Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Növényeket a homlokzatokra!

A város egyik érdekes társasháza, amelyet Hundertwasser mester tervezett

A város egyik érdekes társasháza, amelyet Hundertwasser mester tervezett

VIRÁGHOMLOKZAT (SÉTA BÉCSBEN)

Egy város tereinek és utcáinak összképét az őket határoló épületek jelentősen befolyásolják. Az első pillanatban mutatja magát az „épület szabad térség felé néző falfelülete”, azaz a homlokzat, amelynek megjelenését a felületképzés anyaga, színe, a felület struktúrája, tagoltsága, az elhelyezett, beépített szerkezetek, korlátok, díszek határozzák meg. És a növények. A növények, amelyek az év 365 napjában díszíthetik épületeinket.

Bécsben 1996 óta rendeletben rögzített építménytípusok esetén az építési engedélyt kérő dokumentációhoz mellékelni kell egy M=1:100-as léptékű tervet, amely a tervezett létesítmény közvetlen környezetének, kertjének, csatlakozó udvarának, tetőfelületének, falfelületének növényekkel történő betelepítését mutatja be. A rendelet célja természetesen az volt, hogy a növények minél nagyobb területen történő átgondolt, tervezett betelepítésével a városi lakosság életkörülményei, a mikroklíma, a levegő tisztasága jelentősen javuljon. A növények kiválasztására tanácsadó szolgálatot is biztosítanak.
A bécsi Városháza meglévő épületek tetőfelületeinek és belső udvarainak zöld felületté történő „átépítésére” is kidolgozott egy programot. A mindenkori költségvetési év forrásainak nagyságát is figyelembe véve, változó, de nem jelentéktelen összeggel támogatják a lakóközösségeket, az egyéni kezdeményezéseket a fenti célok érdekében. Jelenleg egy-egy projekt benyújtásakor 2200 Euro igényelhető.

A város egyik érdekes társasháza, amelyet Hundertwasser mester tervezett, 1986-ban épült a Löwengasse és a Kegelgasse sarkán. A kis ablakládákba, erkélyekre ültetett fácskák barátságossá, kedvessé tették a homlokzatot. A levegő páratartalmának szabályozására, a por megkötésére jótékony hatást gyakoroltak és gyakorolnak a növények. Mára ezek a fácskák jelentős méretű fákká nőttek, hóbortos, különleges hatást adnak az épületnek. A Hundertwasser-ház egyik oldalán zöldhomlokzattal is találkozunk.

A falfelületek növényekkel történő befuttatásával zöldhomlokzatokat hozhatunk létre, amelyek, a zöldtetőkhöz hasonlóan, bebizonyították már létjogosultságukat. Jól megválasztott növényfajta esetén a zöldhomlokzat hőtechnikai szempontból télen-nyáron kedvező hatású, látványa megnyugtató, szemet gyönyörködtető.
A növények esztétikailag kedvező hatását akkor is élvezhetjük, ha épületeink homlokzata előtt egy vázrendszert futtatunk, és ezen a tartószerkezeten növényerkélyek, növényládák elhelyezését tesszük lehetővé. Ezt a megoldást talán virághomlokzatnak nevezhetnénk, hiszen nem az előbb említett zöldhomlokzatról van szó. Utólagos kialakítására is lehetőség nyílik, akkor is javasolható, ha a lakók egy zöldhomlokzat létesítésével – a homlokzat direkt növényi betelepítésével- túl közelinek vélik a vegetáció jelenlétét, félve attól, hogy a kisebb rágcsálók, bogarak, rovarok, pókok könnyedén bejutnak a lakótérbe is.

novenyhomlokzat

Lakóépület, az alsó szinten közösségi funkciókkal, Wiedner Haupstrasse, Bécs. A fotót Horváth Lili készítette

Egy bécsi példa illusztrálja a növények elhelyezésének ezt a módját. A lakóépület 2002-ben készült el, Bécs egyik rendkívül forgalmas útján, a Wiedner Hauptstrasse keleti oldalán. A többszintes zártsorú beépítés látványához a növényekkel betelepített vázrendszer adta meg a segítséget, így az utcai front egységes egészet alkot, holott maga az épület két, különálló szárnyból áll, amelyek csak a földszinten találkoznak. A vázrendszer vízszintes elemei között az utcai fronton, (tehát kb. 150-180 cm-re a falsíktól) vékony fémhuzalok feszülnek, amelyeket az évek múlásával várhatóan befutnak a növények, többé-kevésbé folytonos zöld függönyt alkotva. Ez a növényfüggöny nyáron az árnyékolásban az utcai por, és zaj kedvezőtlen hatásának csökkentésében is jelentős szerepet játszik, ugyanakkor az utcán közlekedők számára kedvező képet nyújt.

Napjainkban a természetes és az épített környezet által kifejtett hatások ismerete olyannyira fontossá vált, hogy egy fejlődő új tudományterület, a környezetpszichológia, egyre több kutatást végez ebben a tárgykörben.
Fontos tudnunk, hogy minden, ami körülvesz minket, érzelmeket vált ki bennünk. Akkor is, ha tudatosan nem gondolunk rá, befolyásolnak minket a látottak. A növények mértékegységekkel is kifejezhető pozitív befolyásán túl (légszennyezettség, páratartalom, stb), közérzetjavító, pihentető, megnyugtató hatását kísérletek sora bizonyította már. Épületeink, városaink növényekkel történő díszítésére felsorakoztatható sok lehetőségből most csak néhányat említettünk meg, egy világvárosban tett séta ürügyén. A növényelhelyezést, és-telepítést azonban kedvező hatása miatt itthon is szorgalmazni kell, erre minden épületnél, illetve annak közvetlen környezetében meg lehet találni a műszakilag is megfelelő módot.

Szerző: H. Baráti Ilona okl. építőmérnök

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás