Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Fogyasztási adatok egy passzívház lakónegyedben

passzívház lakónegyed

Forrás: Passivhaus Institut Fotó: M Frelet

A németországi Heidelbergben épült lakónegyedben a Passzívház Intézet végzett ellenőrző méréseket 2014 és 2015-ben. Minden épület passzívház standard szerint épül, többek között az eddig átadott 1.400 lakás is, összesen 90.000 m2 nettó hasznos alapterületen.

A mért fűtési adatok szerint a lakások átlagos hőszükséglete 2014-ben 14,9 kWh /m2év volt, míg ez a szám 2015-ben 16,4 kWh/m2év. A két év közötti különbség abból adódik, hogy 2015-ben hidegebb volt a tél Németországban, valamint kevesebb volt a napsütéses órák száma ezen a területen.

A Passzívház Intézet az átfogó vizsgálat eredményeivel nagyon elégedett. A mért fogyasztási adatok egyeznek a tervezés során készült energetikai számításokkal (PHPP).

passzívház lakónegyed

Forrás: Passivhaus Institut

A fűtési és elektromos áram fogyasztási adatok azt mutatják, hogy energiafelhasználás szempontjából is kiváló beruházás a 116 hektáron épülő passzívház negyed építése. A háztartások rezsi költsége jelentősen kevesebb, mint normál építési móddal épült lakóépületeknél.

A teljes képhez a fűtési hőszükséglet mellett a háztartásokban felhasznált elektromos áram adatok is hozzátartoznak. Minden lakásban szellőzőrendszer működik és így természetesen a működésükhöz szükséges áram igény hozzáadódik a háztartások elektromos áram össz. fogyasztásához. Ennek ellenére, mégis alacsonyabb a lakások elektromos áram számlája, mint az átlagos német fogyasztás.

szellőzőrendszer

Minden lakásban szellőzőrendszer működik. Ennek ellenére alacsonyabb az elektromos áram fogyasztás az átlagos német fogyasztásnál. Forrás: Passivhaus Institut

A passzívház lakónegyedben a lakások átlag elektromos áram fogyasztása: 17,9 kWh/m2év, míg a közös területeken: 8,6 kWh/m2év.

Jelenleg 3.500 a lakók száma, a teljes lakónegyed befejezésével ez a szám 6.000-re nő. A tapasztalatok szerint a lakások nagyon jól értékesíthetőek és kiadhatóak. A területen már megépült 4 óvoda és 2017 nyarán adják át a passzívház iskolát.

A lakókat természetesen a lakókomfortról is kérdezték a felmérések alatt. Nagyon jók a visszajelzések, jól érzik magukat a passzívház lakásokban. A város polgármestere is itt lakik és eloszlatja a szokásos félelmet…” Természetesen kinyitjuk az  ablakokat!”

Építés alatt van már a passzívház bevásárlóközpont és nemsokára átadják az új fitnesz központot is, amely természetesen szintén passzívház standard szerint épül. Érthető, hiszen ott aztán lesz bőven hőtermelés. :)

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>