen a beruházónak, aki egyszer költ rá, a kivitelezőnek, aki szép névjegyet szerez, a tervezőnek, aki megálmodta, de úgy gondolom, fontos minden járókelőnek is, aki gyönyörködhet a mindig tiszta, jó állagú épületekben. Mára a 2001-es első Magyarországi alkalmazása óta közel 500 ezer m2 homlokzat felújítása készült el amelyeken az eredmény önmagáért beszél.

Kiss Árpád
építészmérnök
www.sto.hu

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>