Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Növényeket a kukatárolókra is!

Telepítsünk mini zöldtetőt a kukatárolóra!

Telepítsünk mini zöldtetőt a kukatárolóra!

Az építkezéseknél törekedni kell arra, hogy minél több zöldfelületet alakítsunk ki. Adjuk vissza, ahol lehet, a természettől elvett zöldterületet. Akár garázs, kukatároló, terasz, lapos tető, vagy gépkocsi beállónál is kialakíthatunk zöldtetőt.

Extenzív és intenzív zöldtetőt különböztetünk meg.

Az intenzív zöldtetőket, mint ahogy a nevük is mutatják, intenzív módon gondozott növényekkel hasznosítjuk a használati igényeknek megfelelően.

Az extenzív zöldtető kevés ápolást és fenntartást igényel. 10-15 cm ültető közegbe szárazságtűrő pozsgásnövényeket lehet ültetni. A későbbiekben tanácsokat adunk arra is, milyen növényfajtákkal telepíthetnek be zöldtetőket.

Miniben tesztelhetjük, a kuka tárolóra telepített extenzív zöldtetőt, amelynek számos előnye van:

A növénnyel beültetett tető részben megtartja a csapadékot, elpárologtatja, ezzel hűti nyáron a levegőt, javítja a mikroklímát.

A zöldtető növényzetének por- és pollenmegkötő képessége van.
noveny_kukatarolo2
Manapság egyre nagyobb figyelmet kap a zöldtető téma. Németországban a zöldtetővel (nemcsak a kukatárolón) rendelkező háztulajdonosoknak nem kell csatornadíjat fizetni, hiszen a lehullott csapadék nagy részét megtartja a tető, majd elpárologtatja.

Valószínű nálunk is egyre nagyobb burkolt felületet visszahódítanak majd a zöldtetők, számos hasznos tulajdonságuk miatt.

A későbbiekben több példát, és beépítési módot mutatunk zöld tetők kialakítására.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás