Passzív ház: Passzívház magazin, Passzívház - Családi ház

Kérdezze szakértőnket!

Csomor Tibor Csomor Tibor
okl. építész-
mérnök Kivitelezés kérdések >>

Kérdezze szakértőnket >>
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

Légtömörség mérés – Blower-door teszt

A passzív és alacsony energiájú házaknál gyakran emlegetett követelmény a megfelelő légzárás. A légtömörség biztosításával a hőáramlásból eredő hő veszteségek a jó kivitelezés során kiküszöbölhetőek, illetve minimálisra csökkenthető.

Komfort érzet szempontjából is fontos, hiszen a légáramlásból eredő huzathatás elkerülhető.

A fokozott légzárás és hézagmentesség a külső zaj elleni védekezést is segíti.

A megfelelő légzárás kialakítása már a tervezésnél kezdődik. A légzáró felületeket lehetőleg minél rövidebben, egymással összekötve, folytonosan kell kialakítani.

Egyszerű és jól szemléltethető ellenőrzés, ha a metszeteken és az alaprajzokon a légzáró síkokat folytonos vonallal végigrajzoljuk. A légzárás vonalának zárt hurkot kell alkotnia. Egyszerűnek tűnik a légzáró felületek kialakítása, de ezt csak a csomópontok részletes kidolgozásával érhetjük el.

Légzáró síkokat képezhetünk a belső légzáró vakolattal, megfelelő vastagságú beton szerkezetekkel, illetve párazáró vagy párafékező fóliákkal a tetőben, illetve a padlóban.

Példaként említve egy részletet:

A légzárás szempontjából fontos, hogy a belső légzáró vakolatot le kell vinni az aljzatbetonig, különben nem folytonos a légzárási sík.

 

Az épületek légtömörségét műszerrel vizsgálhatjuk. Passzívházaknál ez kötelező, hiszen a passzívház kritériumok között szerepel az előírt légtömörségi érték.

 

Blower-door teszt – Légtömörségi mérés

A légtömörségi mérést érdemes az építkezés alatt két fázisban elvégezni. Az elsőt még az építési folyamat közben, amikor a légzáró felületek már elkészültek, de a hibák még korrigálhatók.  Így nem a kész burkolatokat, fóliákat kell bontani, ha a hibákat javítani szükséges.

A második tesztet az építkezés végén kell elvégezni, a használatba vétel előtt.

Hogyan történik a mérés:

Egy külső nyílászáróba fóliákkal ideiglenesen egy légfúvót építenek be, amely segítségével az egész házat vákuum vagy túlnyomás alá helyezik. Az így kialakuló külső és belső tér közötti nyomáskülönbség miatt a tömítetlen réseken áramlani kezd a levegő. Ezt az áramló levegőmennyiséget mérik, így határozható meg a szivárgás. A légtömörségi teszt eredménye egy légcsereszámot ad, ez a szám (n50) mutatja meg, 50 Pa nyomáskülönbség mellett mérve hányszor cserélődik ki a levegő 1 óra alatt.

Az átlagos épületeknél n50<3,0 1/h, alacsony energiájú házaknál n50<1,5 1/h, passzívházaknál n50<= 0,6 1/h értéket kell elérni a légtömörségi mérésnél.

A jellemző tömítetlenségi pontok az ajtók, ablakok környéke, a sarkok, áttörési pontok (pl. konnektorok, csőáttörések), és a különböző légzáró felületek anyagainak találkozási pontjai.

A tömítetlenségi pontok kézzel kitapinthatók, ezeken a helyeken egy Thermo-Anemométer segítségével mérhető a légáramlás.

A légtömörség (Blower-door) mérés nagyon jó ellenőrzési lehetőség, amelynek segítségével meggátolhatjuk, az apró kivitelezési hibák miatti későbbi hőveszteséget. Sok kicsi sokra megy, mondja a mondás. Ez esetben is érvényes, sok energiát spórolunk meg a használat során, ha légzáróan építjük meg a szerkezeteket.

Több éves tapasztalattal rendelkező, légtömörség méréssel foglakozó cég:

www.forelockbt.hu

TwitterFacebookGoogle GmailMegosztás

KÉRJÜK, MONDJA EL VÉLEMÉNYÉT!

  

  

  

A következő HTML tag-ek használata engedélyezett:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>