Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Első minősített passzívház SZUPERMARKET - ahol a hűtőgépek hulladék hőjével fűtenek

Fotó: “MPreis/simonrainer.com”

Bevásárlás egy passzívházban?

Az ‘MPreis’ szupermarket-lánc egy újabb áruházában lehetőség van erre. A német határhoz közeli Pinswangban, az Innsbrucki Passzívház Intézet együttműködésével, egy olyan projekt került megvalósításra, mely az áramfogyasztást az 1/3-ára csökkenti és a fűtéshez szükséges energiát a hűtőgépekből nyeri.

Néhány héttel ezelőtt kézhez is kapta a vállalat azt a tanúsítványt, mely a passzívház-kritériumok teljesítését hivatalosan is igazolja.

Dr. Wolfgang Feist professzor, az Innsbrucki egyetem ‘energiahatékony építés’ előadója, a megvalósult projektet méltán tartja úttörőnek, elvégre nemcsak Ausztria első passzívház szupermarketjéről van szó, de világszinten is az elsők között van.

A 2012 decemberében megnyílt szupermarket hőigénye, a passzívház standard követelményeinek megfelelően 15 kWh/m2a-re tehető. A hőszigetelés belső oldalról került elhelyezésre, az átalakíthatóság miatt. Az esetleges nagyobb vevőforgalommal járó túlzott hideg levegő beáramlásának megakadályozására, a bejárati részen szélfogó került kialakításra, üveg tolóajtó a légtömör burkon, illetve légfüggöny.

Az épületgépészetet is a szupermarket speciális igényeihez igazították. A kellemes hőérzetet, hővisszanyerős komfortszellőztetés biztosítja. Egyértelmű energiamegtakarítást értek el minden hűtőgépen, hűtőpulton, fagyasztón elhelyezett üvegajtóval. A hűtők távozó hője, a gépek csökkentett hőkapacitása ellenére is elegendő az áruház kifűtésére.

A szupermarket primer energiaigénye számítások szerint maximum 300 kWh/m2a-ra tehető, amit az első mérések máris felülmúltak, a tényleges érték 270 kwh/m2a lett. A passzívház intézet tudományos munkatársa, Harald Malzer szerint a feltételezés tehát működik, sőt idővel akár jobb értéket is eredményezhet. Következő lépésként napelemes rendszer kerül elhelyezésre az épületre, amivel éves szinten több áramot lehetne termelni mint amennyit az áruház elhasznál.

Dr. Wolfgang Feist kihangsúlyozta, hogy az élelmiszerpiac egy meghatározó része az ellátásunknak, mely igen sok energiát használ el, főként az élelmiszerek hűtése jelent nagy áramfogyasztást. Ilyen minta-projektek, mint a Pinswangi szupermarket a magas energiahatékonyság elérésére kitűzött célok és kezdeményezések gyakorlati megvalósításai lehetnek.

‘MPreis’ az auszriai Tirol tartomány legnagyobb élelmiszerlánca. A vállalat újépítésű áruházaknál tudatosan törekszik az energiahatékonyságra. Az építész, Raimund Rainer javaslatára, az általa tervezett épület, passzívházként való megvalósítása, hamar elnyerte a vezetőség tetszését. A Passzívház Intézet segítségével rövid időn belül megszülethetett egy igen meggyőző tervezet egy energiatakarékos, komfortos, de költségkímélő élelmiszer áruházra.

A gazdasági tények magukért beszélnek, az ‘MPreis’ hamarosan újabb üzletet nyithat meg a Passzívház Intézet együttműködésével.

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

1 hozzászólás Első minősített passzívház SZUPERMARKET – ahol a hűtőgépek hulladék hőjével fűtenek

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>