Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

A tökéletes épületgépészeti rendszer - Világítás-Energiakulcs® – 4. rész

Mivel világítsunk passzívházban?

led_energiatakarekos_izzo

Eredetileg a soron következő rész a hűtésről szólna, életszerűbb azonban tél elején a világításról beszélnünk…

Ujjé, jön a karácsony, előkerülnek a fényfüzérek, de hamarabb is sötétedik. Lássuk tehát most, hogy a világítás hogyan befolyásolja a családi ház energiaszükségletét.

Miért kell a passzívház gépészet kapcsán a világítással foglalkozni?

A fényforrásokon feltüntetett wattos teljesítményfelvétel az épületen belül azonos mértékű fűtőteljesítményként jelentkezik.

Szokták is emlegetni, hogy egy passzívház kifűthető 10-15 db 100-as izzóval.

Ennek ilyenformán akár örülhetnénk is télen, de ne felejtsük el, a villamos árammal való fűtés messze a legköltségesebb. A nyári időszakban viszont ezt a hőterhelést még ki is kell „szállítanunk” az épületből, tehát hűtési többletköltséget okoz.

A fényforrások legfontosabb világítástechnikai jellemzője a fényáram. A fényforrás fényáramának és az általa felvett villamos teljesítmény értékének hányadosát nevezik fényhasznosításnak, melynek egysége a lm/W. A fényhasznosítás fontos energetikai jellemző, a fényforrások fejlesztésének egyik elsődleges célja a lm/W érték növelése. A technika mai állása mellett a széles körben használt és legkorszerűbb fényforrások 105-110 lm/W fényhasznosítással rendelkeznek, a LED lámpák közelítik ezt az értéket.

haz_lampa_kez

Az izzólámpák rendelkezésre álló alternatívái:

–      fénycsövek

–      kompakt fénycsövek, nagyon hatékonyak és hosszú élettartamúak

–      LED-ek, a legújabb technológiával készült nagyon hatékony, hosszú élettartamú fényforrások

 

 

Bár többe kerülnek, ezek az alternatívák végeredményben olcsóbbak, mivel kevesebb villamos energiát használnak. Évente 8 – 14 000 Ft megtakarításra számíthat a háztartás méretétől és a választott fényforrásoktól függően.

A lámpa kiválasztásakor lényeges, hogy a standard kompakt fénycsövek működését és élettartamát befolyásolhatják a gyakori kapcsolgatás és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, elsősorban a hideg.

A gyakori – a lámpa működési ideje alatt óránként több mint egy alkalommal történő – fel-lekapcsolás csökkenti a kompakt fénycső élettartamát. Nem lehet őket szabályozni és felkapcsolásuk után bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy elérjék a teljes fényerejüket, bár léteznek speciális kompakt fénycsövek, amelyek ezen problémák mindegyikét képesek kezelni. Minden kompakt fénycső matt, így ezek csak lágy fényt tudnak adni, ami megegyezik a matt izzólámpákéval. Hosszabb ideig tart a kompakt fénycsövek felkapcsolódása és a teljes fényerő elérése is.

A jelenlegi szabályozás szerint a felkapcsolási idő nem lehet 2 másodpercnél több és a fényforrásoknak 1 percen belül el kell érniük a teljes fényerő 60 %-át.

Miután kiégnek, nem lehet őket a háztartási szemetesbe dobni! Vissza kell vinni az üzletbe, vagy le kell adni őket a kijelölt gyűjtőpontokon. Abban az esetben, ha a kompakt fénycső eltörik a lakásában és a tartalma szétszóródik, ki kell szellőztetni a helyiséget, majd nedves ruhával feltörölni. Kerülni kell a fényforrás darabjainak a bőrrel való érintkezését és kerülendő a porszívó használata, mert higanyt tartalmaz!

A LED-ek előnyei, hogy ellenállnak a gyakori kapcsolgatás okozta korai meghibásodásnak, a teljes fényerő közvetlenül felkapcsolás után elérhető, szélesebb fényszín-választék (színhőmérsékletek), erős, éles vagy lágy fény – szükség szerint. Némelyik LED érzékeny a hőmérsékleti viszonyokra, különösen a hő megfutás (túlmelegedés) esetén jelentősen csökken az élettartamuk, továbbá a fényerejük nem szabályozható.

passzívház-gépészet-világítás2

Amikor a LED-ek kiégnek, nem szabad őket a háztartási szemétbe dobni, hanem vissza kell vinni az üzletbe, vagy le kell adni a kijelölt gyűjtőpontokon, mivel – mint minden elektronikai eszköz – szennyező anyagokat tartalmaznak.

Az energiatakarékos világítás nem azonos azzal, hogy mindenhová a legdrágább, legkorszerűbb fényforrásokat építjük be. Érdemes a megvilágítandó területen a használati szokásokat is figyelembe venni, mert a ritkán használt lámpa nem tud energiát megtakarítani – olyan, mintha a fiókban tartanánk.

Nézzünk egy példát, milyen lámpa való az éléskamrába:

Itt nem szokás olvasni, csekély fényerő is elegendő, naponta néhányszor és csak néhány percre kapcsoljuk be a világítást. Ha kompakt izzót építenénk be, még el sem éri az üzemi fényerejét, és már ki is kapcsoltuk. Ráadásul rosszul viseli a ki-be kapcsolgatást, rövid lesz az élettartama, tehát kamrába nem való. Ha LED lámpát építünk be, amelynek az ára jelenleg eléggé borsos az jól viseli a kapcsolgatást (sajnos van olykor ellenpélda, hogy nem is annyira), akkor meg nem lesz észrevehető megtakarításunk, mert a napi üzemóra nagyon alacsony, még félóra sincs.

Mit tegyünk akkor a kamrába?

Ide nagyon jó választás egy 40-60 wattos Edison izzó, ilyet még lehet kapni.

Ha azonban a ZéróEnergia Ház megvalósítását tűzi ki célul, akkor akár milliókat megtakaríthat a telepítendő napelemesendszernél, ha a leghatékonyabb fényforrásokat és lámpatesteket választja. Addig is élvezheti az alacsony világítási költséget.

tenyo_montage.jpg2EKlogo2013

A képeken a tényői passzívház, amely a tulajdonos és a tervező, kivitelező szakemberek több évtizedes szakmai tapasztalatait és tudását egyesíti. A magas minőségű alapanyagoknak, az átgondolt koncepciónak köszönhetően a tényői családi ház műszaki paraméterei a Német Passzívház Intézet minősítésének megfelelőek, emellett minden tekintetben a benne lakók igényeihez alkalmazkodó terek és épületgépészeti megoldások teszik komfortos otthonná.

Kardos Ferenc                                                                   Halbritter Tamás

Kardos Labor Kft.                                                              Futurenergy Kft.

www.energiakulcs.hu

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>