Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Két év munka gyümölcse öt részben elmesélve- Odooproject-1.rész

Indíttatás

Napjainkban egyre népszerűbb a környezettudatos otthonteremtés és a fenntartható építészet gondolata. Nem csak a gombamód szaporodó napelemes házak bizonyítják ezt, de az oktatásban is egyre többször kerül szóba az innovatív, fenntartható építészet. Ez utóbbi nem csak a legújabb technológiákat alkalmazva könnyíti meg mindennapjainkat, de az energiatakarékos berendezésekkel és építési technikákkal hosszútávon a pénzttárcánkat, a csökkentett károsanyag-kibocsátással pedig környezetünket kíméljük.

Az építészetben megjelenő zöldtechnológiák népszerűsítésére már egy évtizede futó Solar Decathlon nemzetközi innovációs verseny európai és amerikai egyetemek legjobbjainak tudását méri össze. A pályázat kiírása szerint a jelentkező csapatoknak olyan környezettudatos, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kell tervezniük, a legjobbaknak pedig felépíteniük, aminek kivitelezését az építőipar piaci szereplői támogatják. Az idei, Madrid központú versenyben először indult magyar csapat, és a közel 50 indulóból bejutott a legjobb húsz csapatba, így kapva meg a lehetőséget a madridi szereplésre, és ezáltal a ház felépítésére.

A Budapesti Műszaki Egyetem közel hetven fős csapatában az összes szakról találunk hallgatót: építész-, építő-, gépész-, villamos-, vegyész-, mechatronikai mérnök, közgazdász és kommunikáció szakos hallgató együtt tervezi az Odoo névre keresztelt projekt minden apró részletét.

Az építkező csapatok versenyműveit tíz szempont alapján értékeli a zsűri: építészeti- és mérnöki minőség, kivitelezés, energiahatékonyság, villamosenergia mérleg, komfort, energiatakarékos háztartási berendezések, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, ipari megvalósíthatóság és piacképesség, innovációk, és végül, de nem utolsósorban, fenntarthatóság.

 Az Odoo tervezése

A fenntartható ház létrehozása azonban nem a napelemekkel kezdődik. Egy épület minél kevesebb változást idéz elő környezetében, és minél több energiát spórol meg, annál fenntarthatóbb a létezése. Ezt a gondolatot a legelső pillanattól szem előtt tartva már a tervezés koncepionális szintjén is a fenntarthatóságot szolgáló döntéseket hozhatunk.  Az épület tájolása, a geometriája, a tömeg kialakítása, a transzparens felületek elhelyezése mind mind olyan tervezési, építészeti döntések, amelyekkel eleve meghatározzuk a ház passzív nyereségét befolyásoló tulajdonságait. Például minél kompaktabb a tömeg, annál kevesebb esélyt adunk a hő szökésének a bonyolult geometriai megoldások helyén; az ablakok télen a megfelelő irányba nézve a napsütéses órákban a ház melegítését segítik – ezek mellett még számtalan olyan tényező van, ami nem aktív beavatkozás eredményeképp járul hozzá a ház energianyereségéhez. Az alapvető cél az, hogy az energiaveszteséget minimalizáljuk, a nyereséget pedig maximalizáljuk.

Nem történt ez másként az Odoo esetében sem, a tervezés vezérgondolata a “legyen fenntartható” mottó volt, ezután jött minden más.

 Olvassa tovább: http://blog.odooproject.com/4373-ket-ev-munka-gyumolcse-ot-reszben-elmeselve

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>